Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 05:46
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Ο κωμικοτραγικός θίασος Τσίπρα–Καμμένου προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών»

Δεν ψηφίζω τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και προκαλεί αίσθηση ταπείνωσης, στεναχώριας και θλίψης στους Έλληνες, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ





«Ο κωμικοτραγικός θίασος των Τσίπρα – Καμμένου δεν προκαλεί μόνο τη συνταγματική μας τάξη, αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη «γιορτή της γραβάτας» που στήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Ζάππειο, «πέντε μέρες μετά τα πανηγύρια των Πρεσπών».
«Πάει πολύ να πανηγυρίζεις για ό,τι έκανες στις Πρέσπες, να φοράς τη γραβάτα που σου έδωσε ο κ. Ζάεφ και να την ξαναβγάζεις σε ένα σόου υποκρισίας», τόνισε και καταλογίζοντας ασυνέπεια λόγων στους κυβερνώντες θύμισε ότι «ο Τσίπρας είχε πει ότι η επιμήκυνση είναι το σχοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε και ο κ. Καμμένος είχε πει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό και θα αποχωρήσει από την πολιτική αν δεν κουρευτεί το χρέος».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος υπέβαλε και επισήμως το αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, στηλίτευσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, την «προκλητική φιέστα μιας κυβέρνησης» που, όπως είπε, «σφιχταγκαλιασμένη πανηγυρίζει για τα δεινά τα οποία θα επιφέρει και τα οποία αποκρύπτει από τους Έλληνες πολίτες».

Όπως είπε, «στις 20 Αυγούστου τελειώνει το τυπικό πρόγραμμα, δεν τελειώνει η αυστηρή επιτήρηση και τα μέτρα», καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2019 έρχονται μειώσεις στις συντάξεις και από την 1η Ιανουαρίου 2020 ακολουθούν μειώσεις στο αφορολόγητο. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup «επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και καιρό, ότι έχουμε τέταρτο μνημόνιο που συνεπάγεται πρόσθετα προνομοθετημένα μέτρα για τους πολίτες και αυστηρό μηχανισμό εποπτείας» που καμία άλλη χώρα που βγήκε από μνημόνιο δεν υποχρεώθηκε να πάρει.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κατάσταση στο χρέος ξέφυγε τελείως τα τελευταία τρία χρόνια. Δείτε, είπε, τους στόχους της απόφασης του Νοέμβριου του 2012, είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τότε». Υποστήριξε ότι «η ρύθμιση του χρέους είναι ευπρόσδεκτη, αλλά μόνη της δεν είναι αρκετή για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί με ευθύνες του κ. Τσίπρα».

Τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική

Η χώρα χρειάζεται τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική με πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις και τις δουλειές, κάτι που ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να κάνει, σημείωσε. «Με 1,5 και 2% ανάπτυξη δεν πάμε πουθενά… Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη της τάξης του 3 με 4% για να την αισθανθούν οι πολίτες, για να υπάρχει αποκλιμάκωση της ανεργίας και βελτίωση των εισοδημάτων και παραγωγή πραγματικού πλούτου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι τα μέτρα δεσμεύουν τη χώρα και τις δεσμεύσεις αυτές μπορούμε μόνο να απαλύνουμε… «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να μειώσουμε, και θα το κάνουμε, την εισαγωγική φορολογικά κλίμακα για όλους τους Έλληνες για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Εμείς μιλάμε για αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, άρα οικογένεια με τρία παιδιά θα έχει αφορολόγητο 3.000 ευρώ υψηλότερο, και συζητάμε για εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 9% που θα διευκολύνει κάθε ελληνική οικογένεια με χαμηλό εισόδημα».

«Δεν θα μπορέσουμε να μετριάσουμε άμεσα τις επιπτώσεις από τα υψηλά πλεονάσματα, αλλά μια κυβέρνηση που θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις θα μπορεί μετά από ένα χρόνο να ξανασυζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές μας και να πετύχει χαμηλότερα πλεονάσματα για παραπέρα μείωση φόρων και δύο στοχευμένες κοινωνικές παροχές: ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο 1 δισεκ. ευρώ από τα 760 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, και κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Η συμφωνία των Πρεσπών και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Κατέστησα όλους υπεύθυνους για τις πράξεις τους… Προειδοποιήσαμε ότι η συμφωνία παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της… Κάναμε πρόταση μομφής για να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές τις ευθύνες τους. Αυτή τη συμφωνία δεν τη διαπραγματεύτηκα, δεν συμφωνώ με πολλές πτυχές της, δεν θα την ψηφίσω, ούτε τώρα, ούτε αν χρειαστεί να την κυρώσω» είπε.

Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι αν η συμφωνία έχει κυρωθεί από τη Βουλή, τότε τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι εξαιρετικά στενά.
Εστιάζοντας την κριτική του στην εθνότητα και στη γλώσσα, την ουσία δηλαδή του αλυτρωτισμού, που εκχώρησε ο κ. Τσίπρας και δεν θα το έκανε κανένας άλλος, είπε ότι μελέτησε την ιστορία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα ψήφιζε “μακεδονική εθνότητα” και γλώσσα», διότι «μεγάλη του έγνοια δεν ήταν τόσο το όνομα, χωρίς να υποτιμώ τη σημασία του, αλλά τα εργαλεία του αλυτρωτισμού».

«Η συμφωνία Κοτζιά δίνει στους γείτονές μας τη δυνατότητα να προσδιορίζονται νομικά ως ‘’Μακεδόνες’’, ο κ. Κοτζιάς παρέδωσε πλήρως εθνότητα και γλώσσα», επεσήμανε στηλιτεύοντας το γεγονός ότι όσοι διαφοροποιούνται, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης ή το ΚΚΕ, χαρακτηρίζονται «ακροδεξιοί». Επαναλαμβάνοντας τους υπαινιγμούς του ότι η κυβέρνηση συνομολόγησε τη συμφωνία προσδοκώντας ανταλλάγματα, σημείωσε ότι δεν έχει λάβει απάντηση.

«Εκλογές το συντομότερο»

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τη διενέργεια δημοψηφίσματος απάντησε ότι προκρίνει την προσφυγή σε βουλευτικές κάλπες. «Πρέπει να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν… Δικαιώνομαι που τις ζητούσα. Αν είχαν γίνει θα είχαμε γλιτώσει τα χειρότερα και στο Σκοπιανό» υπογράμμισε. Εξηγώντας τη θετική στάση που έχουν πολλοί σύμμαχοι της χώρας έναντι της συμφωνίας σημείωσε ότι τους βολεύει η στάση του κ. Τσίπρα. «Τους βολεύει γιατί βγάζει ένα αγκάθι από τη μελλοντική προοπτική εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο υπό προϋποθέσεις όλοι θέλουμε. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με τους βόρειους γείτονές μας. Και να σας πω και κάτι, επειδή πολύς λόγος έγινε και για τις οικονομικές επαφές μας και για τις σχέσεις των δύο λαών: χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα, οι οικονομικές μας επαφές είναι μια χαρά και ήταν μια χαρά. Τώρα θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα διότι δημιουργείται μεγάλη ένταση. Βγαίνει λοιπόν ένα αγκάθι από την ατζέντα πολλών».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε την άποψη ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν εύκολος να κάνει αυτή την παραχώρηση και εξ ου και πιέστηκε να την κάνει». Και συνέχισε διερωτώμενος: «Αλλά από εκεί και πέρα αν αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, αν προκαλεί ξέρετε στον ελληνικό λαό μια αίσθηση ταπείνωσης, μια αίσθηση στεναχώριας, θλίψης, για ένα ζήτημα το οποίο έχει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση αυτό, το ερώτημά μου είναι: Πρέπει ή δεν πρέπει εμείς να το λάβουμε υπόψη μας;».

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που τον έφεραν να δίνει διαβεβαιώσεις αποδοχής της συμφωνίας σε ξένους συνομιλητές του, ξεκαθάρισε: «Επειδή γίνεται πολύ κουβέντα για το τι λέμε εντός και το τι λέμε εκτός Ελλάδος, τα ίδια ακριβώς που σας λέω τώρα τα έχω πει στο εξωτερικό, τα ίδια θα πω και όταν θα βρεθώ στο Βερολίνο σε δυο μέρες από τώρα», σημείωσε.
Ερωτηθείς τέλος για τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, δεν σχολίασε τα αποτελέσματα, αλλά έκανε γνωστό ότι απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν στην οποία του έθεσε το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών και του επισήμανε ότι αν θέλει πραγματικά να κάνει ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δυο κρατών οφείλει να τους απελευθερώσει το συντομότερο δυνατόν.