Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:00
ΒόλοςΤοπικά

Μητροπολίτης: «Οι πολέμιοι της Εκκλησίας, δεν είχαν καλό τέλος»

Πάνδημος ήταν και φέτος ο εορτασμός του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, τον οποίο η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε μεγαλοπρεπώς, με επίκεντρο τον περικαλλή ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό.






Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, τον οποίο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και πλήθος Ιερέων και Διακόνων της Μητροπόλεώς Δημητριάδος.

Τους δύο φιλοξενουμένους Ιεράρχες προσφώνησε αγαπητικώς ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας για την ευλογητή παρουσία τους στην χαρά της πανηγύρεως. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Άγιο Νικόλαο «οικουμενικό, καθώς εορτάζεται παγχριστιανικώς και πανορθοδόξως». Διεξήλθε τον βίο και την προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου των Ναυτικών και τόνισε ιδιαίτερα τους πολύμοχθους αγώνες του για την διαφύλαξη ανόθευτης από τις αιρέσεις της ορθοδόξου πίστεως, για την ανάπτυξη δικτύου φιλανθρωπικών δομών, προκειμένου να στηριχτούν τα εμπερίστατα μέλη της Επισκοπής του, αλλά και για το πλήθος των χαρισμάτων και αρετών του, που τον κατέστησαν «κανόνα πίστεως, εικόνα πραότητος και εγκρατείας διδάσκαλον». Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου παρατηρείται τάση αποϊεροποιήσεως της κοινωνίας, εκμηδενισμού του Θεού και τοποθέτησής Του εκτός του δημόσιου βίου, των σχολείων, της οικογένειας. Οι άνθρωποι που εργάζονται για όλα αυτά, τελικά, δεν εκμηδενίζουν τον Θεό, αλλά τον εαυτό τους. Βρίσκονται σε σύγχυση, γιατί είναι απομακρυσμένοι από τον Θεό, την Εκκλησία και τους Αγίους. Όσοι επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την αμαρτία, όσοι επιχειρούν, ακόμα και Συνταγματικώς, να θέσουν εκ ποδών την Εκκλησία και ομιλούν για ουδετεροθρησκεία, που σημαίνει αδιαφορία για τον Θεό, είναι δυστυχείς. Ωστόσο, ο Άγιος Νικόλαος περιμένει την μετάνοια και την εσωτερική ανακαίνισή τους μέσα στην Εκκλησία».

 Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών και Αστυνομικών Αρχών και πλήθος Χριστιανών, που έσπευσαν να προσκυνήσουν τον Προστάτη και Πολιούχο μας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Νικολάου και Γεωργίου του Καρσλίδου στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με κατάληξη την παραλία, όπου τελέστηκε η αρτοκλασία. Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, στον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο για την φιλόφρονα ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Τοπικής μας Εκκλησίας να τιμήσει τον Πολιούχο μας. Αναφέρθηκε στο πρόσωπο του «παππού» μας Αγίου Νικολάου, «που είναι κανόνας πίστεως, πραότητας, υπόδειγμα εγκρατείας, που προστατεύει τα τέκνα του και τα ευχαριστεί για την αγάπη και την αφοσίωση. Ο Άγιος Νικόλαος γνωρίζει ότι τα παιδιά του, αυτά τα χρόνια της κρίσης, στάθηκαν φιλάνθρωπα στους εμπερίστατους αδελφούς μας, ακολουθώντας το δικό του παράδειγμα. Μας ευχαριστεί ο Άγιος για την ενότητα, που σφυρηλατούμε, με επίκεντρο την Ορθόδοξη πίστη μας. Θα μιλούσε τούτες τις μέρες στους ιερείς μας και θα τους στήριζε ηθικά, υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιοι τα έβαλαν με την Εκκλησία δεν είχαν καλό τέλος, νικήθηκαν όσοι περιφρονούν το έργο των Ιερέων, το έργο της μάνας του λαού, της Εκκλησίας μας. Θα τους έδινε κουράγιο και δύναμη και θα τους έλεγε ότι, όπως και στην δική του εποχή, μετά τον Θεό, η Σύνοδος των Επισκόπων, που είναι Πατέρες πατέρων, είναι αυτή που στηρίζει και προστατεύει τους Ιερείς. Πατέρες πατέρων είμαστε, αυτούς υπερασπιζόμαστε και αυτούς θα υπερασπιστούμε πάση θυσία, για να μην περιφρονηθούν, να μην νιώσουν ότι σ’ αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, στον οποίο εργάζονται θυσιαστικώς, είναι παραγκωνισμένοι. Είθε να φανούμε άξιοι των περιστάσεων!».