Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 00:20
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας υποδέχεται την καγκελάριο: Από το «go back κυρία Μέρκελ», στο κόκκινο χαλί του Μαξίμου (photos & vid)






Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έρχεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα και αυτή τη φορά θα την υποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χωράς.

Τις προηγούμενες δύο φορές που η κυρία Μέρκελ είχε επισκεφθεί τη χώρα, επί Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας την υποδεχόταν… στα κάγκελα.

Μάλιστα ο κ.Τσίπρας περίμενε εδώ και καιρό την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ προκειμένου να πάρει και με τον πιο επίσημο τρόπο τη στήριξη της Γερμανίας για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αν ανατρέξει, πάντως, κανείς, πίσω στο χρόνο (όχι πολύ) στο 2012 και το 2014 και ξανακούσει τις δηλώσεις που έκανε τότε ως αντιπολίτευση ο κ.Τσίπρας για την κυρία Μέρκελ, είναι σαν να πρόκειται για διαφορετικό άτομο.

Η σχέση Τσίπρα-Μέρκελ μέσα σε αυτά τα χρόνια, πέρασε από 40 κύματα και σίγουρα άλλαξε ο τρόπος που έβλεπε και βλέπει ο ένας τον άλλον.

Από τις φωνές στις… αγκαλιές

 

Στρώνουν τα κόκκινα χαλιά στο Μέγαρο Μαξίμου 

Σήμερα εν έτη 2019 στο Μέγαρο Μαξίμου στρώνουν το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας την Γερμανίδα Καγκελάριο. Μάλιστα ο κ.Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη δεν παρέλειψε να εκθειάσε την Γερμανίδα καγκελάριο. «Η Μέρκελ είναι μία από τις μακροβιότερες καγκελαρίους. Έχει ευθύνη και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές. Παρά την οξύτητα και τη μεγάλη αντίθεση που είχε η σχέση μας, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης. Λέγαμε πράγματα που δεν είχαν σχέση να κοροϊδέψει ο ένας τον άλλον. Ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι η ανάκαμψη της πατρίδας μας ήταν και δική της επιτυχία. Κάθε λογικός άνθρωπος στην Ευρώπη θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Χαμόγελα Τσίπρα-Μέρκελ σε Σϋνοδο Κορυφής

Χαμόγελα Τσίπρα-Μέρκελ σε Σϋνοδο Κορυφής

 

Η επίσκεψη του 2014

Στις 11 Απριλίου 2014, ένα χρόνο πριν τις εκλογές του 2015 που Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία της χώρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ερχόταν στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για την Ανγκελα Μέρκελ ήταν πύρινος, με εκφράσεις «Η κυρία Μέρκελ έρχεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον εκλεκτό της στην Ευρώπη και τον προστατευόμενο της στην Ελλάδα» ή «Η κ. Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με καθεστώς εκτάκτου ανάγκης… Νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων, με ένα μόλις άρθρο, ψηφίζονται στη Βουλή με την διαδικασίας του κατεπείγοντος, χωρίς ουσιαστική συζήτηση».

Ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα / Φωτογραφία:EUROKINISSI-ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα / Φωτογραφία:EUROKINISSI-ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

 

«Go back κυρία Μέρκελ»

Την ίδια στιγμή η Αθήνα είχε γεμίσει με αφίσες με τις φωτογραφίες Μέρκελ και Σαμαρά με τα συνθήματα στα αγγλικά «No more» και «thank you». Ηταν η χρομνία που είχε πει και την περίφημη ατάκα «Go back κυρία Μέρκελ, Go back κύριε Σόιμπλε, Go back κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκατούρας της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο. Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας».

 

Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κ. Μέρκελ

Μάλιστα σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ.Τσίπρας έγραφε «Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κ. Μέρκελ. Η Ευρώπη ή θα υπηρετεί τον κόσμο της εργασίας ή θα διαλυθεί».
«Η επίσκεψη Μέρκελ στην πρωτεύουσα των μνημονίων, επαναφέρει στο προσκήνιο το αδιέξοδο που δημιούργησαν όσοι παρέλαβαν την Ευρώπη των λαών και την μετέτρεψαν σε εργαλείο των αγορών… Σήμερα η Ευρώπη της κ. Μέρκελ, δεν εμπλέκεται απλά στην δίνη της κρίσης, είναι η δημιουργός και επιταχυντής της κρίσης…Η κυρία Μέρκελ έρχεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον εκλεκτό της στην Ευρώπη και τον προστατευόμενο της στην Ελλάδα. Η κ. Μέρκελ θα δει μία πόλη-φάντασμα, αστυνομοκρατούμενη, με απαγορευμένες και κόκκινες ζώνες. Δεν θα δει τα αποτελέσματα της πολιτικής της… Καλό θα ήταν να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο για να διαπιστώσει την τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νευραλγικός τομέας της υγείας… Καλύτερα θα ήταν να περπατήσει ένα κεντρικό δρόμο για να δει τα λουκέτα στα καταστήματα… Η κ. Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με καθεστώς εκτάκτου ανάγκης… Νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων, με ένα μόλις άρθρο, ψηφίζονται στη Βουλή με την διαδικασίας του κατεπείγοντος, χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί και δημόσια περιουσία παραχωρούνται σε ιδιώτες σε εξευτελιστικές τιμές… Απέναντι σε αυτήν την Ευρώπη κάστρο της κ. Μέρκελ, που λειτουργεί ως χορηγός του ευρωσκεπτικισμού και της νεοναζιστικής απειλής, υπάρχει η πραγματική Ευρώπη. Που βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη».

