Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 09:29
Άλλες Ειδήσεις

Παροξυσμός στον πλανήτη για τη Σούπερ Σελήνη: Χιλιάδες κόσμου πάνω σε ουρανοξύστες






Χιλιάδες λάτρεις του φεγγαριού πηγαίνουν στις κορυφές ουρανοξυστών και στις παραλίες στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού για να παρατηρήσουν το βράδυ την πανσέληνο.

Αναμένεται να είναι τεράστια και να προσφέρει μοναδικό θέαμα, πρωτοφανές για τα τελευταία 70 χρόνια.

Το φαινόμενο της “σούπερ Σελήνης” θα σημειωθεί με την συνύπαρξη δύο αστρονομικών φαινομένων: της φάσης της πανσελήνου τη στιγμή που το άστρο βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση με τη Γη και εμφανίζεται συνεπώς πιο λαμπερή και πιο μεγάλη έως 14% σε σχέση με τη συνήθη πανσέληνο, σύμφωνα με τη NASA.

Το φεγγάρι που έφθασε στο πιο κοντινό σημείο με τη Γη στις 11:22′ ώρα Γκρίνουιτς (13:22′ ώρα Ελλάδας) και θα έχει γεμίσει στις 13:52΄ώρα Γκρίνουιτς (15:52΄ώρα Ελλάδας), θα είναι ορατό μόλις νυχτώσει, παντού στον κόσμο αρχίζοντας από την περιοχή Ασίας Ειρηνικού.

Ωστόσο το θέαμα θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις μετεωρολογικές συνθήκες, ο ουρανός πρέπει να είναι καθαρός.

Στην Ιαπωνία, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί από χθες στη στέγη ενός ουρανοξύστη 53 ορόφων στο Τόκιο για να δουν τη σελήνη μια μέρα πριν, και ορισμένοι έχουν ήδη μαγευτεί από το μέγεθος του άστρου.

Στο Σίδνεϊ χιλιάδες αναμένονται στο Μποντάι Μπιτς, μια από τις διασημότερες παραλίες της αυστραλιανής πόλης, για να δουν την ανατολή του φεγγαριού. Περισσότεροι από 17.000 λάτρεις της αστρονομίας έχουν ήδη ανακοινώσει την άφιξή τους μέσω της σελίδας του Facebook που δημιουργήθηκε ειδικά για το φαινόμενο αυτό από τον συγγραφέα Γκάβιν Μακ Κόρμακ.

Οι ακτές του Μπαλί, του πιο τουριστικού νησιού της Ινδονησίας, αναμένεται να προσελκύσουν πολύ κόσμο. Οι σέρφερ περιμένουν να απολαύσουν τα κύματα που θα είναι τα μεγαλύτερα τη στιγμή της γεμάτης “σούπερ Σελήνης”, λόγω της επίδρασης του δορυφόρου στην παλίρροια.

Η Σελήνη βρίσκεται σήμερα “μόνο” 356.509 χλμ από τη Γη, σε αντίθεση με την απόσταση των 384.400 χλμ που βρίσκεται συνήθως.

Πρέπει να ανατρέξουμε στις 26 Ιανουαρίου του 1948 που η Σελήνη είχε πλησιάσει τόσο πολύ τη Γη και είχαμε το φαινόμενο της σούπερ Σελήνης, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε την 25η Νοεμβρίου 2034 για να βρεθεί το φεγγάρι ξανά τόσο κοντά στη Γη, σύμφωνα με τον Πασκάλ Ντεκάμπ του Παρατηρητηρίου του Παρισιού.

Αν ο καιρός το επιτρέψει, το φαινόμενο θα είναι ορατό παντού δια γυμνού οφθαλμού. Ωστόσο με κυάλια ή τηλεσκόπιο, η επιφάνεια της σελήνης θα είναι μαγευτική όπως ποτέ.

Ειδικός εξοπλισμός δίνεται στο κοινό σε διάφορες χώρες όπως η Ταϊλάνδη, όπου το Εθνικό Ινστιτούτο Αστρονομικής Έρευνας εγκαθιστά τηλεσκόπια σε διάφορες πόλεις.

Το ίδιο και στην Ταϊβάν.

Το Μουσείο Αστρονομίας της Ταϊπέι εγκαθιστά τηλεσκόπια στο κέντρο της πόλης, ενώ λάτρεις της πανσελήνου αναμένονται στην κορυφή του Πύργου 101, ενός από τους υψηλότερους ουρανοξύστες του κόσμου.

Στο Νέο Δελχί, οι λάτρεις της σούπερ Σελήνης αγνοούν την ατμοσφαιρική ρύπανση για να παρατηρήσουν το αστρονομικό φαινόμενο που θα είναι καλύτερα ορατό σε απομακρυσμένα σημεία, μακριά από τη ρύπανση των μεγάλων πόλεων.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