Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:03
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ένα νόμο στη Βουλή: Κόφτης, κόκκινα δάνεια και έμμεσοι φόροι






Ορυμαγδό μέτρων ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους δανειστές και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή με “κανονικές και όχι κατεπείγουσες διαδικασίες”. Η ψήφιση των εκκρεμοτήτων αυτών είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης και την έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι η εκταμίευση θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο, ενώ για το θέμα του χρέους λέει ότι θα έχει λυθεί, είτε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, είτε λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης και στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με τους δανειστές το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλους τους νέους ή τις αυξήσεις παλαιών φόρων, ώστε να εξοικονομηθούν έσοδα ύψους 1,8 δις ευρώ για τα επόμενα δυόμισι χρόνια (έως και το 2018).

Πρόκειται για ένα βαρύ φορτίο μέτρων, δίπλα στα όσα προβλέπει το ασφαλιστικό, αλλά και τις αλλαγές στην άμεση φορολογία, που προβλέπεται να εισφέρουν στο πρόγραμμα τα άλλα 3,6 δις ευρώ, από το συνολικό πακέτο των 5,4 δις ευρώ της τωρινής συμφωνίας για την αξιολόγηση.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν οι νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, η θεσμοθέτηση του λεγόμενου “κόφτη”, δηλαδή του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και η πρόβλεψη για την ίδρυση του νέου ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει στη Βουλή περί το τέλος του δεύτερου δεκαήμερου του μήνα, με τους Θεσμούς και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης να εργάζονται ήδη επ’ αυτού του σχεδίου. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται εξ αποστάσεως πάντως.

Κρίσιμο ζήτημα θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, πότε δηλαδή και πώς θα ενεργοποιείται και ποια πεδία δαπανών θα περιλαμβάνει.

Σημαντικό πεδίο διαβούλευσης είναι και τα κόκκινα δάνεια, καθώς πρέπει να προσδιοριστεί τι θα περιλαμβάνει το πακέτο της ρύθμισης, από το οποίο εξαιρούνται είναι της πρώτης κατοικίας, με αντικειμενική αξία ακινήτου έως τις 140.000 ευρώ. Φλέγον θέμα αποτελεί η πώληση ενήμερων δανείων.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και εκφράστηκε ικανοποίηση για το οικονομικό επιτελείο, κάτι που εκλήφθηκε ως απόδοση ευσήμων στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και “ψήφο εμπιστοσύνης” για να συνεχίσει στο υπουργείο Οικονομικών και μετά την αξιολόγηση.

 

 

Πηγή: protothema.gr