Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 06:05
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντάισελμπλουμ: «Ξεπαγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος






Ξαναρχίζει η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αυτό ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Στην ευχάριστη θέση να συμπεράνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο για τον ESM προκειμένου να προχωρήσει με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», έγραψε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές. «Ελαβα μία επιστολή από τον Ελληνα ομόλογό μου που επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις του στις προηγούμενες συμφωνίες», ανέφερε σχετικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

«Τα σημερινά βήματα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε σε ένα θετικό δρόμο μπροστά για την Ελλάδα», έγραψε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ.

Η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είχε «παγώσει» στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά από τις εξαγγελίες Τσίπρα για το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους.

Κυβερνητικές πηγές: Δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ  

Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές.

Ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη χώρα και πανηγυρίζει για το αυτονόητο

Επίθεση στο Μαξίμου με αφορμή  τη διαρροή  με την οποία εκφράστηκε ικανοποίηση για το ξεπάγωμα της συζήτησης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά την επιστολή Τσακαλώτου εξαπολύουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας. Κάνουν λόγο ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το πως θα συνεχίσουν την προπαγάνδα τους, αδιαφορεί για τη χώρα και τους πολίτες και πανηγυρίζει για τα αυτονόητα: Οτι αρχίζει μαι συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει και με επωφελής όρους για τη χώρα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση «αφού βάφτισε το επίδομα “13η σύνταξη” στο εσωτερικό και “εφάπαξ βοήθημα” στο εξωτερικό, αφού αναγκάστηκε να στείλει “επιστολή συμμόρφωσης”, πανηγυρίζει σήμερα για το αυτονόητο: Οτι ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελής όρους για τη χώρα.»

Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί το Μαξίμου για προπαγάνδα εις βάρος των πολιτών και της χώρας. «Είναι σαφές ότι τον κ. Τσίπρα και τη στενή παρέα του δεν τους ενδιαφέρει η χώρα και οι πολίτες της, αλλά το πώς θα συνεχίσουν την προπαγάνδα τους για να συντηρήσουν την ολοένα συρρικνούμενη εκλογική τους πελατεία. Στο δρόμο του διχασμού θα πορευτούν μόνοι τους. Καλές γιορτές» καταλήγουν από τη Νέα Δημοκρατία.

Πηγή: iefimerida.gr