Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 10:25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ντρίπλα» στο παρά πέντε από την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο – Για να πιάσει 200 ψήφους






Με μια ντρίπλα της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκεντρώσει 200 ψήφους για την κατάργηση του μπόνους και την απλή αναλογική ώστε να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.

Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπ. Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, διέσπασε τα δύο άρθρα που εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσουν την συναίνεση και άλλων κομμάτων.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής που συζητά την καθιέρωση της απλής αναλογικής:

α) διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.

Έτσι δημιουργείται:

ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους στην κατάργηση του οποίου συμφωνούν πολλά κόμματα και

ένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

β) αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:

η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.

 

Η στάση των κομμάτων

Στην επιτροπή τοποθετήθηκαν τα κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων να δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν τον νόμο, ενώ το ΚΚΕ θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής, αλλά «ναι» στα τρία επίμαχα άρθρα για κατάργηση μπόνους, κατανομή εδρών με απλή αναλογική και την νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει ότι αν ψηφιστούν από 200 βουλευτές θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές. Το ΚΚΕ θέλει κατάργηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή, κάτι όμως που δεν προβλέπει ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τον νόμο.

Η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα κρατήσει.

Επίσης, την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν έχουν εκφράσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης. Ο μόνος από τους ανεξάρτητους που θα ψηφίσει είναι ο Νίκος Νικολόπουλος που έστειλε και σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό.

 

«Ταβάνι» οι 197 βουλευτές – Το Μαξίμου αναζητά 3

Ετσι μέχρι στιγμής, υπέρ των διατάξεων τάσσονται οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 15 του ΚΚΕ, 9 των ΑΝΕΛ, 9 από την Ενωση Κεντρώων, ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος – σύνολο 179 βουλευτές. Αν τελικώς η Χρυσή Αυγή υπερψηφίσει τις διατάξεις, η πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 197, άρα υπολείπονται 3 ακόμη για να ισχύσουν οι αλλαγές από τις επόμενες εκλογές.

Πηγή: iefimerida.gr