Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 05:23
Τοπικά

«Πάμε Μαζί για το Βόλο» χωρίς τα βαρίδια Σκοτινιώτη – Κίνηση «καπέλο» στο περίφημο «μέτωπο» από ΣΥΡΙΖΑ






Με  επίθεση στον πρώην Δήμαρχο, Πάνο Σκοτινιώτη και όλους όσοι συγκροτούσαν την πάλαι ποτέ ένδοξη «Δημοκρατική Συνεργασία», που επί δεκαετίες διαφέντευαν, υπό διάφορα σχήματα, το Δήμο Βόλου, έδωσαν στη δημοσιότητα, με τον γνωστό πομπώδη και γραφικό λόγο της δήθεν Αριστεράς, τη διακήρυξή τους οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ, στο Δήμο Βόλου, με την οποία συγκροτούν μια παράταξη με την επωνυμία «Πάμε μαζί για το Βόλο»!

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι πέρα από τις αναμενόμενες αρνητικές αναφορές στη σημερινή Δημοτική Αρχή, του Αχιλλέα Μπέου, η διακήρυξη περιλαμβάνει σαφείς και ευθείες αιχμές για μια παράταξη «χωρίς παθογένειες και βαρίδια του παρελθόντος» ή «για να δραπετεύσει επιτέλους η Αυτοδιοικητική πολιτική από τα κέντρα παραεξουσίας και πελατειακών σχέσεων, τα γραφεία «παραγόντων και παραγοντίσκων» και ελεύθερη πια να …» που είναι προφανές σε ποιους απευθύνονται.

Η εξέλιξη αυτή μαρτυρά, ουσιαστικά, και το ναυάγιο των διαβουλεύσεων και παζαριών μεταξύ Σκοτινιώτη – Πουλάκη για ένα «μέτωπο», αφού, όπως, αναμενόταν δεν υπήρξε συμφωνία για την αρχηγική καρέκλα.

 

