Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τις συντάξεις Δεκεμβρίου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους -Ποιοι τα δικαιούνται






Με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 29 Νοεμβρίου, θα επιστραφούν σε πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν παράνομα το διάστημα από 1/6/2012 έως 30/6/2016.

Σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα δοθούν συνολικά 315 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, στους οποίους παρακρατούνταν λάθος εισφορές ασθενείας επί πλασματικού και όχι επί πραγματικού ποσού. Τα αναδρομικά επιστρέφονται γιατί πλέον όποιος συνταξιούχος προσφύγει δικαστικά τα κερδίζει.

Πιο συγκεκριμένα, 110.000 υψηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν επιστροφές ποσών από 600 ευρώ και πάνω, ενώ περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι θα λάβουν πολύ μικρότερα ποσά, από 170 έως 590 ευρώ.

Συγκεκριμένα όσοι λάμβαναν συντάξεις ύψους 1.100 ευρώ από Ταμεία ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ κ.ά.) δικαιούνται αναδρομικά 44 μηνών από τις διαφορές στις κρατήσεις ασθενείας 4% και 9 μηνών από τις διαφορές στις κρατήσεις ασθένειας με 6%. Άρα θα τους επιστραφούν εισφορές ύψους 240 ευρώ. Συνταξιούχοι με ποσά ύψους 1.200 ευρώ θα λάβουν επιστροφή 370 ευρώ, ενώ με ποσά ύψους 1.300 ευρώ θα επιστραφεί ποσό 450 ευρώ.

Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας θα ωφεληθούν:

  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

Ο λάθος υπολογισμός κρατήσεων, που έφερε και τον «μποναμά»

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως «μέρισμα» την επιστροφή αυτών των χρημάτων, αλλά η αλήθεια είναι πως αναγκάζεται να το πράξει διότι τα δικαστήρια έχουν εκδώσει και εκδίδουν αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους. Πρόκειται για ποσά τα οποία παρακρατήθηκαν παρανόμως από την εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016.

Με διάταξη που ψηφίστηκε πέρυσι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται πλέον επί των καταβαλλόμενων συντάξεων, δηλαδή στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων και όχι επί του αρχικού ποσού

Αυτό που συνέβαινε ήταν ότι το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης ήταν άλλο και άλλο ήταν το  ονομαστικό ποσό που αναφέρεται στην απόφαση της συνταξιοδότησης, γιατί ήδη είχε υποστεί τρεις μειώσεις. Κατά παράβαση ή κακή ερμηνεία του Ν. 2084/92 και χωρίς να ληφθεί υπόψη από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι ο παραπάνω νόμος αναφέρει ότι η κράτηση για τον κλάδο υγείας γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό, η κράτηση αυτή γινόταν για έξι χρόνια επί του ονομαστικού ποσού που αναφερόταν στην πράξη συνταξιοδότησης και όχι επί του ποσού που είχε διαμορφωθεί μετά την αφαίρεση μειώσεων.

Η αδικία αποκαταστάθηκε το 2016 και από τότε το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου, και όχι στο εικονικό, πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Πηγή: iefimerida.gr