Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανηγύρισε αντί να παραιτηθεί ο Τσακαλώτος για τη «σφαγή» του αφορολόγητου






Σε στιγμιότυπα παλαιάς ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας παρέπεμψε η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δικαιολογήσει την άτακτη οπισθοχώρηση από την «κόκκινη» γραμμή που είχε θέσει για το όριο του αφορολόγητου στα 9.100 ευρώ.

«Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Ότι λέμε το κάνουμε»  υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος την στιγμή που η τροπολογία που κατεβάζει το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ έχει την δική του υπογραφή. Επιχείρησε δε την άτακτη υποχώρηση να την βαφτίσει συντριπτική νίκη λέγοντας «Καταφέραμε να κρατήσουμε το όριο του αφορολόγητο σε επίπεδο που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη».

«Γκολ αυτοί σέντρα εμείς! Αντε γεια κύριε υπουργέ» του απάντησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.   Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως αν το όριο πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ ο ίδιος θα παραιτηθεί. Εκτός αυτών ο κ. Τσακαλώτος με την ίδια ένταση που διαβεβαίωνε για το ύψος του αφορολόγητου, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί το πρόσθετο πακέτο μέτρων 3,6 δις ευρώ και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει εάν σε υποστηρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ ή της Κομισιόν.

Η ομιλία του υπουργού προκάλεσε τις παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης με τον κ. Γιάννη Βρούτση να επισημαίνει «Όσα υποσχεθήκατε έχουν καταπέσει. Κερδίσατε τις εκλογές υποσχόμενοι 12.000 ευρώ αφορολόγητο. Έρχεστε σήμερα να μας πείτε ότι η πρότασή σας ήταν 9.100 ευρώ. Είχατε δηλώσει ότι θα παρατηθείτε αν παραβιαστεί η κόκκινη γραμμή των 9100. Αυτό έχει να κάνει με την δική σας ηθική» και πρόσθεσε «Η ΝΔ είναι κόμμα που διαχρονικά στηρίζει την Ελλάδα και το συμφέρον της χώρας είναι να φύγετε τώρα από την κυβέρνηση».

Επίσης ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) είπε ότι « εσείς  παραβιάσατε το λόγο που δώσατε και με τροπολογία παίρνετε άλλα 200 εκατ. ευρώ από ανθρώπους. Γκολ αυτοί σέντρα εμείς. Αντε γεια κ. υπουργέ».

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει επι προσωπικού την ώρα που στο βήμα είχε ήδη ανέβει η κυρία Αλέκα Παπαρήγα. «Σας ζητώ συγνώμη κυρία  Παπαρήγα αλλά πρέπει να απαντήσω επι προσωπικού» είπε ο υπουργός με την πρώην γγ του ΚΚΕ να του απαντά  «να ζητήσεις συγγνώμη από τον κόσμο που είναι έξω και διαμαρτύρεται». «Το όριο των 12.000 ευρώ ήταν υπόσχεση του Ιανουαρίου» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε « Είμαι έτοιμος να το βάλουμε στον λαό. Εγώ τα βάζω στην κρίση του λαού αν διαπραγματευόμαστε σκληρά εμείς ή εσείς. Ο λαός το έχει κρίνει».

Στην βασική του τοποθέτηση ο κ. Τσακαλώτος είπε για το αφορολόγητο «Να μην χάσουμε το δάσος από τα δέντρα. Το ύψος του αφορολόγητου είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Το πρώτο το κερδίσαμε. Μια αριστερή κυβέρνηση κράτησε το υψηλότερο αφορολόγητο στην ΕΕ. Η δική μας πρόταση ήταν για όριο 9.100 ευρώ και την κατεβάσαμε σε μέσο όρο 8.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ένας που δεν έχει παιδιά θα παίρνει 200 ευρώ λιγότερα από ότι ισχύει σήμερα και 100 ευρώ λιγότερα σε σχέση με την πρώτη μας πρόταση. Με 3 παιδιά παίρνει τα ίδια με σήμερα και 100 ευρώ περισσότερα σε σχέση με την αρχική μας πρόταση. Κάναμε έναν συμβιβασμό προστατεύοντας της οικογένειες με παιδιά».

