Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 03:37
Τοπικά

Ο Βόλος στον δρόμο του μεταξιού -Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου με την Κίνα






Στον δρόμο του μεταξιού… βαδίζει ο Δήμος Βόλουμε στόχο την ανάπτυξη εμπορικών κι όχι μόνο σχέσεων με την Κίνα. Τέλη Ιανουαρίου αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα προκειμένου να επικυρωθεί το μνημόνιο συνεργασίας με την Shinan της Qingdao της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον από την Shinan για τη συνεργασία της με τον Δήμο Βόλου σε μια σειρά πεδίων δράσης στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, ανάπτυξης και κέρδους. Ο δίαυλος της επικοινωνίας μέσω Κίνας και Βόλου φαίνεται να ανοίγει μέσω της διεύθυνσης εμπορίου της Shinan και στόχος είναι η ανάπτυξη παράλληλων δομών και η στενή συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, η τεχνολογία, οι «πράσινες» βιομηχανίες, ο τουρισμός, η εκπαίδευσης, ο αθλητισμός.

Η επικύρωση της συνεργασίας για την οποία οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Το μνημόνιο συνεργασίας αναμένεται να υπογραφτεί στα τέλη Νοεμβρίου με την επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στον Βόλο, που όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Σε περίπτωση που η κινεζική αποστολή δεν μπορέσει να έρθει στον Βόλο τον Νοέμβριο η επόμενη πιθανή ημερομηνία επίσκεψης είναι τα τέλη Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Βόλου πρόκειται να επισκεφθεί τη Shinan στα τέλη Ιανουαρίου. Αν δεν προηγηθεί η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στον Βόλο, το μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί στην Κίνα.

Στην αποστολή θα συμμετέχει αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, στόχος είναι όμως η αποστολή να πλαισιωθεί και από εκπροσώπους του τοπικού «επιχειρείν».

Για το σκοπό αυτό έχει συγκληθεί σύσκεψη φορέων στο δημαρχείο, την επόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου. Προσκλητήρια στη σύσκεψη έχουν λάβει μία σειρά τοπικών φορέων όπως ξενοδόχοι, παραγωγοί για να συμμετέχουν ενεργά στο νέο βήμα που προετοιμάζει ο Δήμος Βόλου για την προβολήτης πόλης και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της.

Σημειώνεται ότι το 2016, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Βόλου, Αχ. Μπέου και στο πλαίσιο προσωπικής του επαφής, βολιώτικη αποστολή είχε επισκεφθεί το Ροστόβ της Ρωσίας. Τότε επιχειρηματίες της πόλης έστρωσαν το έδαφος εμπορικών συμφωνιών για την είσοδο των προϊόντων τους στην αγορά της Ρωσίας. Αυτή τη φορά η συνεργασία παίρνει επίσημα χαρακτηριστικά με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Σημειώνεται ότι η Κίνα επιχειρεί από το 2013 να δημιουργήσει τον νέο δρόμο του μεταξιού. Πρόκειται για την εμπορική επανασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη και την Αφρική, εκεί όπου κατοικούν 4,8 δισ. άνθρωποι και παράγεται το 62% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», είναι να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των χωρών μέσω έργων υποδομώναλλά και μέσω της ενοποίησης των επίγειων και θαλάσσιων οδών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ -ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