Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 21:57
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας κατά Καμμένου






«Τσίπρας και Καμμένος είναι το ίδιο πράγμα. Οσο ο πρωθυπουργός καλύπτει τις πράξεις και τις παραλείψεις του Καμμένου γίνεται συνένοχός του». Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο Action24 και στον Γιώργο Κουβαρά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς αν σκέφτεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Άμυνας απάντησε:
«Όλα τα όπλα τα κοινοβουλευτικά είναι στο τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά και αμέσως μετά κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές επιλογές του υπουργού Άμυνας. «Θεωρώ,  ότι επανειλημμένα ο κ. Καμμένος έχει εκθέσει τη χώρα, έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα προφανώς στον εταίρο του και όσο ο εταίρος του τον  καλύπτει, όσο ο  κ. Τσίπρας τον καλύπτει, τόσο είναι συνένοχος στις πράξεις και στις παραλείψεις του κ. Καμμένου».

Αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση με την Σαουδική Αραβία ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι χρήζει και δικαστικής διερεύνησης. «Εμείς κάναμε μία παράσταση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζητήσαμε η Δικαιοσύνη να ερευνήσει αυτή την υπόθεση. Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι ανεπαρκέστατες, και πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη συνέχεια σε αυτή την υπόθεση» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στοχοποιούν τους δημοσιογράφους – Στοχοποιούν την Μαρέβα

«Σε πρώτη  φάση ο κ. Καμμένος πρέπει να έλθει στη βουλή και να δώσει απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα  τα οποία του θέτουμε. Όχι μόνο εμείς αλλά και η ίδια η δημοσιογραφική έρευνα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε: «Δεν γίνεται να στοχοποιούνται δημοσιογράφοι, επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, δεν λειτουργούν έτσι οι ευνομούμενες Δημοκρατίες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την σύζυγο του από τότε που ανέλαβε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. «Επαναλαμβάνω ξεκάθαρα σε όλους: εάν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον, να χτυπήσουν εμένα, να αφήσουν τη σύζυγό μου απ’ έξω απ’ αυτή την ιστορία. Η σύζυγός μου δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον Κουφοντίντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την διήμερη άδεια που πήρε από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

«Ο Κουφοντίνας  παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι κακώς πάρθηκε η απόφαση να πάρει άδεια από τη φυλακή» σημείωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να πάρει μια ξεκάθαρη πολιτικής θέση, διαφωνίας  με την συγκεκριμένη διοικητική πράξη.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ακόμα ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στην… περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει καλλιεργηθεί με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης «Υπάρχει μια ξεκάθαρη δημόσια πίεση από ανθρώπους του αντιεξουσιαστικού χώρου σε οποιονδήποτε τίθεται απέναντι στις απόψεις του χώρου» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη αλλά συγκοινωνούντα δοχεία

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε και για τον γιο του προέδρου της Βουλής που υποδέχθηκε τον Κουφοντίνα έξω από τις φυλακές.

«Όχι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη» είπε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά σημείωσε: «Στην υποδοχή του κ. Κουφοντίνα υπήρξε ένας άνθρωπος καταδικασμένος για ληστεία, εν προκειμένω ο κ. Βούτσης, υπήρχε ένας εκπρόσωπος «των Πυρήνων της Φωτιάς» και ένας εκπρόσωπος του Ρουβίκωνα. Τι καλύτερη απόδειξη ότι στην ουσία  υπάρχουν σήμερα  συγκοινωνούντα δοχεία  μεταξύ του χώρου των αντιεξουσιαστών και της νέας γενιάς τρομοκρατών, οι οποίοι, λυπάμαι που το λέω, καθοδηγούνται ιδεολογικά από τον κ. Κουφοντίνα μέσα από τη φυλακή».

Είμαι ένας κεντρώος μετριοπαθής 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι ακολουθεί μια ακροδεξιά πολιτική στα ζητήματα της ασφάλειας του πολίτη. «Εγώ  είμαι ένας κεντρώος μετριοπαθής πολιτικός, η Νέα Δημοκρατία είναι μία κεντροδεξιά παράταξη» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η ατζέντα νόμος και τάξη είναι μία ατζέντα η οποία δεν έχει στο δικό μας το μυαλό ιδεολογικό πρόσημο και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να χαρακτηρίσει ακροδεξιό οποιονδήποτε του ασκεί σκληρή κριτική. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι εκτός από την ακροαριστερή τρομοκρατία υπάρχει και ακροδεξιά εγκληματική δράση στην Ελλάδα την οποία η ΝΔ έχει καταδικάσει με σαφήνεια.

