Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024 07:24
Τοπικά

Μπαράζ πυρκαγιών χθες στη Μαγνησία -Κινδύνεψαν σπίτια στην Τσαγκαράδα






Τριάντα στρέμματα ξερά χόρτα αλλά και μεγάλα δένδρα, όπως πλατάνια, οξιές και καστανιές, πουρνάρια έγιναν παρανάλωμα του πυρός από πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην Τσαγκαράδα και λόγω του δυνατού αέρα που φυσά στο ανατολικό Πήλιο η φωτιά έφτασε μέχρι τις παρυφές του σπιτιού και κινδύνεψαν σπίτια. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έσπευσε με 10 υδροφόρα οχήματα και 18 πυροσβέστες καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα πυροσβεστών ενώ επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο αναπληρωτής διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας.

Στο μεταξύ στις 5 το απόγευμα ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Παναγία Αρόσοβα, μεταξύ Πουρίου και Ζαγοράς μέσα σε δάσος με καστανιές ενώ επίγειες δυνάμεις την έθεσαν υπό έλεγχο. Κάηκαν μερικά δένδρα και δασώδης βλάστηση σε έκταση ενός στρέμματος. Και στα δύο σημεία παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για το φόβο της αναζωπύρωσης. Τέλος υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 16.30 σε ρέμα στο Σέσκλο.

Η Πυροσβεστική

Προσοχή ζητά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου από τους αγρότες, με αφορμή την έξαρση των αγροτοδασικών πυρκαγιών τις τελευταίες48 ώρες, ενώ γνωστοποιεί ότι με αφορμή την πυρκαγιά στον Άγιο Ταξιάρχη Τσαγκαράδας, σήμερα έγινε προσαγωγή δύο ατόμων.
Όπως αναφέρει με δεδομένη τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμβάντων πυρκαγιάς σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις του τομέα ευθύνης της Π.Υ. Βόλου το τελευταίο 48ωρο ήτοι, Πήλιο, Σποράδες, ευρύτερη περιοχή Αγχιάλου και Αλμυρού «θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε αγρότες και λοιπούς εργαζόμενους που εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο με χρήση φλόγας».
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι όποιες εργασίες εκτελούνται, θα πρέπει να γίνονται αφού όμως ληφθούν τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 1 & 2 της 9Α /2005 Πυρ/κής Διάταξης. Η Υπηρεσία τονίζει ότι επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα κατ’ ελάχιστον ύψους 1500 €.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Αγίου Ταξιάρχη Τσαγκαράδας σήμερα Δευτέρα, η Π.Υ. Βόλου αναφέρει ότι στα πλαίσια του ανακριτικού έργου, έγινε προσαγωγή δύο ατόμων στα πλαίσια του αυτοφώρου.