Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:37
Κόσμος

Ομπάμα: Στηρίζουμε την Τουρκία-Κοινός εχθρός το Ισλαμικό Κράτος

Obama France US Turkey





Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας στην «αυτοάμυνα» δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έπειτα από συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα και ενώ δεν έχει αποκλιμακωθεί η ένταση μετά την κατάρριψη ρωσικού ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά στη συριακή μεθόριο την περασμένη εβδομάδα.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εναέριο χώρο της. Συζητήσαμε πώς η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να δουλέψουν από κοινού για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να βρουν έναν διπλωματικό τρόπο για να επιλύσουν το ζήτημα” δήλωσε ο Ομπάμα.

“Όπως έχω πει στον κ. Ερντογάν, έχουμε έναν κοινό εχθρό και αυτός είναι το Ισλαμικό Κράτος και θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα επικεντρωθούμε στην απειλή αυτή” πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Ομπάμα, εστίασε στις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, σε μια απόπειρα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

«Οι εντάσεις στην περιοχή είναι λυπηρές» φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στήριξη ΗΠΑ σε Τουρκία για την παραβίαση
Χθες, οι ΗΠΑ παρείχαν στήριξη στους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι το ρωσικό αεροσκάφος που κατερρίφθη όντως παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Τριντό, υποστήριξε την τουρκική εκδοχή των γεγονότων, δηλώντας ότι «τα στοιχεία από την Τουρκία και τις δικές μας πηγές, δείχνουν ότι το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν ενημέρωσε τις ΗΠΑ ή την συμμαχία για την επιχείρηση. «Δεν συντονίζουμε επιχειρήσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία» σημείωσε η εκπρόσωπος.