Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 02:11
Χωρίς κατηγορία

Μοναδικά Graffiti σε κτίρια του Βόλου από 30 ξένους καλλιτέχνες






Οι φορείς Jugend-& Kulturprojekt e.V. (www.jkpev.de) και Urban Act (www.urbanact.gr), πραγματοποιούν από κοινού τη δράση «Urban ArtVentures Vol. 2», που ξεκίνησε στις 12, ολοκληρώνεται στις 21 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην αστική τέχνη και υλοποιείται στo πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+. Συμμετέχουν 30 καλλιτέχνες από το χώρο του graffiti και του street art και youth workers από τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Σερβία, με αντικείμενο μελέτης και εφαρμογής το graffiti – street art, τις τοιχογραφίες και την αστική τέχνη.

Τα αποτελέσματα της δράσης «Urban ArtVentures Vol.2» είναι ήδη ευδιάκριτα σε διάφορα σημεία της πόλης, στο πλαίσιο μιας συλλογικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Οι τοιχογραφίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια μέλη της ομάδας θα ζωγραφίσουν τρία επιπλέον κτίρια της πόλης, μετά την ανταπόκριση πολιτών στο ανοιχτό κάλεσμα που απευθύναμε», όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συντονιστής της δράσης Κυριάκος Ιωσηφίδης, εκφράζοντας τις θέσεις της Urban Act. Παράλληλα ο ίδιος επισημαίνει ότι οι καλλιτέχνες συνεργάζονται, και οι τοιχογραφίες που δημιουργούν έχουν θεματικές που συνάδουν με τους χώρους και έχουν κοινωνικό υπόβαθρο.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται τοιχογραφίες από επώνυμους καλλιτέχνες και εργαστήρια για παιδιά και νέους από 13 μέχρι σήμερα 20 Σεπτεμβρίου στους εξής χώρους: ΕΕΕΕΚ Βόλου, Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, 3ο και 9ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου, κτίριο στην περιοχή «Τζιγάντε» και το Δημοτικό Στάδιο Βόλου. Πέντε ομάδες καλλιτεχνών θα δημιουργήσουν μια σειρά τοιχογραφιών στα προαναφερθέντα σημεία στην πόλη του Βόλου.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι οι εξής: APSET, ARTEΖ, BIFIDO, BOJAN LACMANOVIC, CEDRIC MAGNIEN, DREYK THE PIRATE, GIACOMO ZORBA (THE OTHER), IVESONE, JAMER, JULIETA.XLF, KEZ, MATTIA CAMPO DALL’ORTO, MARKUS HINGER, MILICA DJORDJEVIC, NIKOLA MIHAJLOVIC, OXALIEN, SANDRA MORENILLA NIELSEN, SIVE, SOKAR UNO, TAXIS, VOLOTOW.819, WUPER και XOLAKA.

Συλλογική δράση

Oι καλλιτέχνες APSET, BOJAN LACMANOVIC, NIKOLA MIHAJLOVIC, WUPER φιλοτεχνούν τις εξωτερικές επιφάνειες του 3ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ιωνίας, ενώ η συντονίστρια του προγράμματος Urban ArtVentures Vol.2, Μυρτώ – Έλενα Περτσινίδη σε συνεργασία με τη youth worker Sandra Morenilla Nielse και τον youth worker Markus Hinger συντόνιοσαν καλλιτεχνικά εργαστήρια στα αγγλικά και τα ελληνικά με τους μαθητές της 5ης και της 6ης τάξης του 3ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου.

Oι καλλιτέχνες ARTEZ και IVESONE φιλοτεχνούν τις εξωτερικές επιφάνειες του 21ου Δημοτικού Σχολείου (Ορμινίου 17), ενώ η καλλιτέχνης και youth worker Milica Djordjevic θα συντονίσει ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο στα αγγλικά με τους μαθητές του σχολείου.

Οι καλλιτέχνες ΚΕΖ, PUPET, Giacomo Zorba και OXALIEN φιλοτεχνούν τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων, ενώ η συντονίστρια του προγράμματος Urban ArtVentures Vol.2, Μυρτώ-Έλενα Περτσινίδη σε συνεργασία με την youth worker Sandra Morenilla Nielse και τον youth worker Markus Hinger θα συντονίσουν ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο στο οποίο θα συμμετέχουν οι νέοι που μένουν στο Ίδρυμα.

Οι καλλιτέχνες SOKAR UNO, SIVE και Jamer φιλοτεχνούν τις εξωτερικές επιφάνειες του ΕΕΕΕΚ Βόλου, ενώ η ιστορικός τέχνης και youth worker Silvia Scardapane (Arteteca) θα συντονίσει ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο με τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου.

Στην περιοχή ΤΣΙΓΑΝΤΕ στη Νέα Ιωνία οι καλλιτέχνες VOLOTOW.819, o Mattia Campo Dall’Orto, o Bifido και η Julieta XLF θα φιλοτεχνήσουν τοίχους των εργατικών κατοικιών της περιοχής.

Στο Ντε Κίρικο

Στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης, που πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του προγράμματος Erasmus+, εντάσσεται η έκθεση που πραγματοποιείται στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (Μεταμορφώσεως 3, Βόλος) στην οποία παρουσιάζονται: εικαστική έκθεση με έργα-posters των συμμετεχόντων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μια μοναδική συλλογή βιβλίων και λευκωμάτων σχετικά με την ιστορία και τα κινήματα τoυ graffiti και των τοιχογραφιών, έκθεση δράσεων των δύο φορέων που υλοποιούν τη δράση Jugend- & Kulturprojekte.V. και UrbanAct. Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο και τα εγκαίνια.

Η δράση θα ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 8μ.μ. στο Κέντρο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο με closing party και fire performance από την Art of Flame.

Υπεύθυνοι Σχεδιασμού, Οργάνωσης και Υλοποίησης της δράσης Urban ArtVenturesVol.2 είναι η Μυρτώ-Έλενα Περτσινίδη (συντονίστρια Ευρωπαϊκών Έργων στη ΜΚΟ Jugend- & Kulturprojekt e.V.), ο Κυριάκος Ιωσηφίδης (συντονιστής της ΜΚΟ UrbanAct) και ο Stefan Kiehne (Πρόεδρος της ΜΚΟ Jugend- & Kulturprojekt e.V.).

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του ΔOEΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου