Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 15:36
Κόσμος

Παρίσι: Δραματικές εκκλήσεις για μείωση των ρύπων στη Διάσκεψη για το Κλίμα






Οι δραματικές εκκλήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, έτσι ώστε να μην ξεπεράσει η αύξηση της θερμοκρασίας τους 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, επισφράγισαν την πρώτη ημέρα των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή. Η συνάντηση θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για τα κράτη που έχουν υπογράψει τη σύμβαση-πλαίσιο των ΗΕ για την κλιματική αλλαγή να θέσουν την παγκόσμια οικονομία σε ρότα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα πριν η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη προξενήσει ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ο οικοδεσπότης γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι δεν φτάνουν οι προθέσεις καλής θέλησης και ότι η γη βρίσκεται σε σημείο καμπής. Από τη πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο για «μηνύματα που θα κρίνουν το μέλλον του πλανήτη μας», ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή θα σφραγίσει τον 21ο αιώνα περισσότερο από κάθε άλλη εξέλιξη.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ηγέτες περιορίστηκαν σε δηλώσεις χαλαρής αυτοδέσμευσης για μείωση των δηλητηριωδών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αισθητές έγιναν και οι διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, ο Σι Τζιπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας που μαζί με τις ΗΠΑ μολύνει όσο καμιά άλλη χώρα το περιβάλλον, ζήτησε να υπολογιστούν οι διαφορές ανάμεσα σε μεμονωμένα κράτη και να τους δοθούν οι δυνατότητες να βρουν δικούς τους τρόπους επίλυσης της κλιματικής αλλαγής. Το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από το 2030 και μετά.

Ένα άλλο ευαίσθητο σημείο των διαπραγματεύσεων είναι το νομικό καθεστώς με το οποίο θα περιβληθεί η συμφωνία. Η Άγκελα Μέρκελ έριξε την ιδέα δημιουργίας ενός νομικού πλαισίου με υποχρεωτικούς μηχανισμούς αναθεώρησης των υπεσχημένων ανά δεκαετία, αρχής γενομένης από το 2020, και υπενθύμισε στις βιομηχανικές χώρες την υποχρέωση καταβολής στις υπό ανάπτυξη χώρες ποσού 100 δις δολαρίων ετησίως για την προστασία από τα κλιματικά φαινόμενα.

Ο αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του απέφυγε να επαναλάβει τους συνήθεις ενδοιασμούς της χώρας του έναντι μιας συμφωνίας νομικά δεσμευτικής και υποστήριξε μια στρατηγική μακροχρόνια εκφράζοντας την πίστη του στην πρόοδο της τεχνολογίας. «Εάν θέσουμε κατάλληλους κανόνες και δώσουμε ωθήσεις θα απελευθερώσουμε τη δημιουργική δύναμη των καλύτερων επιστημόνων μας, μηχανικών και επιχειρηματιών, για ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών», τόνισε ο Ομπάμα. Οι ομιλητές που ακολούθησαν, μεταξύ των οποίων και ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, υπερασπίστηκαν τους στόχους της διάσκεψης και παράλληλα υποστήριξαν την εθνική πολιτική ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο ρώσος πρόεδρος έφτασε καθυστερημένος στη διάσκεψη και έχασε την οικογενειακή φωτογραφία, κάτι που του εξασφάλισε όμως να μη συναντηθεί, ακόμη και τυχαία, με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταίπ Ερντογάν. Αντίθετα στο περιθώριο της διάσκεψης έγινε ημίωρη συνάντηση Ομπάμπα – Πούτιν κεκλεισμένων των θυρών σύμφωνα με ρωσικό ανακοινωθέν.

Οι δύο πρόεδροι εκφράστηκαν θετικά στο ενδεχόμενο πολιτικής διευθέτησης στο συριακό, διευκρίνισε αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πασκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ίντερφαξ. Από την πλευρά του Λευκού Οίκου οι δύο πολιτικοί ηγέτες υπογράμμισαν την αναγκαιότητα προόδου στο τραπέζι διαπραγματεύσεων της Βιέννης. Σε ότι αφορά την ουκρανική κρίση ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στο ρώσο ομόλογό του ότι σε περίπτωση που η χώρα του σεβαστεί τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ, δεν αποκλείει άρση των οικονομικών κυρώσεων.