Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 21:12
Θεσσαλία

Πάνω από 100.000 οι κατασχέσεις λογαριασμών αγροτών μετά το τσεκ – Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες






Από το απόγευµα της Τρίτης 24 Οκτωβρίου, λίγες ώρες νωρίτερα από τον αρχικό προγραµµατισµό των αρµοδίων, προς ευχάριστη έκπληξη των αγροτών, άρχισε η πληρωµή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2017, ύψους 701.915.912,39 ευρώ σε 537.406 δικαιούχους, µειωµένη γύρω στο 8% από τα περσινά ποσά.

Την αρχική ικανοποίηση ωστόσο διαδέχτηκε τεράστια απογοήτευση για τη µεγαλύτερη µερίδα του αγροτικού κόσµου καθώς ταυτόχρονα µε τις πιστώσεις άρχισαν και οι συµψηφισµοί µε χρέη προς το δηµόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), µε οφειλές προς τους δήµους και τα ΤΟΕΒ (πληρωµές βοσκοτόπων, τέλη άρδευσης), αλλά και µε τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ.

Σηµειωτέον ότι εκτός πληρωµής έµεινε ένα ποσοστό 10% των δικαιούχων βασικής, µε το µεγαλύτερο κοµµάτι (51.459 παραγωγοί) να αφορά αυτούς που είχαν λαµβάνειν ποσό λιγότερο από 250 ευρώ, ενώ για την εξόφληση του ∆εκεµβρίου φαίνεται πως µετατίθενται και όσοι είχαν ζήτηµα µε τον έλεγχο του κριτηρίου του ενεργού γεωργού (2.072 αγρότες), καθώς και όσοι χρωστούν συµπληρωµατικά έγγραφα για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων (2.357 άτοµα).

Σημειωτέον ότι οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, καθώς έχουν κατατεθεί περί τις 65.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων.

Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι η προκαταβολή που πιστώνεται εντός της ημέρας δεν εξαντλεί τη χρηματοδοτική δυνατότητα της χώρας με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, καθώς υπολείπεται του 50% του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης και περιορίζεται στο 70% της βασικής.

Μειωμένα 10% τα ποσά λέει η ΠΕΚ

Παρέμβαση με αφορμή τις πληρωμές έκανε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, με επιστολή διαμαρτυρίας για τις κατασχέσεις στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην επιστολή η ΠΕΚ τονίζει ότι: «Η πληρωμή βασικής ενίσχυσης 2017 και για άλλη μια φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μας απογοήτευσε. Η πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων γνωρίζοντας τους νόμους τόσο του κράτους, όσο και της ευρωπαϊκής ένωσης κρίνει απαράδεκτη την τελευταία πληρωμή που το Υπουργείο πραγματοποίησε προς όλους τους αγρότες της χώρας.

Τόσο η παρακράτηση των επιδοτήσεων που αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 10% όσο και οι παράνομες κατασχέσεις που έγιναν στους δικαιούχους καθιστούν για ακόμα μια φορά τους αρμόδιους φορείς ανίκανους να χειριστούν τις καταστάσεις.

Η πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων υπολογίζοντας το έννομο συμφέρον των κτηνοτρόφων όλης της χώρας ζητά ξεκάθαρα από τον υπουργό να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να ακυρώσει κάθε μορφή κατάσχεσης που υποστήκαμε καθώς και κάθε παράνομη παρακράτηση, πριν να είναι αργά. Οι κτηνοτρόφοι είναι ήδη στα όρια της χρεοκοπίας και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, θα βγούμε στους δρόμους διεκδικώντας τα δικαιώματα μας.

Για την πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων

Ο πρόεδρος

Στέργιος Κύρτσιος