Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:07
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κεραμίδα για τους αγρότες: Τους συμψηφίζουν τις επιστροφές για το πετρέλαιο ακόμα και με ασφαλιστικές οφειλές






Πρώτα διαλύθηκαν τα μπλόκα και μετά έστειλε το υπουργείο Οικονομικών εγκύκλιο για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ήδη κουτσουρεμένες επιστροφές ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου,  η οποία συνοψίζεται στην εξής φράση: ουδείς πληρώνεται αν έχει έστω και μισό ευρώ οφειλή, ακόμα και χωρίς να είναι αυτή ληξιπροθεσμη.

Οι καλόπιστοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι τώρα ήρθε η ώρα των επιστροφών άρα τώρα έπρεπε να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών την εγκύκλιο. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια που χαλάει τη… σούπα. Η εγκύκλιος «πατάει» πάνω σε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο του 2015!

Τι λέει επί της ουσίας η γνωμοδότηση και η εγκύκλιος; Πως ούτε οι επιστροφές ΕΦΚ θα πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από το καθεστώς των συμψηφισμών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι Εφορίες και τα Τελωνεία θα συμψηφίζουν  τα ποσά των οφειλόμενων επιστροφών με ληξιπρόθεσμα ή μη ληξιπρόθεσμα χρέη των δικαιούχων προς το Δημόσιο. Στη συνέχεια, αν μετά τους συμψηφισμούς αυτούς απομένουν ποσά προς επιστροφή, αυτά θα συμψηφίζονται άμεσα με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων προς τον ΟΓΑ ή προς άλλα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα ως το ύψος των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών! Αν μετά τους συμψηφισμούς αυτούς απομένει κάποιο υπόλοιπο, τότε αυτό θα εκταμιεύεται και θα καταβάλλεται στους δικαιούχους!

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν οι αγρότες είχαν ενημερωθεί σχετικά κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις ή αν πρόκειται για μια ακόμα κεραμίδα. ..

Πηγή: iefimerida.gr