Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:09
Τοπικά

Με βροχερό καιρό οι παρελάσεις στη Θεσσαλία – Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη






Με βροχερό καιρό και πιθανές καταιγιδες θα γίνουν οι παρελάσεις σε Λάρισα και Βόλο αύριο ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ενώ σε Καρδίτσα και Τρίκαλα θα έχουμε ασθενείς βροχές το μεσημέρι και καταιγίδες τη νύχτα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

Αναλυτικά στη Θεσσαλία:

Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και τα νοτιά. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα νοτιά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Επιστρέφει η σκόνη την Κυριακή

Επανεμφάνιση της αφρικανικής σκόνης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προβλέπει η ΕΜΥ, για την, Κυριακή 25 Μαρτίου.

Θα πνιγεί και πάλι στη σκόνη η μισή Ελλάδα με συνθήκες που θα θυμίζουν τη Σαχάρα. H αφρικανική σκόνη επιστρέφει έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα αλλά θα κρατήσει μόνο μία ημέρα με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν παρέλαση σε θολό τοπίο.
Για σήμερα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα Δυτικά, τα Βόρεια, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, αναμένονται σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Χιόνια επίσης αναμένεται να πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, έχοντας ένταση 3 με 5 μποφόρ, ενώ στα νότια θα πνέουν δυτικοί άνεμοι 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

Όπως ανέφερε  ο μετεωρολόγος, Θεόδωρος Κολυδάς, οι δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι που επικρατούν από τις πρώτες πρωινές ώρες καθάρισαν την ατμόσφαιρα και πλέον η σκόνη έχει περιοριστεί στην Κύπρο.

Την Κυριακή, ωστόσο, οι μετεωρολογικές συνθήκες (νότιοι – νοτιοανατολικοί άνεμοι), αναμένεται να ευνοήσουν και πάλι τη μεταφορά της σκόνης από τη Σαχάρα, ενώ δεν αποκλείονται και οι λασποβροχές.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, θα διαρκέσει μία ημέρα, ενώ άγνωστο είναι προς το παρόν αν θα επανεμφανιστεί το επόμενο διάστημα.

Ο γνωστός μετεωρολόγος εξηγεί ότι τα περισσότερα φαινόμενα με την αφρικανική σκόνη καταγράφονται τους ανοιξιάτικους μήνες, λόγω του συνδυασμού των ατμοσφαιρικών συστημάτων που επικρατούν την εποχή αυτή σε Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη και Μεσόγειο.

Κάθε άνοιξη παρατηρούνται κατά μέσο όρο 5 – 6 εμφανίσεις της σκόνης, με χρονική διάρκεια συνήθως μία με δύο ημέρες, ενώ σε λίγες περιπτώσεις καταγράφηκε διάρκεια τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη ιστορική αναφορά για το φαινόμενο της λασποβροχής γίνεται από τον Όμηρο, και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα.