Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 04:26
Τοπικά

Μοίρασαν πρόστιμα για το ωράριο σε καταστήματα του Βόλου






Οκτώ παραβάσεις για υπέρβαση του ωραρίου εργασίας, αλλά και αδήλωτη εργασία βεβαίωσαν επιθεωρητές Εργασίας προχθές σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο του Βόλου και την παραλία.

Μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από επιθεωρητές Εργασίας του Βόλου και της Περιφέρειας προχώρησε το πρωί προχθές σε σειρά ελέγχων και έκοψε «τσουχτερά» πρόστιμα.

Οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας παρουσιάζουν αύξηση φέτος το καλοκαίρι στη Μαγνησία, ύψους περίπου 20%, παρά την ένταση των ελέγχων, τον διπλασιασμό των προστίμων και τις άλλες κυρώσεις που προβλέπονται στους υπότροπους.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις διαπιστώνεται ότι παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και το 15%-20% αυτών προκύπτει ότι απασχολεί εργαζόμενους χωρίς να τους έχει δηλώσει.

Η πλειονότητα των παραβάσεων που βεβαιώθηκε αφορούσε σε εργασία υπαλλήλων εκτός ωραρίου, ακόμη και σε μέρες ρεπό, με τους επιθεωρητές να «κόβουν» πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις και συγκεκριμένα δύο, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν έκπληκτοι και αδήλωτη εργασία αν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι ύψους 10.500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των ελέγχων δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο έντασης, όμως δεν έλειψαν τα παράπονα και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες καταστηματαρχών για τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση.

Στις συστάσεις των επιθεωρητών, οι καταστηματάρχες αντέτειναν ότι τα έξοδα λειτουργίας τους είναι πάρα πολύ μεγάλα και δεν βγαίνουν για να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους με αποτέλεσμα να καρκινοβατούν.

Επισημαίνεται ότι το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία για υπότροπους διπλασιάζεται.

Το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει αποστείλει ακόμη οδηγίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τη μείωση του προστίμου, που ψηφίστηκε με νομοσχέδιο στις 29 Ιουλίου 2018.

Η πολυαναμενόμενη μείωση του προστίμου θα γίνεται για τις επιχειρήσεις εκείνες που προχωρούν στην πρόσληψη των αδήλωτων εργαζομένων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για πρόσληψη με τρίμηνη σύμβαση τα πρόστιμα μειώνονται στις 7.000 ευρώ, για πρόσληψη με εξάμηνη απασχόληση τα πρόστιμα μειώνονται στις 5.000 ευρώ και για πρόσληψη με ετήσια σύμβαση τα πρόστιμα μειώνονται στις 3.000 ευρώ.

Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από μέρα σε μέρα και θα αφορά στις παραβάσεις που βεβαιώνονται από εδώ και στο εξής.