Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 23:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνη μπροστά σε διπλή δοκιμασία η κυβέρνηση, απέναντι στους δανειστές και την κοινωνία






Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να εμφανίζεται ικανοποιημένο από την εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο την κυβέρνηση περιμένει πλέον μία διπλή δοκιμασία, καθώς εισέρχεται στην «καρδιά» των διαπραγματεύσεων, χωρίς να έχει εξασφαλίσει καμία πολιτική ή κοινωνική συναίνεση.

Η πολύωρη συζήτηση στο κοινοβούλιο κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και φυσικά δεν οδήγησε σε κάποια σύμπτωση απόψεων. Το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο λένε ότι ταυτίστηκε με τις θέσεις των δανειστών και άφησε την κυβέρνηση μόνη στο πεδίο της κοινωνικής συνεννόησης και στη μάχη για την υπεράσπιση των συντάξεων.

Ανεξαρτήτως όμως των εκτιμήσεων που έχει το Μαξίμου, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.

Από τη μία είναι οι κοινωνικές ομάδες που δεν υποχωρούν, αλλά αντιθέτως κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους για το ασφαλιστικό, απαιτώντας ακόμη και την απόσυρσή του. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε συνέχιση του διαλόγου, αφήνοντας μικρά παράθυρα για νέες βελτιώσεις, ειδικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες και λιγότερο με τους αγρότες. Παραμένει επίσης η πρόσκληση προς τα όλα τα κόμματα, τα οποία, όπως είπε «οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος». 

Από την άλλη έχει πλέον απέναντί του τους δανειστές, με τους οποίους θα ξεκινήσει σύντομα η απευθείας και επιτόπια – στην Αθήνα – διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός, παραδέχθηκε κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή, ότι οι Θεσμοί εξακολουθούν να ζητάνε μείωση των συντάξεων, κάτι που όμως απορρίπτει η κυβέρνηση, η οποία επιμένει στα ισοδύναμα μέτρα. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που οι πόροι εξοικονομήθηκαν με άλλους τρόπους και όχι με μειώσεις. Δήλωσε μάλιστα ότι πρέπει να γίνει σεβαστή από τους δανειστές η συμφωνία της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε ένα μέρος της τρύπας στο ασφαλιστικό σύστημα για φέτος να καλυφθεί με αυτά τα επιπλέον έσοδα. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε μάχη για να μην μειωθούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις. «H πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αποφεύγει μείωση συντάξεων, μετά τις δώδεκα που υπέστησαν οι δικαιούχοι, τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε.

Για άλλη μία φορά επέμεινε στην ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς διαφορετικά κινδυνεύει με κατάρρευση και ζήτησε μία κοινωνική συμφωνία και κοινωνική συνοχή για να βγει η χώρα από την κρίση. Υποσχέθηκε δε κατά την χθεσινή του ομιλία ότι εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση, προϋπόθεση για την οποία είναι το ασφαλιστικό, τότε η χώρα θα μπει σε έξι μήνες στην ανάπτυξη.

Ως προς το συμπέρασμα της συζήτησης στη Βουλή, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θωρούν ότι αποκαλύφθηκε όλο το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναδείχθηκε το πολιτικό χάσμα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, κάτι που έκανε τη χθεσινή διαδικασία στο κοινοβούλιο αναγκαία και χρήσιμη.

 

Πηγή: protothema.gr