Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 06:34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση του Φερβέι ζητάει η Αθήνα -«Η Τουρκία δεν υλοποιεί τη συμφωνία»






Παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν, Μάαρτεν Φερβέι, στην Τουρκία ζητεί η Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες και σήμερα, παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανόν η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μια προσπάθεια η Τουρκία να υλοποιήσει τη συμφωνία.

 

Ποιος είναι ο Φερβέι

Μετά τη συμφωνία της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό και τις κοινές δράσεις για την αντιμετώπισή του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε τον διορισμό του Μάαρτεν Φερβέι ως συντονιστή της συμφωνίας.

Ο Ολλανδός είναι γνωστός στην Ελλάδα από το Μνημόνιο και ήταν επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ηταν μέχρι προσφάτως επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για το κυπριακό πρόγραμμα και θεωρείται έμπειρος σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσιονομικής πολιτικής.

 

El Pais: Χάος και αυτοσχεδιασμός την πρώτη μέρα συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας

H αμείωτη ροή προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, παρά τους ελέγχους της Frontex και του ελληνικού Λιμενικού, επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία  προς το παρόν μένει στα χαρτιά.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνει λόγο για χάος και αυτοσχεδιασμό την πρώτη μέρα συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, τονίζοντας ότι περισσότεροι από 870 μετανάστες κατάφεραν να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά.

Εκτός όμως από τις αμφιβολίες και τον σκεπτικισμό σχετικά με τη συμφωνία, αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί, σημειώνει η «El Pais», είναι τι θα γίνει με τους περισσότερους από 48.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κολλήσει στην Ελλάδα εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων.

 

Χωρίς προσωπικό

Στη Λέσβο, περιμένουν με ανυπομονησία επιπλέον προσωπικό, όπως έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες (4.000 ειδικοί σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, 2.300 σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό).

Όπως σημειώνει πηγή στην αστυνομία στη Μυτιλήνη, που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, «η συμφωνία τίθεται σήμερα σε ισχύ, όμως δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε μόνοι μας, ούτε ξέρουμε πώς θα γίνει πρακτικά.

«Περιμένουμε το προσωπικό που μας έχουν υποσχεθεί προκειμένου να γίνει γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των αιτήσεων ασύλου και γι’ αυτή τη διαδικασία λείπουν μεταφραστές, δικηγόροι και αστυνομικοί», αναφέρει.

Την αποδιοργάνωση επιβεβαιώνουν και δύο εργαζόμενοι του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που σημειώνουν ότι «γίνονται συνεχείς αλλαγές σχεδίων και οδηγιών, με τρόπο που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς να κάνει».

Σήμερα το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας έφθασαν περίπου 2.000 άτομα, ενώ το Tera Jet βρίσκεται στη Λέσβο για να παραλάβει ακόμη 1.600 πρόσφυγες εντός της ημέρας. Την Κυριακή, περίπου 1.500 πρόσφυγες έφθασαν στα ελληνικά νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο), εκ των οποίων περισσότεροι από 800 μόνο στη Μυτιλήνη.

 

2.500 πρόσφυγες στο hotspot της Λέσβου

Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «θα υπάρξουν εντός της ημέρας επαφές και σε υπηρεσιακό επίπεδο για να σταματήσει η Τουρκία τις ροές. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία. Μάλιστα οι επαφές θα είναι και σε ανώτερο επίπεδο, αν χρειαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών είναι ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ».
Από τις 4 Απριλίου οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται και επίσημα μετανάστες στα εδάφη της με τη διαδικασία της επανεισδοχής από τις 4 Απριλίου. Πιο αναλυτικά, στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπεται ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου.

 

Πάνω από 50.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 50.411 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (23.593).Στα νησιά κατεγράφησαν 5.538 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.947) και στη Χίο (1.251), ενώ ως τις 7:30 το πρωί σημειώθηκαν 1.662 νέες αφίξεις.
Στην Αττική διαμένουν 13.711 άτομα (στο Ελληνικό 4.287, στο λιμάνι του Πειραιά 5.131, στο Σχιστό 1.971) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.569. Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 13.250 άνθρωποι, ενώ στο Χέρσο του Κιλκίς φιλοξενούνται 3.855, στο Πολύκαστρο 3.513 και στα Διαβατά 2.246.

 

Αυστριακός πρόεδρος: 35-50% οι πιθανότητες να πετύχει η συμφωνία

Από 35% έως 50% πιθανότητες να πετύχει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας δίνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Heinz Fischer. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Presse, αναφερόμενος στην άποψη της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ ότι η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η ελπίδα της. Όταν κάτι λειτουργεί μόνο με πιθανότητες επιτυχίας 50% ή 35%, δεν μπορώ να στηρίξω σε αυτό ένα τεράστιο οικοδόμημα ευθύνης, από το οποίο θα εξαρτάται η μοίρα χιλιάδων ανθρώπων».

Πηγή: iefimerida.gr