Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Η ΝΔ προηγείται με δέκα μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ






Προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse RC για την τηλεόραση του Σκάι.  Η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 31%, έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ.  Στην αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά των δύο κομμάτων διαμορφώνονται σε 33% για τη ΝΔ και 22% για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας έτσι τη διαφορά στις 11 μονάδες. Τον προηγούμενο μήνα η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ήταν 9,5% υπέρ της ΝΔ και επί των εγκύρων 10,5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση  πέντε κόμματα περνούν το όριο εισόδου στη Βουλή: Τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 7 και το ΚΚΕ με 6%. Το Ποτάμι συγκεντρώνει 1,5%, οι ΑΝΕΛ 1%, η Ενωση Κεντρώων 1,5% και η ΛΑΕ 1%.

Ενισχυμένος από τη δημοσκόπηση βγαίνει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού το 35% (έναντι ποσοστού 34% της προηγούμενης δημοσκόπησης) θεωρεί ότι είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο κ.Τσίπρας στο ίδιο ερώτημα συγκεντρώνει 22%, έναντι 24% που είχε στο αντίστοιχο γκάλοπ τον περασμένο μήνα. Παράλληλα, το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο κ.Μητσοτάκης μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομικών του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ.Τσίπρα ανέρχεται στο 23%.  Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης το 59% πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ, με μόλις το 22% να πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, απογοητευμένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι σε μεγάλο ποσοστό και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κρίνουν «μάλλον αρνητικά» ή «αρνητικά» την κυβερνητική πορεία των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Αντίστοιχα το 88% των ψηφοφόρων της ΝΔ αποτιμούν αρνητικά την κυβερνητική πορεία. Συνολικά, αρνητικά αποτιμάται η πορεία της κυβέρνησης από το 63% των ερωτηθέντων.

Οι πολίτες πάντως, εμφανίζονται απολύτως διχασμένοι στην εκτίμηση αν τελικά θα ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού σε ποσοστό 43% δηλώνουν ότι θα ολοκληρωθεί και σε ποσοστό 44% ότι δεν θα ολοκληρωθεί. Οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι δεν ξέρουν ή δεν απαντούν. clp01clp02clp03clp04

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση