Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024 01:11
Κόσμος

Νέα εποχή για την Κούβα –Κλείνει το κεφάλαιο των Κάστρο, δείτε τον νέο ηγέτη






Ένας ιστορικός κύκλος κλείνει στην Κούβα, κι ένας νέος ανοίγει καθώς για πρώτη φορά από το 1959 θα αναλάβει τα ηνία της χώρας πολιτικό πρόσωπο, που δεν ανήκει στην οικογένεια Κάστρο.

Οι εργασίες της ολομέλειας του κοινοβουλίου της Κούβας για την εκλογή του διαδόχου του προέδρου Ραούλ Κάστρο, επισπεύστηκαν κατά ένα 24ωρο, θα αρχίσουν αύριο Τετάρτη και θα αποπερατωθούν σε δύο ημέρες με μια μυστική ψηφοφορία.

Δώδεκα χρόνια αφότου διαδέχθηκε στην προεδρία τον μεγαλύτερο αδελφό του Φιντέλ, ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει τη σκυτάλη την Πέμπτη οδηγώντας τη νήσο σε νέα εποχή.

Η ημερομηνία που επελέγη για την ιστορική μεταβίβαση της εξουσίας στην Κούβα, η 19η Απριλίου, συμπίπτει με την 57η επέτειο της επικράτησης των κουβανικών δυνάμεων μετά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, που για την Αβάνα αποτέλεσε «την πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού των γιάνκηδων στη Λατινική Αμερική», το 1961.

Ο Ραούλ Κάστρο και ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της Κούβας
Ο Ραούλ Κάστρο και ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της Κούβας

«Διανύσαμε έναν μακρύ δρόμο… ώστε να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά μας, τα σημερινά και εκείνα στο μέλλον», είπε ο Κάστρο σε μια από τις τελευταίες του ομιλίες.

Βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, όταν παρέλαβε τη σκυτάλη από τον άρρωστο αδελφό του Φιντέλ, ο οποίος είχε ανέβει στην εξουσία με την επανάσταση του 1959.

Οι δυο τους, ο λίδερ μάσιμο κι ο νεότερος αδελφός του Ραούλ, κυβέρνησαν την Κούβα επί σχεδόν έξι δεκαετίες καθιστώντας την σημαντικό παίκτη στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και διατηρώντας ζωντανό το κομμουνιστικό σύστημα στη χώρα παρά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Κούβας

Τα 605 μέλη του κοινοβουλίου της Κούβας αναμένεται να αναδείξουν στην προεδρία της χώρας το δεξί χέρι του Ραούλ από το 2013, τον 57χρονο πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών στη νήσο και δεν έζησε την επανάσταση του 1959.

«Θα υπάρξει μια αίσθηση ανανέωσης και μια αίσθηση συνέχειας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος θα παραμείνει πάντως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος μέχρι το επόμενο συνέδριό του το 2021, όταν εκείνος θα είναι 90 ετών – διάστημα ικανό για να διασφαλιστεί μια ελεγχόμενη μετάβαση και για να στηρίξει τον προστατευόμενό του, όταν κομμουνιστές της παλιάς φρουράς θα αμφισβητήσουν -αναπόφευκτα, όπως εκτιμούν αναλυτές- τις μεταρρυθμίσεις του.

Οι δύο άνδρες θα συνεχίσουν πιθανότατα τη στενή συνεργασία τους, με τον Κάστρο να συνεχίζει να λειτουργεί ως ιδεολογικός αρχηγός και τον Ντίαζ Κανέλ να επικεντρώνεται στη διακυβέρνηση της χώρας, λέει ο Κουβανός πολιτικός επιστήμονας Εστεμπάν Μοράλες.

Ο διάδοχος των Κάστρο έχει μπροστά του το ηράκλειο έργο του εκσυγχρονισμού της οικονομίας σε μια περίοδο που ο βασικός περιφερειακός σύμμαχος της Κούβας και πηγή φθηνού πετρελαίου, η Βενεζουέλα, διέρχεται μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αναβιώνει το αμερικανικό εμπάργκο.

Οι Αρχές δεν σχεδιάζουν κάποια ειδική τελετή για την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ενώ δεν έχουν προσκαλέσει ξένους δημοσιογράφους.

«Θα συνεχίσουμε το δρόμο της επανάστσης. Η θριαμβευτική πορεία της επανάστασης θα συνεχιστεί», είχε διαμηνύσει ο Ντίαζ Κανέλ τον περασμένο μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Αλλά παρά τις προσπάθειες να υπογραμμιστεί η αίσθηση της συνέχειας, η εκλογή του νέου προέδρου της Κούβας σηματοδοτεί μια ιστορική αλλαγή στη χώρα καθώς για πρώτη φορά ο ηγέτης της δεν θα λέγεται Κάστρο, δεν είναι μέλος της «ιστορικής» γενιάς του 1959, δεν θα φορά στρατιωτική στολή ούτε θα είναι επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πηγή: iefimerida.gr