Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 03:08
Κόσμος

Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη -Τουλάχιστον 86 νεκροί από εκρήξεις (photos)






Στους 86 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε την Τετάρτη στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης.

Η επίθεση αυτή είναι η πλέον αιματηρή από την αρχή του έτους στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου το Ισλαμικό Κράτος βάζει συχνά στο στόχαστρό του δημόσιους χώρους και γειτονιές που κατοικούνται κυρίως από σιίτες.

 

 

Οι νεκροί ενδέχεται να αυξηθούν καθώς από την έκρηξη τραυματίστηκαν άλλοι 82 άνθρωποι, από τους οποίους πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10 το πρωί, σε ώρα αιχμής, κοντά σε μια λαϊκή αγορά στα βόρεια της πρωτεύουσας. Προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στους στεγασμένους υπαίθριους πάγκους της περιοχής.

«Ένα ημιφορτηγό προσπάθησε αρχικά να μπει στην αγορά αλλά οι αστυνομικοί του απαγόρευσαν να πλησιάσει και ζήτησαν από τον οδηγό να κάνει αναστροφή. Όμως εκείνος βρήκε μια άλλη είσοδο και ανατινάχθηκε. Οι άνθρωποι εδώ, πωλητές και αγοραστές, είναι αθώοι πολίτες» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Άμπου Άλι.

 

 

Στο σημείο της επίθεσης, δεκάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν εκφράζοντας την οργή τους και την απελπισία τους, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την αδράνεια της κυβέρνησης και των πολιτικών απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι πολιτικοί ευθύνονται για την έκρηξη και οι άνθρωποι είναι θύματα των καβγάδων τους. Οι πολιτικοί λένε ότι ο στρατός και οι δυνάμεις της τάξης δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όμως στην πραγματικότητα αυτοί ευθύνονται», συνέχισε ο Αμπού Άλι. Το κράτος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή και οι πολιτικοί «πρέπει να φύγουν», είπε ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, ο Αμπού Μουντάνταρ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες εκρήξεις σε δύο αυτοκίνητα, παγιδευμένα με εκρηκτικά, τα οποία ανατινάχθηκαν σε δύο συνοικίες της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 22 άνθρωποι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Το ένα από τα οχήματα ανατινάχθηκε στην είσοδο της συνοικίας Καντιμίγια, στη βορειοδυτική Βαγδάτη, που θεωρείται «ιερή πόλη» για τους σιίτες. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 νεκρούς και 33 τραυματίες.

Η τρίτη επίθεση της ημέρας σημειώθηκε στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, στον εμπορικό δρόμο μιας περιοχής που κατοικείται κυρίως από σιίτες, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20.

Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των θυμάτων από τις δύο επιθέσεις αναμένεται ότι θα αυξηθεί.