Η κυβέρνηση δημιουργεί συνέχεια προβλήματα στις επενδύσεις 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις σχετικά με τις επενδύσεις στο Ελληνικό και τις Σκουριές.
«Δύο εμβληματικές επενδύσεις Ελληνικό και Σκουριές, δεν προχωρούν με αποκλειστική υπαιτιότητα της Κυβέρνησης. Άδειες διαδικαστικού χαρακτήρα στις Σκουριές δεν υπογράφονται από τον Υπουργό και στο Ελληνικό βρίσκονται συνέχεια προσχώματα και δικαιολογίες για να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση. Η Κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη για την μεγάλη καθυστέρηση σε αυτές τις δύο επενδύσεις. Χάνονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Μια Κυβέρνηση η οποία ισχυρίζεται ότι θέλει τις επενδύσεις, για τις δύο μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, δημιουργεί συνέχεια προβλήματα. Με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο και τελικά με υπονόμευση της εικόνας που η ίδια θέλει να χτίσει. Ο κ. Τσίπρας ούτε θέλει, ούτε μπορεί να φέρει επενδύσεις στη χώρα. Και αυτή θα σας έλεγα ότι είναι και η μεγαλύτερη διαφορά της πολιτικής της δικής μας από την πολιτική της Κυβέρνησης».

Σαμαράς και Καραμανλής

Τέλος είπε ότι η ανανέωση της ΝΔ θα προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στις επόμενες εκλογές ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Σαμαρά και Καραμανλή  δήλωσε ότι έχει «μια καλή, τακτική επαφή και με τους δύο».
Λιγότεροι φόροι, μαζεμένο κράτος

Λιγότεροι φόροι, με μαζεμένο κράτος.

Όχι ένα κράτος το οποίο ξεχειλώνεται κάθε τρεις και λίγο με προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων οι οποίοι μονιμοποιούνται, με συνεχείς υπερβάσεις στις δαπάνες, χωρίς κανένα πραγματικό έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο το κράτος ξοδεύει τα χρήματά του, χωρίς συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Δεν θα απολύσω δημοσίους υπαλλήλους

Εγώ λέω ξεκάθαρα ότι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνουν. Γιατί είναι, ξέρετε, μια πολύ βολική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή. Αλλά δεν θα γίνουν και αθρόες προσλήψεις. Θα κρατήσουμε έναν λόγο αυστηρό ένα προς πέντε για κάποια χρόνια ακόμα, δεν θα μονιμοποιήσουμε –και αυτό το λέω ξεκάθαρα να το καταλάβουν όλοι– συμβασιούχους, οι οποίοι προσλαμβάνονται για μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, δεν είναι νόμιμο, δεν είναι συνταγματικό να γίνεται αυτό.

Για τους πλειστηριασμούς

Καταρχάς, εμείς παραδώσαμε το 14 ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας πολύ πιο αυστηρό, από αυτό το οποίο διαπραγματεύτηκε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέγαμε εμείς «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Για να θυμίσω και αυτή την ψεύτικη υπόσχεση την οποία έδωσε ο κ. Τσίπρας. Πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν πρωτίστως για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Εμείς θέλουμε την καλύτερη δυνατή προστασία για την πρώτη κατοικία. Αλλά ας ξεκινήσουμε επιτέλους με πλειστηριασμούς για τα σπίτια στη Μύκονο ή τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων, κάποιων χρεοκοπημένων επιχειρηματιών που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και σήμερα απαιτούν μια ανεκτική μεταχείριση από τις τράπεζες και το κράτος. Η απάντησή μου σε αυτό είναι ξεκάθαρα όχι. Από αυτούς θα ξεκινήσουμε. Και ξέρετε το παράξενο είναι ότι αυτοί που πολεμούν αυτού του είδος τους πλειστηριασμούς τελικά προστατεύουν τους ισχυρούς. Όχι τους αδύναμους.

Για το υπερπλεόνασμα

Εμείς έχουμε πρόταση. Η Κυβέρνηση είναι αυτή που δεν έχει πρόταση και η οποία αφήνει υπονοούμενα για το τι μπορεί να κάνει με το υπερπλεόνασμα. Πρέπει όμως να πούμε τι είναι υπερπλεόνασμα. Είναι το αποτέλεσμα της βάναυσης υπερφορολόγησης της ελληνικής κοινωνίας και της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο. Άρα δεν έχουμε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να πανηγυρίζουμε για το υπερπλεόνασμα, διότι είναι ένα υπερπλεόνασμα από το υστέρημα του συνεπούς Έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Αυτόν τον οποίον αναγνώρισε με κυνικό τρόπο ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης, ότι η Κυβέρνηση έχει υπερφορολογήσει για να κάνει δήθεν μια αναδιανομή. Αναδιανομή φτώχειας προφανώς εννοεί ο κ. Τσακαλώτος. Εμείς τι λέμε, λοιπόν; Γυρίστε κάποια από τα χρήματα αυτά σε αυτούς από τους οποίους τα πήρατε.

