Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 17:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαν Κι Μουν: Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης






Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στο νησί της Λέσβου, όπου επισκέφθηκε τους προσφυγικούς καταυλισμούς, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και φυσικά οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη Λέσβο «νησί της ειρήνης» και το Αιγαίο «θάλασσα της αλληλεγγύης», εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προς τις ελληνικές αρχές, τις τοπικές αρχές της Λέσβου, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους πολίτες της Λέσβου. Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις ελληνικές αρχές, τις τοπικές αρχές της Λέσβου, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους πολίτες του νησιού, για τη στάση τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Τον ΓΓ του ΟΗΕ συνοδεύει στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ο οποίος ανέφερε πως ο κ Μπαν Κι –Μουν συμφώνησε για τον δίκαιο επιμερισμό της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη ένα θέμα που θα τεθεί στη σύνοδο για το μεταναστευτικό που θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ. Εκεί οι πρόσφυγες και ιδιαίτερα πολλά παιδιά, υποδέχθηκαν τον Μπαν Κι Μουν με πρόχειρα πλακάτ, στα οποία έγραφαν στα αγγλικά: Βοηθήστε μας,σώστε μας.

Υποδεχόμενη το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν στη Μυτιλήνη, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε:
«Σας καλωσορίζω στη Λέσβο και εύχομαι κατά τη διάρκεια της παραμονής σας οι συνομιλίες να είναι παραγωγικές και να συμβάλλουν στη διαχείριση του μεγάλου και πρωτόγνωρου προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος και στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιβαρύνσεων που έχουν δεχθεί οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου».

Η Περιφερειάρχης προσέφερε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ένα δώρο συμβολισμού, ένα ομοίωμα πλοιαρίου που βρέθηκε σε ανασκαφή τάφου στο Αρχοντίκι Ψαρών.

 

Πηγή: protothema.gr