Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 19:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξενοδόχοι σε Τσίπρα για τέλος διανυκτέρευσης: Θα μας καταστρέψει






Έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από τη  σχεδιαζόμενη επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία, εκφράζει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ).

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης μέσω της επιστολής, ζητά από τον πρωθυπουργό να κινητοποιηθεί προσωπικά «για την αποτροπή, έστω και την τελευταία στιγμή, της λήψης του φημολογούμενου, καταστροφικού για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία μέτρου»,  που όπως επισημαίνει «θα δώσει τη χαριστική βολή στα ελληνικά ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση στον ελληνικό τουρισμό».

Ειδικότερα ο κ. Τσακίρης τονίζει ότι το ΞΕΕ -στηριζόμενο πάντοτε σε στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Επιμελητηρίου- διαπιστώνει ότι μια ενδεχόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, θα υπονομεύσει ευθέως όχι μόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά, αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μετά τον υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αλλά και τη διατήρηση των πολυάριθμων τελών (πνευματικά δικαιώματα, τέλη χρήσης αιγιαλού κ.α), που επιβαρύνουν επικίνδυνα τη λειτουργία τους, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση».

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογραμμίζει ότι «η υιοθέτηση οποιουδήποτε περαιτέρω μέτρου αμιγώς εισπρακτικής λογικής, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερτίμηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τον αρνητικό επηρεασμό της τουριστικής ζήτησης της χώρας».

Πρόκειται, καταλήγει, για μέτρο «που θα προκαλέσει άμεση μείωση του αριθμού των αφίξεων, δεδομένου ότι η τιμή διάθεσης των ελληνικών τουριστικών πακέτων είναι απόλυτα ανελαστική στο  διεθνοποιημένο  τουριστικό περιβάλλον».