Η ακραία φτώχεια σήμερα είναι πρωτίστως στους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό αποτυπώνουν τα στοιχεία. Άρα να σταθούμε πρωτίστως κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν δουλειά εδώ και πολύ χρόνο άνεργοι μακροχρόνια, με εισοδηματικά κριτήρια. Να τους δώσουμε ένα έκτακτο βοήθημα. Αυτοί πρέπει να είναι και οι βασικοί ωφελημένοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Για τις εκλογές

Εκτιμώ ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει όλη της τη θητεία. Είμαι περίπου βέβαιος ότι αυτό δεν θα συμβεί. Διότι η ίδια η Κυβέρνηση βουλιάζει, όχι μόνο στα σκάνδαλα, αλλά στη δικιά της μνημειώδη ανικανότητα να κάνει τη ζωή του μέσου πολίτη, ο οποίος μας ακούει σήμερα, καλύτερη. Από αυτό κρίνονται τελικά οι Κυβερνήσεις. Από τη δυνατότητά τους να βελτιώσουν την καθημερινότητα.

Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα τελειώσει τον εφιάλτη

Τα πρώτα νομοσχέδια της επόμενης Κυβέρνησης – το είπα στη Δ.Ε.Θ., το επαναλαμβάνω και σε εσάς – είναι ήδη έτοιμα. Και ετοιμάζονται και άλλα στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης του προγραμματικού μας λόγου. Αυτό σημαίνει να χρησιμοποιείς τον χρόνο σου ως Αντιπολίτευση για να γίνεις καλύτερη Κυβέρνηση. Διότι ο σκοπός μου δεν είναι προφανώς μόνο να κερδίσω εκλογές. Ούτε θέλω να είμαι ένας ακόμα πρωθυπουργός στην αλυσίδα των μνημονιακών πρωθυπουργών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα οδηγήσει οριστικά την Ελλάδα στο τέλος αυτού του εφιάλτη και θα μπορέσει να την βάλει σε μια τροχιά βιώσιμης και υγειούς ανάπτυξης. Θα μειώσει την ανεργία, θα μειώσει τους φόρους, θα φέρει επενδύσεις στη χώρα, θα ξανακάνει την Ελλάδα μια κανονική χώρα. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου. Ο κ. Τσίπρας είχε ίσως την ευκαιρία να το κάνει, αλλά την απώλεσε. Ο κ. Τσίπρας είναι το τελευταίο – θέλω να ελπίζω – κεφάλαιο το μνημονιακού βιβλίου. Είναι ο πρωθυπουργός που ήρθε στην εξουσία λέγοντας πως θα σκίσει τα μνημόνια, υπέγραψε δύο, το τρίτο και στην ουσία τις δεσμεύσεις που συνιστούν ένα defacto τέταρτο Μνημόνιο. Και είναι ο άνθρωπος ο οποίος σήμερα δεν μπορεί να κάνει το αυτονόητο. Να επαναφέρει την Ελλάδα σε συνθήκες κανονικότητας. Όταν μιλούσαμε πριν για τα θέματα της ασφάλειας, αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν συνδέονται με μια κανονική χώρα. Αυτά τα οποία έγιναν – και γίνονται τις τελευταίες μέρες – δεν είναι κανονικά πράγματα.

Για την Κεντροαριστερά

Είμαι εξαιρετικά προσεκτικός και δεν έχω κάνει καμία παρέμβαση στις εκλογές του νέου φορέα. Και επιτρέψτε μου 48 ώρες πριν από τον πρώτο γύρο να μην το κάνω. Θα πω μόνο ότι πιστεύω ότι θα έχω μια πολύ καλή θεσμική συνεργασία με όποιον ή όποιαν, οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες επιλέξουν για Πρόεδρο του νέου φορέα. Εξάλλου, πρέπει να σας πω ότι ο ίδιος εκλέχτηκα από μια ανοικτή δημοκρατική διαδικασία. Θεωρώ ότι αυτές οι διαδικασίες δυναμώνουν τα κόμματα και δίνουν μια ισχυρή νομιμοποίηση στον Αρχηγό που εκλέγεται με αυτόν τον τρόπο. και πιστεύω ότι, την επόμενη μέρα θα μπορώ να συνεργαστώ και να συζητήσω πολύ καλά με τον επόμενο ή την επόμενη Αρχηγό του νέου φορέα.

protothema.gr