Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 17:57
Τοπικά

Επανέρχεται η εκδοχή του σκραπ ως αιτίας ρύπανσης στο λιμάνι – Νέα επίθεση από το Δήμο Βόλου σε όσους δυσφημούν την πόλη






Σκληρή επίθεση σε όσους επιχείρησαν να εμφανίσουν τη ΔΕΥΑΜΒ ως υπαίτια, αδίκως ως αποδεικνύεται από επίσημα στοιχεία,  της ρύπανσης που παρατηρήθηκε στο λιμάνι του Βόλου, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από τις αποκαλύψεις για την απουσία ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εξαπέλυσε η Δημοτική Αρχή του Βόλου, δίνοντας ταυτόχρονα επίσημα στοιχεία από τις αναλύσεις που διενεργήθηκαν.

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά σε αυξημένες τιμές αμμωνιακού αζώτου, που σύμφωνα με τους ειδικούς παρατηρείται σε ρυπάνσεις από σκραπ, κάτι που πάντως, αρνείται η διοίκηση του ΟΛΒ.

Πιο συγκεκριμένα στις ανακοινώσεις αναφέρονται τα εξής:

«Δυστυχώς η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας, και όχι μόνο, ο Βόλος μας, συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο κακομεταχείρισης και κατασυκοφάντησης από ομάδα πολιτικών απατεώνων, που μη αντέχοντας την στέρηση της εξουσίας και επιχειρώντας να κρύψει τις τεράστιες, εγκληματικές της ευθύνες, βλάπτει, με ψεύδη και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την ίδια την τοπική κοινωνία.

Έτσι τις τελευταίες ημέρες, και ενώ οι αποκαλύψεις των στοιχείων για ελλιπείς και ανύπαρκτους ελέγχους για την ατμοσφαιρική ρύπανση συγκλονίζουν, γίναμε πάλι μάρτυρες μιας αισχρής προσπάθειας να εμφανιστεί και πάλι το λιμάνι του Βόλου ως αποδέκτης λυμάτων από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ και να προκληθεί αναστάτωση (και μάλιστα σε μέρες εορτών), ενώ όπως ξεκάθαρα και κατηγορηματικά αποδεικνύεται από τις αναλύσεις και τις ενέργειες που επισήμως δόθηκαν στη δημοσιότητα ουδεμία συσχέτιση υπάρχει.

Όλοι αυτοί λοιπόν ας αφοσιωθούν, έστω και για λίγο, έστω και για όσο τους επιτρέπουν οι περιορισμένες ικανότητες τους, στην εκτέλεση των καθηκόντών τους και ας αφήσουν τα φθηνά κόλπα αποπροσανατολισμού από την αλήθεια. Στο λιμάνι υπάρχει ρύπανση, αλλά υπάρχουν αρμόδιοι, μεταξύ αυτών και ο Εισαγγελέας, να εντοπίσουν πως προκλήθηκε και να καταλογίσουν ευθύνες. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τα άθλια προπαγανδιστικά παιχνίδια που στήνονται, υποτιμώντας την νοημοσύνη τους, αλλά και σε κάθε περίπτωση απαιτούν μια καθαρή, υγιή και σύγχρονη πόλη για αυτούς και τα παιδιά τους, κάτι για το οποίο καθημερινά με όλες μας τις δυνάμεις, εμείς αγωνιζόμαστε

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα»

 

 

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ

Για το φαινόμενο εμφάνισης κηλίδας στο θαλάσσιο χώρο του εμπορικού λιμένος, η ΔΕΥΑΜΒ ενημερώνει τους πολίτες, ότι:

Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης (03-04-2017) για την οποία ενημερώθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο, προέβη σε μία σειρά ενεργειών, όπως δειγματοληψίες, αναλύσεις και ελέγχους του δικτύου ομβρίων που καταλήγει στον χώρο εμφάνισης του φαινόμενου. Από τα ως τώρα συμπεράσματα προκύπτει ότι:

  1. Οι κηλίδες περιέχουν ρυπαντικό φορτίο, του οποίου τα χαρακτηριστικά δεν σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά του αστικού λύματος, που φθάνει στον βιολογικό προς επεξεργασία.
  2. Από τον μακροσκοπικό έλεγχο του δικτύου ομβρίων που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της 12ης Απριλίου, δεν διαπιστώθηκε η όποια ροή, ώστε να προσδιορίζεται τυχόν εντοπισμός του σημείου ρύπανσης. Παρά το γεγονός αυτό έχει ληφθεί σειρά δειγμάτων από φρεάτια ομβρίων προκειμένου να ελεγχθεί αν τυχόν διήλθε από το δίκτυο ομβρίων ρυπαντικό φορτίο.
  3. Από δείγμα που λήφθηκε από στάσιμα νερά, στην περιοχή του σκραπ, προέκυψε ότι το στάσιμο νερό, που ήταν θαλάσσιο, ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Συγκεκριμένα περιείχε 18 mg/l αμμωνιακό άζωτο, γεγονός που προξενεί ερωτηματικά για την προέλευσή του.

Τέλος επισημαίνουμε ότι οι κηλίδες ουδεμία σχέση έχουν με την λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, τα αντλιοστάσια ακαθάρτων και τις ΕΕΛ, για τη λειτουργία των οποίων ενημερώνουμε ότι ανακάμπτει με σταθερό ρυθμό και ήδη η εκροή στην παράμετρο του αμμωνιακού αζώτου έχει υποχωρήσει στα 12 mg/l, από 29 mg/l, που ήταν στις αρχές Μάρτη.

Δηλώνουμε επιπλέον, ότι όπως και μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ αποτελούν συνεπή αρωγό των αρχών για τον εντοπισμό περιβαλλοντικών παραβάσεων.