Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:04
Τοπικά

Με κατάνυξη αύριο η περιφορά των Επιταφίων στον Βόλο – Το πρόγραμμα στα Κοιμητήρια και τον Άγ. Νικόλαο






Από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Δήμο Βόλου αποφασίστηκε να τελεστεί φέτος κατά τη Μ. Παρασκευή με κάθε επισημότητα, επιβλητικότητα και μεγαλοπρέπεια, η Ακολουθία και η περιφορά των Επιταφίων.
Η Ακολουθία και περιφορά Επιταφίων των ιερών ναών των Κοιμητηρίων Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου – Νέας Ιωνίας (Κοιμητήρια «Κούκου» και Ταξιαρχών) θα γίνει ως εξής: Του ιερού ναού του Κοιμητηρίου Κούκου διά μέσου των οδών του Κοιμητηρίου στη 1.30 μ.μ. με πομπή αποτελούμενη από άνδρες του Στρατού και της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.
-Του ιερού ναού του Κοιμητηρίου Ταξιαρχών θα αρχίσει την 4.30 μ.μ., η δε περιφορά του Επιταφίου διά μέσου των οδών του Νεκροταφείου θα αρχίσει την 6 μ.μ. (με πομπή αποτελούμενη από άνδρες του Στρατού και της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου).
-Η Ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί με λαμπρότητα, επιβλητικότητα και μεγαλοπρέπεια στον παραλιακό χώρο μαζί με τους Επιταφίους των ιερών ναών Μεταμορφώσεως, Αναλήψεως και Αγίου Κωνσταντίνου. Η προσέλευση των επισήμων στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου θα ολοκληρωθεί στις 8.45 μ.μ. Μετά το τέλος της Ακολουθίας (ώρα 9.30 μ.μ.) θα σχηματιστεί πομπή.
Τα δρομολόγια που θα ακολουθήσουν οι Επιτάφιοι είναι:
-Του ναού της Μεταμόρφωσης οδός Μεταμορφώσεως – Γ. Καρτάλη – Ιωλκού – Αργοναυτών. (Η κεφαλή της πομπής θα σταθμεύσει στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος). Επιστροφή από την οδό Αργοναυτών – Κ. Καρτάλη – Αλεξάνδρας.
-Του ναού της Ανάληψης από τις οδούς Γκλαβάνη – Αργοναυτών. (Η κεφαλή της πομπής θα σταθμεύσει στο ύψος του πεζοδρομίου της Τράπεζας της Ελλάδος).
Επιστροφή από τις οδούς Αργοναυτών – Κουμουνδούρου.
-Του ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης από την οδό Αργοναυτών. (Η κεφαλή της πομπής θα σταθμεύσει στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος).
Επιστροφή από την οδό Αργοναυτών.
-Του μητροπολιτικού ναού του Αγ. Νικολάου από τις οδούς Ερμού – Σπ. Σπυρίδη – Δημητριάδος – Κ. Καρτάλη – Αργοναυτών. (Η κεφαλή της πομπής θα σταθμεύσει στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος). Επιστροφή από τις οδούς Αργοναυτών – Αγίου Νικολάου.

Η Ακολουθία των Αχράντων Παθών

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ η Εκκλησία τιμάει τη σταύρωση του Θεανθρώπου. Ο Ιησούς ανεβαίνει στον Σταυρό, για να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα ν’ ανέβουμε στον ουρανό. Το φοβερό όργανο της θανατικής καταδίκης, από τη στιγμή που πορφυρώνεται από το άχραντο αίμα του Θεανθρώπου, γίνεται για εμάς τους Χριστιανούς λάβαρο νίκης, προμήνυμα αιώνιας ζωής, το κλειδί του Παραδείσου. Ο άνθρωπος ειρηνεύει με τον Θεό και ανακαλύπτει και πάλι τη γεμάτη αγάπη και στοργή αγκαλιά του Θεού – Πατέρα.
Κατά την Ακολουθία των Αχράντων Παθών ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, στις 7 μ.μ. Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος.

Η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως

Αύριο Μεγάλη Παρασκευή, στις 8.30 π.μ. στους ναούς θα ψαλούν οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες και στις 10.30 ο Μέγας Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει και θα μιλήσει στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Στον ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος. Η Τελετή της Αποκαθηλώσεως θα πραγματοποιηθεί και φέτος, κατά την παράδοση, στον Λόφο της Παναγίας Ξενιάς, στις 3 μ.μ., από τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, τον οποίο θα πλαισιώνει ο Κλήρος της επαρχίας Αλμυρού.
Στο νέο Διαδημοτικό Κοιμητήριο θα πραγματοποιηθεί η έξοδος και η λιτάνευση του Επιταφίου, στη 1.30 μ.μ., προεξάρχοντος του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση του Επιταφίου στο παλαιό Κοιμητήριο του Βόλου.