Η διακήρυξη

Οραματιζόμαστε την πόλη μας ανθρώπινη, σε ένα φιλικό περιβάλλον για τον Δημότη. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή καθημερινή ζωή, θέλουμε έναν ανοιχτό, Δημοκρατικό Δήμο με συμμετοχή των πολιτών και της νεολαίας, κοινωνικά αλληλέγγυο σε όσους πλήττονται από στερήσεις και φτώχεια. Με ισότητα, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και με δεδομένο ότι η πόλη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός αλλά κοινός τόπος όλων.
Η πόλη μας σήμερα βιώνει έναν απίστευτο εξευτελισμό των Αυτοδιοικητικών Θεσμών που έχει σαν συνέπεια την υποτίμηση των αναγκών των πολιτών. Η έλλειψη προγραμματισμού και υποδομών, η αντιδημοκρατική λειτουργία, η ανεργία, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η πολιτιστική υποβάθμιση, κυριαρχούν.
Παράλληλα το διαπλεκόμενο και πελατειακό μοντέλο διακυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών είχε άμεσες επιπτώσεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία απαξίωσε και οδήγησε σε χρεοκοπία.
Η διοικητική αναδιάρθρωση υπό τον ‘Καλλικράτη’ που υλοποιήθηκε σε συνθήκες επίθεσης του νεοφιλελευθερισμού, ήταν τελικά ένα πισωγύρισμα στη μεγάλη προσπάθεια εκδημοκρατισμού και διαφάνειας στην κοινωνία. Σήμερα είναι προφανές ότι είναι αναγκαία η κατάργηση του και ο σχεδιασμός μιας νέας αρχιτεκτονικής για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για τους παραπάνω λόγους, με τη θέληση να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, πλαισιώνοντας τους εκλεγμένους και ανεξάρτητους σήμερα Δημοτικούς Συμβούλους, Αποστολάκη Ι., Γαργάλα Κ., Δραμητινό Μ., Κοκκινάκη Φ, Μεϊκοπούλου Ε. και Μολοχίδη Ι., αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την ίδρυση μιας νέας, Ριζοσπαστικής Δημοκρατικής Αυτόνομης Αυτοδιοικητικής Παράταξης, χωρίς παθογένειες και βαρίδια του παρελθόντος. Για να δραπετεύσει επιτέλους η Αυτοδιοικητική πολιτική από τα κέντρα παραεξουσίας και πελατειακών σχέσεων, τα γραφεία «παραγόντων και παραγοντίσκων» και ελεύθερη πια να κατοικήσει στις γειτονιές, στις πλατείες, στα χωριά και στους χώρους δουλειάς. Να γίνει η τοπική πολιτική, υπόθεση όλων των Δημοτών.
Ιδρύουμε σήμερα μια Αυτοδιοικητική Παράταξη πέρα από κομματικές εξαρτήσεις, με βαθιά δημοκρατικές διαδικασίες, με το στόχο αλλαγής κι εξόδου από την κρίση.
Με πυλώνες της πολιτικής μας την δημιουργία και ανάπτυξη υποδομών, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, της δημόσιας υγείας και παιδείας, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, του πολιτισμού, οι κεντρικοί μας στόχοι είναι:
1) Η αντιμετώπιση των αντιδημοκρατικών και δημαρχοκεντρικών λειτουργιών του Καλλικράτη. Θέση μας η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
2) Η κινητοποίηση και συμμετοχή πολιτών, θεσμικών οργάνων και φορέων στην επεξεργασία και λήψη των αποφάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής (συνεργασία με Επαγγελματικούς φορείς, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λαϊκές συνελεύσεις, συνοικιακές και θεματικές επιτροπές, κινήματα πολιτών κλπ). Για να ανατραπεί η παθητικότητα και η απάθεια που αναθέτει τις Δημοτικές υποθέσεις σε «κάποιους» κάθε πέντε χρόνια. Στα πλαίσια αυτά η θεσμοθέτηση του Συμμετοχικού Σχεδιασμού – Προϋπολογισμού.
3) Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Δήμου και η αξιοποίηση όλων με αξιοκρατία και χωρίς πελατειακές σχέσεις. Η υπεράσπισή τους από αυθαιρεσίες και αντεργατικές συμπεριφορές.
4) Η υπεράσπιση της Δημοκρατικής θεσμικής λειτουργίας του Δήμου και των συμφερόντων των συμπολιτών μας.
5) Η υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα των συλλογικών αγαθών (νερό κλπ), των δημοτικών υπηρεσιών και η ενίσχυσή τους, κόντρα στο ξεπούλημά τους σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.
6) Η άμεση και ριζική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της πόλης όπως το πόσιμο νερό, το κυκλοφοριακό, το πράσινο και η καθαριότητα με στόχο την προώθηση οριστικών λύσεων και όχι λήψη ημιμέτρων. Με αναλογική και ανταποδοτική τιμολογιακή πολιτική για τα δημοτικά τέλη, με προστασία στα χαμηλά εισοδήματα.
7) Η αειφόρος ανάπτυξη με περιβαλλοντική προστασία. Για τα αστικά απόβλητα η ανακύκλωση, η πρόληψη και η κομποστοποίηση.
8) Η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε ο Βόλος να γίνει πόλη καινοτομίας (υποδομές, κίνητρα, ανάπτυξη δημιουργικής κουλτούρας κλπ) και πόλο έλξης παραγωγικής επιχειρηματικότητας. Η άμεση πολιτιστική αναβάθμιση ώστε ο Δήμος Βόλου να γίνει πάλι κέντρο πολιτισμού και δημιουργικών δραστηριοτήτων, ανάδειξης καλλιτεχνών και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής δημιουργίας.
9) Η επεξεργασία προτάσεων και δημοτικών δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας (ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων, των γυναικών και της νεολαίας) και της φτώχειας, η κοινωνική αλληλεγγύη και επέκταση των δομών προστασίας των οικονομικά αδυνάτων.
10) Η δημιουργία μιας τέτοιας δυναμικής στα Δημοτικά πράγματα ώστε στις επόμενες δημοτικές εκλογές να διεκδικήσουμε με επιτυχία την ψήφο των συνδημοτών μας και μαζί μ’ αυτούς, να απαλλαγούμε από τη μιζέρια, τον αυταρχισμό, την απαξίωση της πόλης και την έλλειψη προοπτικής.
Ζούμε σε έναν ιστορικό τόπο με πλούσια πνευματική ανάπτυξη, Βιομηχανική και Βιοτεχνική παραγωγή, αναπτυγμένου Εμπορίου και με μια Εργατική τάξη που έχει δώσει το στίγμα της πόλης στην μακρόχρονη ιστορία της. Σε έναν τόπο με δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ( Πανεπιστήμιο, Τουρισμός, Λιμάνι, Μεταφορές, Φυσικό Περιβάλλον, Πολιτισμός) που δυστυχώς εμφανίζει έντονα φαινόμενα παρακμής τόσο λόγω των κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων όσο και της ανεπάρκειας των Τοπικών Εξουσιών.
Καλούμε τους συμπολίτες μας σε συνεργασία για τη δημιουργία της νέας μας πλατιάς συμπαράταξης με σαφές Κοινωνικό και Αυτοδιοικητικό πρόσημο, για να δούμε τον Βόλο με όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Ενότητες που τον απαρτίζουν, μια ανοιχτή, σύγχρονη, Ελληνική και Ευρωπαϊκή πόλη. Διατηρώντας και εξελίσσοντας την πλούσια παράδοσή του, υπερβαίνοντας ξεθωριασμένα Αυτοδιοικητικά σχήματα που εξάντλησαν στο πέρασμα του χρόνου, τις δυνατότητές τους.
Θέλουμε, δηλαδή ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!