Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 12:08
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν Μαδούρο κι είπαν όχι στην ανακήρυξη Γκουαϊδό






Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους Έλληνες ευρωβουλευτές υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινού προέδρου» της Βενεζουέλας ψήφισαν ο κ. Νότης Μαριάς από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από  την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο κ Γιώργος Κύρτσος, η κυρία Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης και ο κ. Μιλτιάδης Κύρκος από του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ψήφισαν οι: Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ο κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ενώ απείχαν οι κ. Γιώργος Επιτήδιος (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος, Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος και ο Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν Μαδούρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση», με απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα.

https://twitter.com/i/status/1090935951755497473

Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα,  ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ είχε αποκαλέσει τύραννο τον Μαδούρο ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να αναλάβει την εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο,  η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που τον στηρίζει.

Ο Σάντσεθ ζητά από το πρόεδρο της Βενεζουέλας να εγκαταλείψει την εξουσία , στο πλαίσιο της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Άγιο Δομίνικο ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο μόνος που δηλώνει έμπρακτα την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Όπως  γράφει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παϊς», «Η  κρίση στη Βενεζουέλα μονοπωλεί το επίσημο ταξίδι του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, στη Λατινική Αμερική.

«Μόλις το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στον Άγιο Δομίνικο, ο Σάντσεθ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE, συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σε μια συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (SI) στην Δομινικανή Δημοκρατία», γράφει το δημοσίευμα.«Είμαστε σοσιαλιστές επειδή υπερασπιζόμαστε την ελευθερία. Όποιος απαντά  με σφαίρες και φυλακή στην επιθυμία για ελευθερία και δημοκρατία δεν είναι σοσιαλιστής, είναι τύραννος. Οι πολίτες της Βενεζουέλας πρέπει να αισθάνονται την υποστήριξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς», δήλωσε ο Ισπανός ηγέτης.Την ίδια ώρα στο Βουκουρέστι συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε για να εξεταστεί τι συνέχεια θα δοθεί στη μη απάντηση του προέδρου Μαδούρο.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσεθ ότι συμμετείχε στο «πραξικόπημα» που ενορχηστρώθηκε εναντίον του στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ.Η Ισπανία και πέντε ακόμη ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν τον Μαδούρο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, προειδοποιώντας τον ότι αν αυτό δεν γίνει, θα αναγνωρίσουν τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως έχουν ήδη κάνει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και ένας αριθμός χωρών της Λατινικής Αμερικής.

 

 

Πηγή: protothema.gr