Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 11:23
Τοπικά

Οι Βολιώτες τίμησαν την εθνική επέτειο – «Πλημμύρισε» από κόσμο η παραλία [φωτογραφίες]






Mε λαμπρότητα και επισημότητα τιμήθηκε σήμερα στον Βόλο, η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Σύλλογοι, μαθητές σχολείων, πολιτιστικοί φορείς, σωματεία, πρόσκοποι, σώματα ασφαλείας και στρατιώτες παρέλασαν μπροστά σε πλήθος κόσμου, που λόγω εξαιρετικών καιρικών συνθηκών, έλαβε θέση από νωρίς στην παραλία της πόλης.

Συνολικά συμμετείχαν 3.000 άτομα και ειδικότερα 20 δημοτικά σχολεία, 17 γυμνάσια και λύκεια της περιοχής, 22 πολιτιστικοί σύλλογοι και 5 προσκοπικά τμήματα. Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ενώ παρόντες ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγ. Ηλιόπουλος και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης η υφυπουργός Εσωτερικών  συνεχάρη τους διοργανωτές της και τόνισε:  «Σήμερα προσευχηθήκαμε στη μνήμη εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Τιμούμε την ελευθερία, δημοκρατία την ιστορία μας κι οφείλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να επιβουλευτεί την εθνική κυριαρχία της χώρας και θα ενώσουμε τις δυνάμεις για να αντισταθούμε σε κάθε έννοια ναζισμού, ολοκληρωτισμού. Το οφείλουμε σε αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για να μαστε σήμερα ελεύθεροι το οφείλουμε στους νέους και στο μέλλον της χώρας».

Ερωτηθείσα για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε » εμείς οι ΑΝΕΛ έχουμε διατυπώσει την αντίρρησή μας σε ότι αφορά στον όρο Μακεδονία στην ονομασία, όμως αυτή τη στιγμή στηρίζουμε και θα στηρίξουμε μέχρι τέλους, το έργο αυτής της κυβέρνησης, γιατί η Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια στέκεται δυνατά κι οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Το οφείλουμε στους Έλληνες που περιμένουν πολλά από αυτή την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της θητείας. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ανεξάρτητα από τη διαφωνία που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα ανάμεσα στα δύο κόμματα, να στηρίξουμε την προσπάθεια και να φτάσουμε μέχρι το τέλος».

Στο χρέος που έχουν οι νεώτερες γενιές να τιμούν αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους πριν 78χρόνια για να απελευθερωθεί η πατρίδα, αναφέρθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης ενώ ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος τόνισε «ημέρα σαν τη σημερινή, αξίες όπως η εθνική ενότητα, η εθνική αξιοπρέπεια και η χαλύβδινη πίστη στα ιδανικά του έθνους σηματοδοτούν την καθημερινή προσπάθεια και το μέλλον όλων μας»

Τέλος, ο ανώτερος Διοικητής φρουράς Βόλου και διοικητής της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «Μοράβας», ταξίαρχος Ευ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι οι Έλληνες μαχητές του 1940 μετέφεραν την ελπίδα. «Εκεί όπου όλοι περίμεναν ότι θα νικήσει ο άξονας, οι Έλληνες μαχητές μετέφεραν την ελπίδα σε όλο τον κόσμο. Αυτό έκαναν και σήμερα και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που παρέλασαν περήφανα μεταφέροντας το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι εδώ έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους όπου κι όταν απαιτηθεί. Για την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών είναι ιδιαίτερη ημέρα γιατί πήρε το όνομά της από το ύψωμα «Μοράβας», καθώς στις 19 Νοεμβρίου 1940 απελευθέρωσε τον ορεινό όγκο, ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη των ελληνικών δυνάμεων», εξήγησε.