Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 10:45
Άλλες Ειδήσεις

Οι 10 τροφές που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς






H φροντίδα της καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία σας. Η καρδιά είναι ο μυς που εργάζεται πιο σκληρά από κάθε άλλον στο ανθρώπινο σώμα αφού αυτή στην πραγματικότητα μας κρατά στην ζωή.

Η κατανάλωση των κατάλληλων τροφίμων βοηθά στην σωστή λειτουργία της καρδιάς και αρκετές από τις τροφές αυτές έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε συνδιασμό με την άσκηση, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, συμβάλουν στην αποφυγή εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μειώνουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την νούμερο 1 αιτία θανάτου στις ΗΠΑ για άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο καταναλώνοντας ψάρια, δημητριακά  ολικής άλεσης, ντομάτες και αρκετά ακόμη τρόφιμα, μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιου είδους παθήσεις.

Ακολουθεί λίστα με τα τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων:

Ψάρια

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Για παράδειγμα ο σολομός συμβάλει στην αποφυγή φλεγμονών και σχηματισμού θρόμβων. Παράλληλα κρατά σε χαμηλά επίπεδα την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.

Αμύγδαλα

Αποτελούν ένα από τα πιο υγιή σνακ. Περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μαγνήσιο. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη, βιοτίνη και βιταμίνη Ε. Τα αμύγδαλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία σας από το στρες.

Φασόλια

Αποτελούν μια πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης εμπεριέχουν φυτοχημικά που καταπολεμούν φλεγμονές και άγχος.

Ρόδια

Σύμφωνα με μελέτες τα ρόδια μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή αρκετών ασθενειών. Εχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα βοηθά στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει φλαβονοειδή, φλαβανόλες και άλλα αντιοξειδωτικά. Οι φλαβανόλες έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στην αγγειακή υγεία. Συμβάλουν στη βελτίωση της ροής του αίματος προς την καρδιά και μειώνουν παράλληλα την αρτηριακή.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με εκείνο της ολικής άλεσης. Ερευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση 25 γρ. δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως μειώνει κατά 15% τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά.

Μούρα

Τα βατόμουρα ανήκουν στην παραπάνω οικογένεια και έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην καλή καρδιακή λειτουργία. Είναι πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων.

Λιναρόσπορος

Βοηθά στην προστασία από καρδιακά προβλήματα, προλαμβάνει το εγκεφαλικό και τον διαβήτη. Περιλαμβάνει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και λιγνάνες.

Γιαούρτι

Εκτός από υγιή οστά το γιαούρτι βοηθά ώστε να προλάβουμε καρδιακά νοσήματα. Μια μελέτη αποκαλύπτει πως  η κατανάλωση γιαουρτιού  συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων τριγλυκεριδίων, μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά – αντιοξειδωτικά, β-καροτένιο, φολικό οξύ και το σημαντικότερο λυκοπένιο. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Οι ντομάτες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση.

Κόκκινο κρασί

Ερευνες δείχνουν πως όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρασί έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με όσους δεν το προτιμούν. Επίσης το κόκκινο κρασί αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) που με την σειρά τους καταπολεμά τις φλεγμονές και τους θρόμβους που οδηγούν στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

 

ΠΗΓΗ: theactivetimes.com