Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 23:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική κυβέρνησης – ΔΝΤ στο «παρά ένα»






Ρήξη -και μάλιστα ρήξη, που δύσκολα θα γεφυρωθεί- σηματοδοτεί σχόλιο από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο επιτίθενται κατά μέτωπο στο ΔΝΤ και, πιο συγκεκριμένα, στις απαιτήσεις του Ταμείου για τη φορολογική κλίμακα.

Το ΔΝΤ ζητά να μειωθεί το αφορολόγητο για όλους και αυτό να ισχύσει ακόμα και για όσους έχουν εισόδημα και πάνω από 40.000 ευρώ.

Αντίθετη είναι η προσέγγιση της κυβέρνησης, που μάλλον βρήκε… τοίχο απέναντί της, και γι’ αυτό και το non paper μιλά με πολύ σκληρή γλώσσα για το Ταμείο.

Το σχόλιο είναι το εξής:

«Έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική.

Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ ​για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!

Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μ​έιναρντ Κ​έινς, Μ​ίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα…-  είναι φανερό ότι ο… παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

 

Πηγή: protothema.gr