Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες «βόμβες» από το ΔΝΤ: Ομαδικές απολύσεις ζητά ξανά το Ταμείο






Με δύο νέες «βόμβες» απειλεί την διαπραγμάτευση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εκτός από το Ασφαλιστικό, ετοιμάζεται να βάλει επιτακτικά στην ατζέντα ξανά τις ομαδικές απολύσεις, που έρχονται… από το δεύτερο Μνημόνιο, ενώ θέλει να ανατρέψει τη συμφωνία και για το ενιαίο μισθολόγιο – που ήδη ψηφίστηκε και είναι νόμος του κράτους!

Στο ταξίδι του στο Νταβός, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας έλαβε διαβεβαιώσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν θα συνεχιστεί πέραν της ερχόμενης Πέμπτης ή Παρασκευής η αναβλητικότητα για την επιστροφή των επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα.

Όπως όλα δείχνουν όμως, παρά τις δηλώσεων καλών προθέσεων, η αξιολόγηση θα σέρνεται για μήνες καθώς ανακύπτουν διαρκώς και άλλα θέματα, όπως ότι πρώτα θα πρέπει να μεταβιβαστεί  στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το τελευταίο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ ή να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τον ΑΔΜΗΕ, και μετά θα κλείσει η διαπραγμάτευση. Πάει πιο πίσω έτσι και η έναρξη συζήτησης για μείωση του χρέους, που αποτελεί πλέον το «ιερό δισκοπότηρο» της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ναρκοπέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, είτε επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα ως τα τέλη της εβδομάδος είτε όχι, το παζάρι αυτό είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Στο παρασκήνιο, η μάχη δίδεται για τους όρους που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα, ή και για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί και 4ο Μνημόνιο που -όπως αποκάλυψε πριν μήνες το ΘΕΜΑ- ήδη συζητείται στους κόλπους των δανειστών.

Πριν από όλα αυτά όμως, η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει το συντομότερο με τα δύσκολα της τρέχουσας αξιολόγησης (ασφαλιστικό και φορολογικό) για να ανοίξει η κουβέντα για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα δείξει πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, διέφυγε τον κίνδυνο του Grexit και πως είναι ώρα για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη μέσα στο 2016.

Το ΔΝΤ όμως, που ως τώρα κρατούσε χαμηλούς τόνους στην διαπραγμάτευση, φαίνεται πως αλλάζει στάση και η εκπρόσωπός του Ντέλια Βελκουλέσκου ετοιμάζεται να δείξει ένα άλλο πρόσωπο  και όχι αυτό της … «θείτσας από το χωριό που ακούει και δεν μιλά», το οποίο κάποια στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έλεγαν πως έβλεπαν στις επαφές που είχαν τους προηγούμενους μήνες στην Αθήνα.

Θυμήθηκαν το 2ο Μνημόνιο

Αν το ΔΝΤ κάνει πράξη την απειλή του και, όπως λένε πληροφορίες του protothema.gr, απαιτήσει για να μετάσχει στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να τεθεί ξανά ο όρος
​για ​ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τότε θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το 2ο Μνημόνιο που το προέβλεπε, αλλά η ίδια το παρέκαμψε, φέρνοντας το δικό της Μνημόνιο. Θα ανατρέπεται ουσιαστικά έτσι η συμφωνία του Αυγούστου, ότι οι αποφάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά θα στηριχτούν σε μελέτη και προτάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τις βέλτιστες  πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Αντ’αυτού, το ΔΝΤ θα έχει θέσει ακόμα ένα επώδυνο πολιτικό δίλημμα στην κυβέρνηση, που μπορεί όμως να μην κάνει αυτή αποδεκτό, προκαλώντας καθυστερήσεις ή και νέα πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Κόντρα στα σενάρια αυτά, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ​​η​ ​στάση αυτή των δανειστών επικαιροποιεί και την πρόταση Τσίπρα για να τεθεί το κουαρτέτο υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου​​. Και τόνιζαν ​​πως «είναι η ώρα να κάνει πράξη η Αθήνα την προεκλογική της εξαγγελία» για να βρει ισοδύναμα ώστε να απαλλάξει τους αγρότες από φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Θέλει δηλαδή η κυβέρνηση να θέσει και η ίδια νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση, ανατρέποντας συμφωνίες ώστε στο τέλος κάτι να κερδίσει, αν χάσει άλλα.

Μισθολόγιο ήταν και πάει…

Κύκλοι των δανειστών έλεγαν πάντως πως το ΔΝΤ «τρίζει τα δόντια του» και για το νέο Μισθολόγιο που ψήφισε η κυβέρνηση. Παρότι δεν έφερε ουσιαστικά καμία αντίσταση τον Δεκέμβριο -ενδεχομένως για να μην «κολλήσει» τότε η διαπραγμάτευση- το Ταμείο δεν μπόρεσε να χωνέψει πως το νέο Μισθολόγιο φέρνει αυξήσεις και όχι μειώσεις μισθών στο δημόσιο, ειδικά για κομματικά στελέχη που «φυτεύονται» στον κρατικό μηχανισμό.
Για το λόγο αυτό, σχεδιάζει να επαναφέρει το θέμα που, όμως, τυπικά είχε κλείσει και είναι ήδη νόμος του κράτους. Σε περίπτωση που το Ταμείο «απασφαλίσει», δεν φαίνεται πώς θα μπορούσε να κλείσει σύντομα η νέα διαπραγμάτευση, όπως επιζητά η κυβέρνηση.

Θέλουν μέτρα λιτότητας

Αν και παραμένει ασαφές πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ), πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μείνουν μέχρι αρχές ή τα μέσα Μαρτίου στην Αθήνα και στόχο έχουν μέσα σε σαράντα μέρες να κλείσουν τον μεγαλύτερο αριθμό μνημονιακών δράσεων που έχουν συμφωνήσει ποτέ με την ελληνική πλευρά.

Εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση με βάση το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και φυσικά στις αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πηγές με άριστη γνώση πάνω σε αυτό το θέμα τονίζουν ότι η συζήτηση για αξιολόγηση και αναδιάρθρωση χρέους θα κρατήσει ως τα τέλη Μαΐου, με «άγνωστο Χ» όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιπλέον, σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα οριστικοποιηθούν με τους πιστωτές και τα υπόλοιπα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 και τα οποία ανέρχονται σε 1,305 δισ. ευρώ ή στο 0,75% του ΑΕΠ. Και ακολουθούν αυτά που θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2018 και φτάνουν στα 435 εκατ. ευρώ. Με αυτά θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018, οι οποίοι στην πάροδο των αξιολογήσεων από τους δανειστές είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν.

 

Πηγή: protothema.gr