Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 22:49
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δημοσκοπήσεις θηλιά στην κυβέρνηση – Πόλωση και παροχές δεν αλλάζουν το κλίμα






Το νέο κύμα δημοσκοπήσεων περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας για να αποφασίσει την οριστική ημερομηνία των εκλογών.

Άνοιξη, μαζί με τις ευρωεκλογές, ή το Φθινόπωρο; Αν και οι ενδείξεις πληθαίνουν για εκλογικό αιφνιδιασμό και πρόωρες εκλογές την Άνοιξη- «εκλογικός αιφνιδιασμός» τρόπος του λέγειν, αφού βρισκόμαστε σε διαρκή προεκλογική περίοδο- η επίσημη γραμμή παραμένει εκλογές στο τέλος της 4ετίας και αυτή είναι και η άποψη πολλών συνεργατών του πρωθυπουργού. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του μήνα και στις αρχές Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη των ειδικών είναι ότι και το νέο κύμα ερευνών της κοινής γνώμης, απλά θα επιβεβαιώσει αυτά που δείχνουν όλες οι έρευνες των τελευταίων πολλών μηνών, αν όχι των 2 τελευταίων ετών. Δεν αναμένονται εκπλήξεις. Αν συνεπώς ο πρωθυπουργός αναμένει μια εκτόνωση της οργής για την Συμφωνία των Πρεσπών, η μια αλλαγή κλίματος, λόγω των ανοιγμάτων στην σοσιαλιστική αριστερά, η μια αισιοδοξία των ψηφοφόρων, λόγω ορισμένων παροχών και της εξόδου στις αγορές, μάλλον θα απογοητευθεί. Άλλωστε και οι ψηφοφόροι κατανοούν αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλα Μπαροζο, ότι δηλαδή ένας βασικός λόγος που οι αγορές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, είναι γιατί προεξοφλούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Όπως άλλωστε ανέφερε πρόσφατα και ο Θωμάς Γεράκης, της εταιρείας Marc, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι σταθερές τάσεις που προκύπτουν από τις έρευνες ειναι:

  • Η παγίωση του δικομματισμού
  • Ένα καθαρό και διαρκές προβάδισμα της ΝΔ
  • Ένα ισχυρό πλεονέκτημα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες. Δηλαδή, παράσταση νίκης, επιθυμία νίκης, καταλληλότητα πρωθυπουργού, και
  • Ένα μεγάλο και πρωτοφανές πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτακη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα.

Με δύο λόγια μια παράσταση νίκης που δεν μπορεί να αναστραφεί. Ή όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεράκης «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μια τρίτη ευκαιρία, αλλά είναι πολύ δύσκολο να του δοθεί ξανά».

Στη συζήτηση, εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή του ΠΑΜΑΚ, Νίκου Μαραντζίδη. «Η ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι μπροστά από 6 έως 12 μονάδες ανάλογα την εταιρεία δημοσκοπήσεων. Και είναι σταθερά μπροστά εδώ και δυο χρόνια», ανέφερε για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ενώ για το ενδεχόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγηθεί και να ανατρέψει τα δεδομένα, απάντησε:

«Είναι αναστρέψιμο το να είναι συστηματικά μπροστά ένα κόμμα και μετά να χάσει; Φυσικά και είναι. Όμως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (πλην των εκλογών του 2000), ποτέ κόμμα που ήταν στις μετρήσεις δεύτερο δεν πέρασε πρώτο».

Από τις τοποθετήσεις των δύο δημοσκόπων αυτό που προκύπτει ως αντικειμενικό συμπέρασμα, είναι ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει άλλο δρόμο, από το να αποφασίσει τον χρόνο των εκλογών, με δεδομένη όμως την ήττα.

Η δεξαμενή των αναποφάσιστων

Ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν καθαρή εικόνα για το τοπίο μετά τις εκλογές, αφού η μεγαλύτερη μάζα των αναποφάσιστων, είναι πρώην ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος. Την εκτίμηση πάντως αυτή δεν φαίνεται να την συμμερίζονται οι δημοσκόποι, που περιγράφουν τους αναποφάσιστους σαν απογοητευμένους με τον Αλέξη Τσίπρα, κεντρώους ψηφοφόρους, διστακτικούς να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτιμούν παράλληλα ότι οι αναποφάσιστοι θα κατανεμηθούν αναλογικά στα δυο μεγάλα κόμματα, συνεπώς θεωρούν λάθος την εκτίμηση ότι στο τέλος θα στραφούν στο κόμμα που ψήφησαν στις εκλογές του 2015 και έτσι θα γίνει η ανατροπή.

Όπως λένε, οι δημοσκόποι, η «τρίτη ευκαιρία», που θα αποτελούσε για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια νίκη στις εθνικές εκλογές, δεν πρόκειται να δοθεί από τους απογοητευμένους αναποφάσιστους και σε κάθε περίπτωση οι «Γέφυρες» στο κέντρο, με πρόσωπα που δεν έχουν κοινωνικές αναφορές, δεν αρκούν για να καλύψουν την διαφορά.

Τελευταίο χαρτί η πόλωση

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, ότι αφού οι παροχές δεν φάνηκε να αλλάζουν την συμπεριφορά των ψηφοφόρων, το τελευταίο χαρτί που θα παίξει ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι αυτό της πόλωσης και της όξυνσης. Άλλωστε είμαστε εν αναμονή των κλήσεων των κατηγορουμένων για την υπόθεση Novartis.

Η αναζωπύρωση της σκανδαλολογίας όμως μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού είναι γνωστό ότι οι έρευνες των εισαγγελέων διαφθοράς δεν εντόπισαν πουθενά χρήμα, σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους, συνεπώς οι κατηγορίες που βασίζονται στις αμφισβητούμενες καταθέσεις των δήθεν ανώνυμων μαρτύρων, δεν είναι ικανές να πείσουν ούτε την κοινή γνώμη, ούτε να σταθούν σε ένα δικαστήριο. Αντίθετα θα προκαλέσουν τέτοιες αντιδράσεις, που μπορεί να έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκούμενα. Και φυσικά θα καταρρεύσουν όλες οι προσπάθειες για την σύγκλιση της κεντροαριστεράς, με ότι αυτό συνεπάγεται για το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα αδιέξοδα που προκύπτουν για την κυβερνητική πλειοψηφία από την αλλαγή στην στάση του εκλογικού σώματος, είναι φυσικά σε γνώση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δίνει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Γι αυτό και επεσήμανε χθες, μιλώντας στην Ρόδο, την ανάγκη να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής αλλαγής στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

«Ήρθε η ώρα η χώρα να πάει μπροστά και να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση και στον κ. Τσίπρα ότι αρκετά, δεν πάει άλλο, και ότι έφτασε πλέον η ώρα της πολιτικής αλλαγής», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή:  iefimerida.gr