Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 10:09
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ESM ενέκρινε το μνημόνιο 3 – Αύριο το «πράσινο φως» για την δόση των 7,5 δισ.






Άνοιξε ο δρόμος για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στη συνεδρίαση του ESM, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

«Σήμερα εγκρίναμε ομόφωνα το συμπλήρωμα του μνημονίου του περασμένου καλοκαιριού που θα περιέχει τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να φέρει σε πέρας η Ελλάδα, στις οποίες περιλαμβάνεται και το μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του ESM.

Όπως πρόσθεσε, ο πρόεδρος του Eurogroup, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τη δουλειά με τα προαπαιτούμενα, τονίζοντας πως η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί αύριο το πρωί. Στις 9 το πρωί της Παρασκευής θα συνεδριάσει το ΔΣ του ESM για να εγκρίνει την εκταμίευση.

«Μετά από αυτό ανοίγει ο δρόμος για να εγκριθεί στην συνεδρίαση που θα έχουμε αύριο το πρωί η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ η οποία θα πρέπει να εκταμιευτεί γρήγορα προς την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

 

Τσακαλώτος: Ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση

Ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μετά την συνάντηση των διοικητών του ESM, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την Παρασκευή απλώς θα γίνει η τυπική επικύρωση του θέματος συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην συνάντηση του με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε ότι έχουν αλλάξει πολλά από πέρυσι καθώς έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και έχουμε μια συμφωνία για το χρέος.

Κατανοώ ότι για πολλούς Έλληνες τα πράγματα είναι ακόμη πολύ δύσκολα είπε ο κ. Τσακαλώτος καθώς περάσαμε πολλά δύσκολα μέτρα

Αισθάνομαι την ανάγκη να πω, ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από τη κρίση με ανάπτυξη αλλά η περίοδος που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξη.

 

Πηγή: Iefimerida.gr