Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:39
Τοπικά

Ομολογία αδυναμίας της Περιφέρειας να εντοπίσει την προέλευση της δυσοσμίας






Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν από που προέρχεται η δυσοσμία που καλύπτει την πόλη εδώ και μήνες, καθημερινά τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός που υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας αναφορικά με την ΑΓΕΤ. Παράλληλα επισήμανε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι υποστελεχωμένες και με μη εξειδικευμένο πλέον προσωπικό.

ΤΟ θέμα της δυσοσμίας απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες του Βόλου, ενώ η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών έχει δεχθεί καταγγελίες από γονείς για αναπνευστικά και άλλα προβλήματα των παιδιών τους. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου το μέλος της Επιτροπής Μάρκος Βαξεβανόπουλος, «η οσμή που θυμίζει καύση πλαστικού δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί με εικασίες. Απαιτείται το θέμα να απασχολήσει σοβαρά την επιστημονική κοινότητα αλλά και την Περιφέρεια». Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Αγοραστός, επισήμανε ότι το θέμα είναι σοβαρό, αλλά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν μπορούν να δώσουν απάντηση από πού προέρχεται. «Εμείς έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα. Ελέγχους κάνουμε, έχουμε συνεργαστεί και με το Δημόκριτο για να κάνουμε επιπλέον ελέγχους. Έχουμε χρηματοδοτήσει επιδημιολογικές μελέτες. Δημιουργούμε το ΚΕΠΠΕ που ελέγχει Αλλά δεν μπορεί σύμφωνα με τις υπηρεσίες μας να ανιχνευθεί η οσμή. Αν αύριο υπάρξει μία τεχνολογία που να μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, να την υιοθετήσουμε. Αλλά σήμερα δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε από που προέρχεται η οσμή. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τακτά χρονικά διαστήματα, κάνουν ελέγχους, και το βράδυ και το πρωί, αλλά δεν μπορούν να την αποδώσουν κάπου».

Επιπλέον τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλία αναλαμβάνει την ευθύνη όποτε απαιτείται και έφερε ως παράδειγμα την ΑΓΕΤ. «Οι υπηρεσίες μας πήραν εντολή να βρουν τρόπο να εντοπίσουν την οσμή. Όμως μιλάμε για ελέγχους ενώ δεν έχουμε προσωπικό. Ο κόσμος φεύγει λόγω συνταξιοδότησης, δεν ανανεώνεται το προσωπικό με νέες και σύγχρονες ειδικότητες, με περισσότερα προσόντα και σύγχρονες αντιλήψεις και εργαλεία. Έχει προχωρήσει η επιστήμη. Στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Χαρίτση ζητήσαμε πόρους για να μπορούμε να κάνουμε ελέγχους. Την Περιφέρεια την εμπιστεύεται ο κόσμος, αλλά χρειαζόμαστε υπαλλήλους», τόνισε.