Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 18:01
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπλόκα: Ποιους δρόμους κλείνουν οι αγρότες – «Έμφραγμα» στα Τέμπη






Με το βλέμμα στα Τέμπη είναι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, που επιδιώκουν σήμερα έναν πολύωρο -μέχρι αύριο το πρωί λένε- αποκλεισμό τους αγρότες της ΠΑΘΕ στις σήραγγες των Τεμπών.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ως η κλιμάκωση των φετινών κινητοποιήσεων, που δεν είχαν την ανάλογη ανταπόκριση από τους αγρότες και επιχειρούν έτσι να κάνουν μία κίνηση εντυπωσιασμού, ενθυμούμενοι τις μεγάλες κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1990, όταν εκατοντάδες τρακτέρ «στρατοπέδευαν» στα Τέμπη και έκοβαν για μέρες την Ελλάδα στα δύο.
Ταυτόχρονα με τα Τέμπη, θα επιχειρηθεί να διακοπεί για ένα δίωρο και η κυκλοφορία στα διόδια των Μαλγάρων από αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον παράδρομο κάτω από τα διόδια, αλλά και η εθνική οδός Σερρών – Προμαχώνα από τους αγρότες των Σερρών, που με 50 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα παραμένουν στον κόμβο του Λευκώνα.

Ραντεβού στην Καστοριά
Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας δίνουν ραντεβού σήμερα το μεσημέρι στην Καστοριά, έξω από το γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, ενώ στη συνέχεια θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Μικρές συγκεντρώσεις τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων υπάρχουν επίσης στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας πάνω στην Εγνατία οδό, στην είσοδο της Νάουσας, στον κόμβο Γυψοχωρίου Πέλλας, στον Λούρο Πρέβεζας.

Η Αστυνομία λαμβάνει αυξημένα μέτρα και έχει διαμηνύσει στις συντονιστικές επιτροπές των αγροτών πως δεν θα επιτρέψει κλείσιμο εθνικών οδών.
Ακόμη ωστόσο και αν αυτό συμβεί, έχει εναλλακτικές διαδρομές. Ειδικά για τα Τέμπη, η εκτροπή της κυκλοφορίας θα γίνεται μέσω του παλιού κομματιού του δρόμου, δηλαδή μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών, ενώ οι αγρότες υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που εμποδιστούν να φτάσουν στις σήραγγες, θα κλείσουν τον δρόμο στα διόδια του Μακρυχωρίου.
Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μικρή παράκαμψη για την παλιά εθνική. Πληροφορίες του «Αγρότη» αναφέρουν ότι η Αστυνομία δεν θα απέτρεπε έναν συμβολικό αποκλεισμό, ωστόσο οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι αυτός να είναι 24ωρος και κάτι τέτοιο δεν θα επιτραπεί. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των τρακτέρ που θα φτάσουν από τη Νίκαια στα Τέμπη (μια απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων), καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση τουλάχιστον 50 τρακτέρ.

Η «γεωγραφία»
Η «γεωγραφία» Την ίδια ώρα και ανάλογα από την εξέλιξη της κινητοποίησης στα Τέμπη, με αναμμένες τις μηχανές θα περιμένουν τα τρακτέρ στα Μάλγαρα για να αποκλείσουν την εθνική οδό -για δύο ώρες, όπως αναφέρουν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής-, αλλά και οι αγρότες που βρίσκονται στον Λευκώνα Σερρών. Οι τελευταίοι, με εξαιρετικά μικρή δύναμη, που επιχείρησαν πολλές φορές να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθούν προς τον μεθοριακό σταθμό για να κλείσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κάνουν σχεδόν κάθε απόγευμα συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας στην εθνική οδό, χωρίς πάντως να δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα.

Σε καθημερινούς ολιγόωρους αποκλεισμούς προχωρούν και οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο Δερβένι, έξω από τη Θεσσαλονίκη, διακόπτοντας την κυκλοφορία.

Συνάντηση με Τσίπρα θέλουν οι αγρότες
Στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων επικρατεί προβληματισμός για τη μικρή συμμετοχή και οι επικεφαλής της συνεχίζουν τις επισκέψεις τους στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας και του Θεσσαλικού κάμπου, καλώντας τους αγρότες να βγουν στους δρόμους. Παράλληλα, επιμένουν στο αίτημά τους για συνάντηση απευθείας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, καθώς θεωρούν πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, δεν έχει κάτι καινούργιο να τους πει, από τη σύσκεψη που είχαν μαζί του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αποτιμούν ωστόσο θετικά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη 4μελής αντιπροσωπεία του μπλόκου της Νίκαιας με την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, με θέμα τις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι. Η κυρία Θάνου δήλωσε στους αγρότες πως κατανοεί το πρόβλημά τους και θα μελετήσει τα στοιχεία που της παρέδωσαν.Στη Νότια Ελλάδα οι αγρότες της Ηλείας αποκλείουν καθημερινά για ένα δίωρο την εθνική οδό Πάτρας-Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ εκείνοι της Αιτωλοακαρνανίας την Ιόνια Οδό στο Χαλίκι και της Φθιώτιδας τον κόμβο της Πελασγίας.

Στα Χανιά
Στην Κρήτη παραμένουν τα μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων, όπου γίνονται καθημερινά ολιγόλεπτοι αποκλεισμοί, και στον κόμβο των Πραιτωρίων στο Ηράκλειο. Εξάλλου, με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων «εκφράζει τη συμπαράστασή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και στην περιοχή μας, που αφορούν την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που διαχρονικά την εφάρμοσαν». Τέλος, συλλαλητήριο έκαναν χθες έξω από το δημαρχείο οι αγρότες της Κέρκυρας.

Πηγή: Έθνος