Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 13:47
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση -Στη δίνη του προσφυγικού και των σκληρών μέτρων






Στη δίνη της προσφυγικής κρίσης και της λήψης σκληρών μέτρων, που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, βρίσκεται η κυβέρνηση την ώρα που τα σενάρια περί εκλογών εμφανίζονται ξανά στο προσκήνιο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλη επώδυνη παράταση και για το λόγο αυτό ξορκίζουν σε όλους τους τόνους τις συνήθεις κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις των συνομιλιών.

Σε δύο εικοσιτετράωρα, πάντως, επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και από την κυβέρνηση επιμένουν πως «έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις για να έχουμε συμφωνία».
«Υπάρχει σύγκλιση», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του Μαξίμου, επιμένοντας ότι είναι εφικτός ο στόχος να έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 22 Απριλίου.

 

Βασικό εμπόδιο το ΔΝΤ

Μεγάλο εμπόδιο, ωστόσο, για να επέλθει η… κάθαρση στη διαπραγματευτική «τραγωδία», παραμένει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκπέμπουν ένα κάποιο… αέρα αισιοδοξίας. Όπως αναφέρουν «υπάρχει σαφής ένδειξη ότι μετατοπίζονται και οι πλέον σκληροί», προσθέτοντας, βέβαια, ότι «όλοι κάνουμε πίσω». Μέχρι την τελική έκβαση δε των διαπραγματεύσεων, οφείλουν να είναι επιφυλακτικοί, αφού το κλείσιμο της αξιολόγησης προϋποθέτει συμφωνία από όλες τις πλευρές των θεσμών.

 

Δυσεπίλυτο προσφυγικό

Άλλος ένας λόγος άγχους, είναι το κρίσιμο ζήτημα των προσφυγικών ροών, οι οποίες αυξάνονται στα νησιά. «Μετά τις 4 Απριλίου αρχίζει… πόλεμος», αναφέρουν κομματικές πηγές.
Επιπλέον, η κυβέρνηση, φέρνει νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο και θα πρέπει να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό, ρυθμίζει μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με τη διαδικασία της εξέτασης ασύλου, κ.α.

Με στόχο, λοιπόν, την ενδελεχή ενημέρωση των βουλευτών για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και για να λυθούν οι όποιες απορίες, συνεδριάζει σήμερα -κεκλεισμένων των θυρών-στις 2.30 το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, είναι αυτός που πρόκειται να δώσει διευκρινίσεις, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών. Αρκετά επιφυλακτικοί για τη συμφωνία με την Τουρκία ,παραμένουν κάποιοι από τους «53», όπως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλογές

Όσο για το σενάριο των εκλογών που ξαναφούντωσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η ηγεσία του Μαξίμου, δηλώνει ότι δεν έχει εκλογικό σχεδιασμό. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida.gr, παραπέμποντας στα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας διότι έχει την πλειοψηφία της Βουλής και την πλειοψηφία της κοινωνίας και τη στηρίζει».

Υπό τη προϋπόθεση, άλλωστε, ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και δεν θα μπει η χώρα σε αχαρτογράφητα νερά, το κυβερνητικό επιτελείο κοιτάζει στις επόμενες κινήσεις, που είναι να προωθήσει τη συζήτηση για την απομείωση του Χρέους.  Με απώτερο στόχο, τη “δημιουργία θετικού κλίματος για την οικονομία».

Πηγή: iefimerida.gr