Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 14:43
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπρος-πίσω για τις διώξεις η κυβέρνηση μετά το αντάρτικο -Σε αδιέξοδο με τους πλειστηριασμούς






Μια πρόσκαιρη «νίκη» στον τομέα των εντυπώσεων, η οποία και στο πολιτικό και στο ουσιαστικό επίπεδο θα της γυρίσει μπούμερανγκ, πέτυχε χθες το βράδυ η κυβέρνηση με την περιπετειώδη, όπως εξελίχθηκε, υπερψήφιση (με 145 ψήφους) της τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς.

Η ανταρσία που ξέσπασε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν την διεξαγωγή των πλειστηριασμών (“ιδιώνυμο” έγκλημα, δηλαδή), τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή και πλέον η αυτόφωρη δίωξη σε όσους απειλούν συμβολαιογράφους και δικαστές αρμόδιους για πλειστηριασμούς θα ασκείται μόνο κατ’ έγκληση, δηλαδή ύστερα από μήνυση των απειλουμένων. Έτσι, μετά τις αλλαγές, αυτόφωρη διαδικασία προβλέπεται για όσους:

  • ασκούν βία σε συμβολαιογράφους ( σήμερα η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως μόνο σε όσους ασκούν βία σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την υπηρεσία τους)
  • παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (σήμερα ισχύει μόνο για τα Ειρηνοδικεία).

Δηλαδή, αφαιρέθηκε η παράγραφος εκείνη σύμφωνα με την οποία θα απειλούνταν με αυτεπάγγελτη δίωξη και όσοι απειλούσαν τους συμβολαιογράφους, και πλέον με την νέα ρύθμιση θ’ απαιτείται έγκληση από το θύμα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την εκτίμηση νομικών κύκλων, ότι το “ιδιώνυμο”, αντικαταστάθηκε, για την συγκεκριμένη περίπτωση, με… νομοθέτηση εκφοβισμού! Και έτσι παρακάμφθηκαν οι έντονες διαφωνίες πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που απειλούσαν να καταψηφίσουν την τροπολογία, και μόνο ο κ. Μιχελογιαννάκης καταψήφισε και την αλλαγμένη τροπολογία.

Οι ενστάσεις των αντιδρώντων βουλευτών, επικεντρώθηκαν στο… “ιδεολογικό” DNA του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαταρασσόταν λόγω …“ποινικοποίησης της λαϊκής κινητοποίησης”, αλλά και στο γεγονός ότι με την απρόσκοπτη διαδικασία των πλειστηριασμών θα “έβγαιναν στο σφυρί” και οι πρώτες κατοικίες των λαϊκών στρωμάτων. Επιπρόσθετα, πολλοί βουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι με το “ιδιώνυμο” και την ποινικοποίηση της λαϊκής κινητοποίησης “θα γίνουν ήρωες ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου”

Η αγωνία της κυβέρνησης, αποτυπώθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκλήθηκε εκτάκτως πριν από την επίμαχη ψηφοφορία, μετά την θύελλα διαμαρτυριών, κατά την οποία επιχειρήθηκε να γίνει… “μασάζ” των βουλευτών., από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Κοντονή. Ο υπουργός οικονομικών, μάλιστα, απείλησε τους βουλευτές ότι αν η τροπολογία δεν ψηφισθεί ως έχει,  “θα πέσει η κυβέρνηση”, και σε κάποια στιγμή, λόγω των αντιδράσεων των βουλευτών, αποχώρησε από την αίθουσα και την κυβερνητική συνοχή, ανέλαβε  να την επιδιώξει ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τις προαναφερθείσες αλλαγές στην τροπολογία.

Τελικά, επελέγη η… μεσοβέζικη λύση της τροποποίησης της τροπολογίας. Η οποία, επί της ουσίας, δεν αλλάζει δραματικά την διαδικασία των πλειστηριασμών (εξ ου και η συγκατάνευση των “θεσμών” με αυτή, διότι υπήρξε συνεννόηση μαζί τους πριν αλλάξει η τροπολογία) και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά μάλλον πέρασε απαρατήρητο, “προστασία του κόσμου, δεν είναι να σταματήσει ο πλειστηριασμός,αλλά η διαδικασία να είναι διαφανής, να υπάρχει έλεγχος και να καταλήγει στο μέγιστο δυνατόν εκπλειστηρίασμα…”! Για να καταλήξει  πανηγυρικά και συνθηματολογικά, πως κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης παραμένει το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!”

Η «προστασία» της πρώτης κατοικίας

Η πραγματικότητα ότι (και) στο ζήτημα των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει τα επίχειρα της λαϊκίστικης  και “κινηματικής”στάσης που είχε τηρήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, στην πράξη μεταφράζεται ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία (όπως επιμένουν οι θεσμοί) και ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται κανονικά και για τα “σπίτια των φτωχών”. Η κυβέρνηση έχει ρητά δεσμευθεί γι’ αυτό έναντι των δανειστών, και δεν μπορεί να υπαναχωρήσει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κάλεσε τους τραπεζίτες στο Μαξίμου να τους… παρακαλέσει, στην ουσία, να μην εκπλειστηριάζουν μικρές πρώτες κατοικίες, να βγάζουν στο σφυρί του “μεγαλοϊδιοκτήτες” με… τις πισίνες!

Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατεύσει την λαϊκή πρώτη κατοικία
που ΔΕΝ προστατεύεται (το παραδέχθηκε δημοσίως και ο κ. Σταθάκης, λέγοντας ότι με τον “νόμο Κατσέλη” προστατεύονται μόνο το 60% των δανείων πρώτης κατοικίας…), θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει νέο νόμο που να προβλέπει ρητά ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται απολύτως-έστω με κάποια οικονομικά κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο δανειολήπτης.

Αλλά δεν το κάνει, και με μεσοβέζικες επικοινωνιακές φιγούρες επιτρέπει τους πλειστηριασμούς, επειδή έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές ότι δεν θα εξαιρεθεί από την σχετική διαδικασία, καμιά απολύτως ιδιοκτησία, πλην όσων έχουν  ήδη υπαχθεί  στον “νόμο Κατσέλη”.

Πηγή:  iefimerida.gr