Πρότεινε δε να «συνυπολογίσουμε φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης και τότε θα δούμε ότι για οικογένειες με  πανω από 2 παιδιά και εισοδήματα έως 60.000 ευρώ έχουμε μείωση φόρου. Με ένα ή 2 παιδιά μική μηδενική επιβάρυνση στο 98% των περιπτώσεων . Και όσοι δεν έχουν παιδιά όφελος». Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι μείωσε την κλίμακα στους επιχειρηματίες από από 26% στο 22%.

«Όλη η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε αυτά κάναμε» συνέχισε λέγοντας «Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και στο φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό. Κανείς δεν πιστεύει ότι εσείς θα προστατεύατε τις συντάξεις και τους αγρότες. Εσείς ψηφίσατε «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. Όποιος θέλει δημόσια υγεία παιδεία και συντάξεις ξέρει που να κοιτάξει και που όχι».

Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών που τον είχαν κατηγορήσει ότι κρύβεται είπε ειρωνικά «Κρύβομαι και δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τα ιερά τέρατα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πάω να δω τον Σόιμπλε και τον Τόμσεν. Όταν πάω σε αυτούς τους λέω ότι ευχαριστώ για την προστασία που μου δίνουν από τους Λοβέρδο και Βρούτση».

Είπε ότι πως « πηγαίνω την Δευτέρα στο eurogroup να παρουσιάσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Εχουν πεισθεί όλοι πως ότι συμφωνήσαμε το κάναμε. Υπάρχει μια εξαίρεση – παρένθεση που πρέπει να συζητήσουμε. Η διαφορά είναι ότι για το δημοσιονομικό πακέτο, εμείς και οι ευρωπαίοι λέμε ότι θα φτάσει το πλεόνασμα 2,5% το 2018 και το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα είναι 1,5% και γι αυτό ζήτησε υπο αίρεση μέτρα 2%». Σημείωσε δε ότι «Εμείς λέμε και δεν αλλάζουμε και έχουμε πείσει αρκετούς ότι αυτά δεν γίνονται συνταγματικά και τους έχουμε πείσει ότι έστω και λίγο παραπάνω να πάρουμε από τα συμφωνηθέντα θα ήταν αντιπαραγωγικά οικονομικά και πολιτικά.. Δεν υπάρχουν αυτά τα μέτρα και θα προτείνουμε τον μηχανισμό που συζητάμε και ζητώ την υποστήριξή σας. Υποστηρίζετε την ελληνική κυβέρνηση ή όχι απέναντι στο ΔΝΤ; Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της κομισιόν ή όχι; Αυτό είναι το θέμα».

Εκτίμησε ότι «η επιστολή Λαγκάρντ έχει πολλαπλές αναγνώσεις και θεωρώ ότι πιέζει τους ευρωπαίους να δώσουν κάτι για το χρέος. Έχουμε και κάποιους στην Ευρώπη που λένε ότι θέλουν συμφωνία, την παραμονή του ΔΝΤ αλλά δεν θέλουν να δώσω πολλά για το χρέος. Αυτά τα 3 δεν μπορούν να ισχύσουν ταυτόχρονα. Εμείς λέμε ότι κάναμε όσα υποσχεθήκαμε και άρα ΔΝΤ και Γερμανία πρέπει να συμφωνήσουν για καθαρή λύση. Να ξέρουν οι πολίτες που πηγαίνουν και οι επενδυτές ότι φεύγουμε από τον φαύλο κύκλο και επιστρέφουμε σε ενάρετο κύκλο».

Τέλος, υποστήριξε το ασφαλιστικό λέγοντας ότι «Έχουμε την εθνική σύνταξη που είναι η μάχη των μαχών με τους νεοφιλελεύθερους που δεν την θέλουν. Θέλουν σύνταξη ανάλογα με το εισόδημα. Με το νέο ασφαλιστικό μειώνεται πολύ το ποσοστό αναπλήρωσης για τους πλούσιους και όχι τους φτωχούς».

 

Πηγή: protothema.gr