 

Η επίσκεψη Μέρκελ το 2012 -Ηρθε να στηρίξει Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη

Ανατρέχοντας ακόμα πιο πίσω και συγκεκριμένα στο 2012 όταν η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισκεφτεί την Αθήνα για να συναντηθεί τότε με τον πρωθυπουργού της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Αντώνη Σαμαρά. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η καγκελάριος «έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τους Μερκελιστές  τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη, που τώρα, με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της λίστας, των ανθρώπων δηλαδή που προστατεύουν όταν ο λαός γονατίζει και με τα νέα βάρβαρα μέτρα, είναι ετοιμόρροποι και κινδυνεύουν από τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση».

Μάλιστα σε ομιλία του στα εγκαίνια του παραρτήματος Ελλάδας, του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στις 9/10/2012 ο κ.Τσίπρας είπε για την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα. «Η επίσκεψή της στην Αθήνα αποδείχτηκε ένα μεγάλο πολιτικό φιάσκο. Ήρθε μόνο και μόνο για να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση και το καταστροφικό μνημόνιο… Η κα Μέρκελ και οι τελευταίοι συγκάτοικοί της στο υπόγειο καταφύγιο του Μνημονίου, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης, επιμένουν να σπρώχνουν το λαό και τον τόπο όλο και πιο βαθιά στον γκρεμό. Και με αυτό το αδιέξοδο πείσμα στο έγκλημα του Μνημονίου, αντί για στήριξη και αναστήλωση, η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιταχύνει την κατάρρευσή της».

Το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς υποδέχθηκε την Ανγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς υποδέχθηκε την Ανγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

 

Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Οργή είχε προκαλέσει και το 2012 και το 2014 η απόφαση των τότε κυβερνήσεων Σαμαρά για απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων από την αντιπολίτευση. Ενδεικτικά είναι τα tweet που είχαν αναρτηθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον προσκύμενο σε αυτόν Τύπο εκείνη την εποχή.

Τελικά όμως από ό,τι φαίνεται είναι το μόνο που έμεινε ίδιο, αφού και σήμερα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του Αλέξη Τσίπρα απαγορεύει τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις κατά την επίσκεψη της Αγκλεα Μέρκελ.

 

«Η Μέρκελ δεν βλέπει πια τον Τσίπρα ως παρία»

Οι σχέσεις Τσίπρα-Μέρκελ έχουν πλέον αλλάξει όπως γράφει και η εφημερίδα Handelsblatt, κάνοντας εκτενείς αναφορές στην σημερινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα γράφει:

«Για τον Αλέξη Τσίπρα η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πριν μερικά χρόνια η ‘πιο επικίνδυνη πολιτικός της Ευρώπης’.  Όμως στο μεταξύ η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια υπό ευρωπαϊκό ζυγό. Μετά την αρχική περίοδο όπου οι σχέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου με τον έλληνα πρωθυπουργό ήταν στον πάγο, πλέον έχει γίνει για αυτόν σημαντική εταίρος. Λέγεται ότι οι δυο τους τηλεφωνιούνται συχνά. Σε αντίθεση με την κορύφωση της ευρωκρίσης, όταν η καγκελάριος γινόταν δεκτή με αφίσες που είχαν πάνω τους τη σβάστικα και μαζικές πορείες, η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να ελπίζει την Πέμπτη σε μια φιλική υποδοχή στην Αθήνα». Μάλιστα ενδεικτικό είναι πως στο άρθρο αναφέρει ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν βλέπει πια τον Τσίπρα ως παρία, αλλά ως ένα πραγματιστή.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμά της Ανγκελα Μέρκελ

Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17:30.

Στις 18:10 η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ περίπου στις 19:40.

Παρασκευή 11/1

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στις 09:45 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το πρωί της Παρασκευής η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντηθεί με ανθρώπους του πνευματικού κόσμου. Θα συζητήσει επίσης για το μέλλον της Ευρώπης με μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και νωρίς το μεσημέρι θα συμφάγει με επιχειρηματίες.

Στη συνέχεια, στις 14:00, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας στο Χαλάνδρι.

Η Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.

 

Πηγή: iefimerida.gr