Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:04
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ιβανόφ σήκωσε το γάντι: Δεν αλλάζω θέση για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, αν θες ρίξε με






Βαθαίνει η κόντρα Ιβανόφ-Ζάεφ στα Σκόπια λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση από τους βουλευτές της συμφωνίας για το Σκοπιανό καθώς ο πρόεδρος της πΓΔΜ απάντησε στην «πρόκληση» του πρωθυπουργού της χώρας που απείλησε με καθαίρεσή του αν δεν υπογράψει τη συμφωνία στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από το λαό.

«Καλώ τον Ζάεφ μαζί με τα 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Η θέση μου όσον αφορά την επιζήμια συμφωνία είναι οριστική και δεν αλλάζει παρά τις απειλές και τις πιέσεις» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ για να κινηθούν οι διαδικασίες κατά του προέδρου της χώρας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων των βουλευτών. Στη συνέχεια αναλαμβάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο που θα είναι και αυτό που θα κρίνει αν συντρέχουν οι λόγοι παύσης του προέδρου της χώρας.

Το βράδυ της Τρίτης ο Ζάεφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αν χρειαστεί» να κινηθούν διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της χώρας προκειμένου, όπως είπε, «να μην επιτραπεί σε κανέναν να κόψει το δρόμο της “Μακεδονίας” προς την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρόσθεσε μιλώντας στο Κανάλι 5 ότι πιστεύει πως οι πολίτες της χώρας του θα επιλέξουν σοφά και πως η μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει τις προοπτικές που ανοίγονται για την πΓΔΜ μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας ο Ζάεφ το χαρακτήρισε «μεγάλο κέρδος» για τη χώρα του καλώντας τους Σκοπιανούς να τη διαβάσουν προσεκτικά ώστε να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια σοφή και δίκαιη λύση.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr