Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 11:47
Κόσμος

Παγκόσμιος συναγερμός: Παγόβουνο έτοιμο προς αποκόλληση μπορεί να προκαλέσει άνοδο 10 εκ. στη στάθμη της θάλασσας






Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα παγόβουνο το οποίο «κρέμμεται από μια κλωστή» από την Ανταρκτική.

Η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ρωγμή στο παγόβουνο με την κωδική ονομασία Larsen C έχει μεγαλώσει ξαφνικά ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ρωγμή όπως φαίνεται από ψηλά

Αυτή τη στιγμή μόνο 20χλμ. πάγου εμποδίζουν το εμβαδού 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πάγου από το να ξεκολλήσει.

Αν η αποκόλληση συμβεί τότε θα πρόκειται για μια από τις 10 μεγαλύτερες που έχουν ποτέ καταγραφεί στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Αν δεν ξεκολλήσει μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό εμένα θα μου προκαλέσει έκπληξη» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριαν Λούκμαν από το πανεπιστήμιο του Σουόνσι.

Ερευνητές πάντως υποστηρίζουν ότι η αποκόλληση αν και όταν συμβεί θα είναι ένα γεωγραφικό και όχι ένα κλιματικό φαινόμενο αν και ακόμα ερευνάται αν η υπερθέρμανση του πλανήτη επιτάχυνε τη διαδικασία.

Η εξέλιξη του φαινομένου στη διάρκεια των ετών

Αυτό που τώρα ανησυχεί τους επιστήμονες είναι το πόσο μια αποκόλληση θα επηρεάσει το υπόλοιπο κομμάτι πάγου δεδομένου ότι ο «γείτονας» του επίμαχου παγόβουνου έχει ήδη φθαρεί αρκετά.

Αν και το ίδιο το παγόβουνο δεν αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι περαιτέρω αποκόλληση κομματιών πάγου ίσως ανοίξει δίοδο στους παγετώνες που τρέχουν στο «παρασκήνιο» να καταλήξουν στον ωκεανό και σε μια τέτοια περίπτωση η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει έως και κατά 10 εκατοστά.