Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 05:38
Κόσμος

Οι Ισπανοί σοσιαλιστές λένε «όχι» στη συνεργασία με τον Ραχόι






Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η θέση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι καθώς η αναζήτηση εταίρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης εμφανίζει διαρκώς εμπόδια.

Παρότι οι Ciudadanos, κάλεσαν το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες να ενώσουν τις δυνάμεις μαζί του για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, ο ηγέτης του PSOE απάντησε με «no».

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ραχόι, ο Πέδρο Σάντσες τόνισε πως δεν πρόκειται να στηρίξει τον συντηρητικό ηγέτη.

«Οι Ισπανοί θέλουν μία αλλαγή και ζητούν διάλογο. Είναι ευθύνη της πρώτης πολιτικής δύναμης να σχηματίσει κυβέρνηση. Σεβόμαστε το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες της δημοκρατίας», δήλωσε ο Σάντσες.

Όπως είπε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών «το PSOE θα στηρίξει τις μεγάλες συμφωνίες του κράτους, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών», αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητος «ένας νέος πολιτικός σταθμός».

Βέβαια, ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί νέες εκλογές, αλλά μια προοδευτική αλλαγή.

«Η πρόκληση είναι ο διάλογος και πάμε να ανακαλύψουμε όλες τις δυνατότητες», πρόσθεσε και είπε ότι ο νέος πολιτικός σταθμός δεν πρέπει να κυριαρχείται από «κόκκινες γραμμές», καθώς οι Σοσιαλιστές, όπως τόνισε δεν θέλουν τις «κόκκινες γραμμές», αλλά επιθυμούν να «χτίσουν» γέφυρες.

Όσο για το ζήτημα της Καταλονίας, ο Σάντσες εξήγησε πως η λύση βρίσκεται στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, ενώ επισήμανε πως είναι δικαίωμα όλων των Ισπανών να αποφασίσουν για το μέλλον τους.