Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κατρούγκαλος έκοψε και το αγγελιόσημο – Το τέλος των εργαζομένων στον Τύπο






Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στο αγγελιόσημο (η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου) όπως δήλωσε ο υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, το μεσημέρι μετά τη συνάντηση με τους δανειστές, καλώντας τις ενώσεις των δημοσιογράφων να υποβάλλουν προτάσεις για την αντικατάστασή του.

Eντωμεταξύ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου με τις ενώσεις των δημοσιογράφων προκειμένου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, εργοδότες και εργαζόμενοι, στη θέσπιση ενός πόρου (π.χ 10% επι του τζίρου των διαφημίσεων), ο οποίος θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο.

Με την κατάργηση του αγγελιοσήμου κινδυνεύει άμεσα το Ταμείο Υγείας των δημοσιογράφων, δηλαδή ο ΕΔΟΕΑΠ, με λουκέτο, αφού λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό από τα ετήσια έσοδα του αγγελιοσήμου που ανέρχονται συνολικά σε 60 εκατ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, ορίστηκε και νέα συνάντηση την Τρίτη, με συμμετοχή και της εργοδοτικής πλευράς, με σκοπό την αναζήτηση πηγής χρηματοδότησης που θα διατηρήσει σε λειτουργία τον ΕΔΟΕΑΠ και με κατεύθυνση τη μετατροπή του νομοθετημένου πόρου του αγγελιόσημου, που πια δεν υφίσταται, σε αντίστοιχο πόρο συμφωνημένο μεταξύ της εργοδοτικής και της εργατικής πλευράς.

Το Ταμείο κύριας Ασφάλισης, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, στο εξής θα εισπράττει εργοδοτική εισφορά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ύψους 13,5%, η οποία θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου.

Εαν δεν υπάρξει συμφωνία η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει μονομερώς για να μην υπάρξουν απώλειες εισφορών στο σύστημα.

 

 

Πηγή: protothema.gr