Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 09:02
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάλι χωρίς πλοία, χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα νησιά-Τι γράφει ο ξένος τύπος






Εγκλωβισμένοι στα νησιά, ή στην Αθήνα και όπου αλλού αντίστοιχα, παραμένουν χιλιάδες τουρίστες, Ελληνες και ξένοι, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ.

Η ΠΝΟ, χθες, δεν δέχθηκε την πρόταση της ένωσης ακτοοπλόων για αύξηση 2% (η ΠΝΟ απαιτεί αύξηση 5%) και αποφάσισε να συνεχίσει για 24 ώρες ακόμη την απεργία, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δηλαδή, μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης.

Η χώρα έτσι παραμένει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση από τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Σήμερα, το μεσημέρι, εντωμεταξύ, θα συνεδριάσει εκ νέου η ΠΝΟ για να αποφασίσει τη συνεχίση ή όχι των κινητοποιήσεών της, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση αποφάσισαν τη νέα 24ωρη απεργία (που πραγματοποιείται σήμερα), με προοπτική κλιμάκωσης, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκτείνουν την απεργία τους. 

Κατά συνέπεια χιλιάδες τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί σε νησιά, πολλά εκ των οποίων δεν διαθέτουν αεροδρόμια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιστρέψουν στις υποχρεώσεις τους και να κινηθούν βάσει του προγραμματισμού τους, αλλά κάποιοι να χάνουν και τις πτήσεις τους για το εξωτερικό, καθώς η απεργία πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι ακόμη μεγάλη.

Επίσης, προβλήματα αρχίζουν να δημιουργούνται και στην τροφοδοσία των νησιών.

Σύμφωνα με το ΣΕΕΝ από την απεργία των ναυτικών στα πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών, αλλά και στις μετακινήσεις επιβατών, καθώς καθημερινά όπως αναφέρει, εξυπηρετούνται προς και από τα νησιά του Αιγαίου περίπου 180 χιλιάδες άτομα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, εντωμεταξύ, το θέμα έχει φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου, με πρώτο τον Indepedent να κάνει λόγο για 180.000 τουρίστες που επηρεάζονται και χιλιάδες εγκλωβισμένους στα νησιά.

Η απεργία της ΠΝΟ και οι συνέπειές της έχουν γίνει θέμα και σε άλλα ΜΜΕ, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Το Associated Press μεταδίδει: «Χιλιάδες εγκλωβίστηκαν σε ελληνικά νησιά λόγω απεργίας πληρωμάτων οχηματαγωγών»

«Ελλάδα: Απεργία οχηματαγωγών: Μπλοκαρισμένοι χιλιάδες τουρίστες», γράφει η ιταλική Il Giornale , σημειώνοντας ότι η απεργία προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία σε πολλούς τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα μας και πολλούς Έλληνες που κάνουν διακοπές στα νησιά και αυτή την περίοδο επιστρέφουν στην ηπειρωτική χώρα.

H γαλλική Le Figaro: «Ελλάδα: χωρίς φέρι μποτ, οι ναυτικοί απεργούν»

«Απεργία των ναυτικών – Χωρίς δρομολόγια οχηματαγωγών η Ελλάδα» μεταδίδει το ενημερωτικό πρόγραμμα Tagesschau του πρώτου κρατικού δικτύου της γερμανικής τηλεόρασης, ARD.

«Απεργία στην Ελλάδα: Και την Τρίτη δεμένα τα οχηματαγωγά» επιγράφει άρθρο της για την απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας η Münchner Merkur στην διαδικτυακή της έκδοση. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι η απεργία μετατράπηκε από 24ωρη σε 48ωρη και παρατείνεται μέχρι τις 6πμ της Τετάρτης: «Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρέλυσαν από το πρωί της Δευτέρας και όπως ανακοίνωσε το λιμεναρχείο Πειραιά εκτός από κάποια μικρότερα πλοία κανένα από τα μεγάλα οχηματαγωγά δεν εγκατέλειψε το λιμάνι. Οι ναυτικοί ζητούν αυξήσεις 5%, ενώ οι εργοδότες αντιπροτείνουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις μια άμεση αύξηση 1% και από τον Ιανουάριο του 2019 άλλο 1%. Τα συνδικάτα απορρίπτουν την πρόταση και συνεχίζουν την απεργία κάνοντας λόγο για «μη εποικοδομητική στάση των εφοπλιστών».

Πηγή: iefimerida.gr