Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 15:05
Ελλάδα

«Ξύπνησα από τα ουρλιαχτά του παιδιού μου», λέει ο πατέρας του 10χρονου που κάηκε από τη σόμπα






Σε καταστολή, για να μην υποφέρει από τους πόνους, βρίσκεται ο 10χρονος από την Κρήτη, ο οποίος κάηκε στο πρόσωπο και το κεφάλι, από την ξυλόσομπα που υπήρχε στο δωμάτιο όπου κοιμόταν. Το παιδί βρίσκεται στην εντατική θεραπεία, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, έπειτα από τη φωτιά που ξέσπασε μέσα στο σπίτι το περασμένο Σάββατο στην περιοχή Κρούστα.

«Ξύπνησα από τις φωνές του παιδιού και τους καπνούς. Το παιδί κοιμόταν μέσα στο δωμάτιο όπου υπήρχε η ξυλόσομπα. Όταν είδα τη φωτιά, έριξα το πάπλωμα πάνω στο μωρό, το τύλιξα μέσα σε αυτό, μετά πήγα προς την κουζίνα, αλλά ανοίγοντας την πόρτα φούντωνε και άλλο η φωτιά. Κινήθηκα προς την εξώπορτα για να βγούμε γρήγορα έξω από το σπίτι, αλλά είχε σφηνώσει. Τότε σκέφτηκα να βγάλω έξω τα παιδιά και τη γυναίκα μου, από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας. Όμως, από τους καπνούς δεν έβλεπα ούτε την πόρτα του δωματίου και κουτουλούσα μέσα στο σπίτι. Τύλιξα το πρόσωπο μου με μια μπλούζα και με δυσκολία έβγαλα τρία άτομα έξω, από το παράθυρο του σπιτιού».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο protothema.gr ο πατέρας του 10χρονου παιδιού, Γιάννης Πετράκης, όλα όσα βίωσε η οικογένεια το περασμένο Σάββατο, όταν το σπίτι πήρε φωτιά, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, από την ξυλόσομπα που βρισκόταν σε ένα δωμάτιο του σπιτιού.

Όπως περιγράφει στη συνέχεια ο ίδιος, υπό το φόβο μιας μεγαλύτερης καταστροφής, εκείνα τα δύσκολα λεπτά, προσπαθούσε να σκεφτεί πώς να σώσει την οικογένεια του.

«Όταν βγήκα έξω θυμήθηκα ότι στο φλεγόμενο σπίτι υπήρχε μια φιάλη υγραερίου, που θα μπορούσε από στιγμή σε στιγμή να αρπάξει φωτιά και να ανατιναχτεί. Αν συνέβαινε αυτό, ούτε τα κοκαλάκια μας δεν θα έβρισκαν. Τότε άρπαξα το λάστιχο από την αυλή του σπιτιού και έριξα άφθονο νερό για να σβήσω τη φωτιά», λέει.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είναι βέβαιο κατά πόσο ευθύνεται το παιδί για τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι, ούτε μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη.

«Η ώρα ήταν έξι το πρωί όταν ξύπνησα από τους καπνούς και τα ουρλιαχτά του παιδιού. Το παιδί σήμερα βρίσκεται σε καταστολή καθώς η κατάσταση του είναι σοβαρή. Όταν συνέλθει θα μάθουμε τι συνέβη. Τώρα το μόνο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι να γίνει καλά ο γιος μου, να ξεπεράσει το σοκ αλλά και να επουλωθούν οι πληγές του», αναφέρει.

Το 10χρονο παιδί, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο τμήμα της Εντατικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», έχει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και τα χέρια. Οι γιατροί τον κρατούν σε καταστολή για να μην υποφέρει από τους πόνους, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πατέρα του ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του και ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της υγείας του.

«Είναι κρίσιμη η κατάσταση του. Έχει υποβληθεί σε τραχειοτομή για να αναπνέει επειδή έχει εισπνεύσει τον καπνό από τα πλαστικά», λέει.

Από τη πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό της οικογένειας, οι κάτοικοι του χωριού και ο Πολιτιστικός Σύλλογο της περιοχής που υποσχέθηκε την επισκευή του σπιτιού καλύπτοντας όλα τα έξοδα, λόγω αδυναμίας της οικογένειας  Πετράκη. «Παλεύω καθημερινά για το μεροκάματο, όμως οι δυσκολίες είναι τεράστιες, όπως για τις περισσότερες οικογένειες. Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα για να κάνω και πάλι κατοικήσιμο το σπίτι μου. Ευτυχώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος έδειξε από την πρώτη στιγμή μεγάλο ενδιαφέρον», λέει ο κ. Πετράκης.

Σήμερα, η γυναίκα του κ. Πετράκη μαζί με το οκτώ μηνών μωρό τους, ζει σε ένα φιλικό σπίτι, ενώ σύντομα θα μεταφερθούν σε σπίτι που τους παραχωρήθηκε στην περιοχή, χάρη στην άμεση κινητοποίηση του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Το χρονικό του συμβάντος

Ο Γιάννης Πετράκης, ζει στη γενέτειρά του την Κρήτη τα τελευταία δυόμισι χρόνια και ασχολείται κυρίως με επιδιορθώσεις μηχανημάτων.

Το τραγικό συμβάν συνέβη στις έξι το πρωί του περασμένου Σαββάτου, έπειτα από ανάφλεξη της σόμπας που υπήρχε στο δωμάτιο-σαλόνι όπου κοιμόταν το παιδί. Η ανάφλεξη προκλήθηκε από βενζίνη, ωστόσο, μένει να αποσαφηνιστεί εάν το συμβάν προκλήθηκε ή όχι από ανθρώπινο χειρισμό.

Όταν η οικογένεια του γλίτωσε από τη φωτιά, ο πατέρας άφησε το μωρό σε μια γειτόνισσα για να μεταφέρει το 10χρονο παιδί του στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

«Φύγαμε από το σπίτι ξυπόλυτοι, ενώ κατά τη διαδρομή το παιδί που είχε τις αισθήσεις του, ζητούσε να οδηγώ πιο γρήγορα γιατί υπέφερε από τους πόνους», αποκάλυψε.

Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι το δεκάχρονο αγόρι φέρει ολικά εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και το κεφάλι, ενώ το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο αναπνευστικό σύστημα και ο βαθμός που είχαν επηρεαστεί οι πνεύμονες του 10χρονου.

Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ. Επειδή, όμως, στο νησί, δεν υπάρχει εξειδικευμένη μονάδα για την αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων, το παιδί μεταφέρθηκε στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροπλάνο.