Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 07:31
Τοπικά

Ο Δήμος Βόλου τίμησε τον μεγάλο ευεργέτη Χαράλαμπο Τσιμά






Το Χρυσό Κλειδί της πόλης απονεμήθηκε σήμερα το βράδυ, από το Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο στον μεγάλο δωρητή Χαράλαμπο Τσιμά για την προσφορά του προς τον Βόλο και τους πολίτες. Η ειδική εκδήλωση απονομής πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου όπου παρουσιάστηκε η ζωή του κ. Τσιμά στην Αφρική, τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα  και η πορεία που ακολούθησε, η γνωριμία του με σημαντικές προσωπικότητες στην Αφρική και όχι μόνο.

Σημαντική στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση των έργων που υλοποιήθηκαν με την πολύτιμη προσφορά του τόσο στην Αφρική, όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά, όσο και στον Βόλο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι κόρες του κ. Τσιμά, η σύζυγός του και ο εγγονός του.

Προσφορές και έργα του Χαράλαμπου Τσιμά:

*δύο μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο
*επέκταση Γηροκομείου Καναλίων -πτέρυγα για φροντίδα ηλικιωμένων
*ογκολογικό τμήμα Νοσοκομείου Βόλου- Ανακαίνιση και εξοπλισμός – Τέσσερις αίθουσες
*δωρεά πυροσβεστικού οχήματα 4×4 στις ειδικές δυνάμεις Μαγνησίας
*δωρεά 3 οχημάτων στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας-  Δύο οχήματα 4×4 και ένα επιβατικό 1400cc
*προτομή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο προαύλιο της Μητρόπολης Βόλου»
*προτομή Νίκου Γούναρη στην κοινότητα Ζαγοράς
*χρηματική ενίσχυση και ανακαίνιση αίθουσας για παιδιά με κινητικά προβλήματα στην ΕΛΕΠΑΠ Μαγνησίας
*χρηματική βοήθεια για αποπεράτωση Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στη Δράκεια
*κατασκευή παιδικής χαράς στην κοινότητα Μηλίνας
*κατασκευή βιβλιοθήκης στην κοινότητα Μηλίνας
*οικονομική ενίσχυση σωματείων, συλλόγων, ιδρυμάτων και ευπαθών ομάδων
*αποκατάσταση τριών νέων αιθουσών στο Νοσοκομείο Βόλου – Ογκολογικό τμήμα
*ξενώνας συνοδών ασθενών στο Νοσοκομείο Βόλου

Μετά την απονομή του, ο κ. Τσιμάς συγκινημένος μίλησε για τον συμβολισμό της σημερινής εκδήλωσης.

«Η παρουσία σας σήμερα εδώ για την απόδοση τιμής στο πρόσωπο μου με τιμά ιδιαίτερα. Η ζωή με τα γεγονότα και τις εξελίξεις έχει δείξει ότι το βαθύτερο νόημα βρίσκεται σε άλλες έννοιες. Έχω βιώσει νίκες και ήττες αλλά είχα την ευλογία να αποκτήσω μια εξαιρετική οικογένεια. Αγαπώ τον Βόλο μας και τιμώ τους συμπολίτες μου. Ωφελούμαι από τη λύτρωση που επέρχεται όταν συμβάλλω στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. Η σημερινή εκδήλωση έχει έναν ξεχωριστό συμβολισμό καθώς το κλειδί της πόλης σημαίνει ταυτόχρονα και το κλειδί της καρδιάς των συμπολιτών μου». Εξέφρασε επίσης την επιθυμία, όταν φύγει από τη ζωή να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της πόλης.

Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Δήμαρχος, κ. Αχιλλέας Μπέος τόνισε:

«Χαράλαμπος Τσιμάς. Εγώ δεν τον ήξερα. Μια μέρα πριν μερικά χρόνια ήρθε και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου. Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, εκφράστηκε, συζητήσαμε μερικά λεπτά και έτσι αρχίσαμε να αποκτά ο ένας με τον άλλο μια εκτίμηση και έναν αλληλοσεβασμό. Πραγματικά εγώ συγκινήθηκα γιατί είναι δύσκολο στις εποχές μας ξέρετε να βρίσκεις έναν άνθρωπο, έναν τέτοιο χαρακτήρα, αλλά πάνω από όλα εγώ θα τον αποκαλέσω πατριώτη. Γιατί αυτό σημαίνει η πορεία του και η θέση του εδώ στον Βόλο αλλά και στο εξωτερικό. Δείχνει πραγματικά τι σημαίνει η λέξη πατριώτης. Μέσα στο σούπερ μάρκετ τα περισσότερα προϊόντα είναι ελληνικά και τα περισσότερα από αυτά είναι Βολιώτικα.

Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς για να αναγνωρίσει την προσφορά του σε αυτόν τον τόπο; Βέβαια στην πόλη που ζούμε και πολλοί μεγαλώσαμε είναι δύσκολο, δεν ξέρω γιατί, να αναγνωρίσεις την προσφορά ενός ανθρώπου. Και να την αναγνωρίσεις τιμώντας τον. Είναι σπάνιο φαινόμενο. Είναι ίσως το νερό που πίνουμε, ο αέρας, το περιβάλλον, κάποιοι το θεωρούν δεν ξέρω πως, εγώ πάντως το θεωρώ μεγαλοψυχία να αναγνωρίσεις ότι ένας συνάνθρωπος μας όπως ο Χαράλαμπος Τσιμάς είναι πατριώτης, είναι φιλάνθρωπος, έχει συνεισφέρει στην πόλη μας και σε συνανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Εγώ από την θέση του Δημάρχου αφού μου δίνετε η δυνατότητα και εκπροσωπώ την πόλη μου θέλω να αναγνωρίσω την προσφορά αυτού του ανθρώπου, χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα, άλλωστε δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα, εμένα το κόμμα μου είναι ο Θεός. Πήρα αυτή την απόφαση γιατί πραγματικά αισθάνθηκα την ανάγκη η πόλη μου, οι συμπολίτες μου να τιμήσουν αυτόν τον ευεργέτη, αυτόν τον πατριώτη που έφτασε η ώρα να αναγνωρίσουμε ανθρώπους που συμβάλλουν στην κοινωνία. Θέλω να τον ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την τεράστια προσφορά σε δύσκολες στιγμές, σε δύσκολες εποχές που επί σειρά ετών η πατρίδα μας, η πόλη μας λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε έχει εξαθλιωθεί. Θέλω να πω επίσης σήμερα ότι εκτός από όλα αυτά που διαβάσατε σε μια ανύποπτη στιγμή, γιατί τον έχω επισκεφθεί και σπίτι του, κάνει ωραίο καφέ και η γυναίκα του ωραία κουλουράκια, συμφωνήσαμε να συνδράμει οικονομικά για το Εκθεσιακό Κέντρο, που μια τόσο μεγάλη πόλη σαν τον Βόλο έχει ανάγκη και που δεν είχε τόσα χρόνια, και δεν θέλω να ρίξω μομφή σε κάποιον.

Ήδη η σημερινή δημοτική αρχή το έχει ολοκληρώσει κατά 90%, βγήκε εκτός προϋπολογισμού, όμως ενόψει των Χριστουγέννων θα είναι έτοιμο και θα είναι έτοιμο γιατί από μια μεγάλη γενναιοδωρία του Χ. Τσιμά θα χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο, γύρω στις 150.000, θα δούμε πόσο θα βγει, μπορεί και 130.000, να ολοκληρωθεί, να το χαρεί η Βολιώτισα και ο Βολιώτης και να φιλοξενήσει εκδηλώσεις.

Θέλω να τον ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου και χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνετε η ευκαιρία να είμαι εγώ αυτός που θα του δώσει το σύμβολο της πόλης μας την Αργώ αλλά και το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτόν τον άνθρωπο.

Είναι δέσμευση μου ότι ο Βόλος θα παρουσιάσει πολύ σύντομα την μελέτη του μουσείου της Αργούς αλλά και είναι προσωπική μου δέσμευση και ξέρετε ότι όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ ότι μέσα στην επόμενη τετραετία θα γίνει το Μουσείο. Και το Μουσείο είναι μια μεγάλη δαπάνη αλλά είναι σημαντικό. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους πόρους από χρηματοδότηση, αν δεν τα έχουν φάει τα λεφτά, αλλά εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Έχουμε εμείς δικά μας χρήματα, τα δικά σας, που τα διαχειριζόμαστε σωστά και θα το κάνουμε με ιδίους πόρους.