Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά το σάλο, ο Σκουρλέτης πήρε πίσω τη διάταξη για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα






Σε εσπευσμένη απόσυρση του άρθρου που καθιστούσε μη οικοδομήσιμα χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε όλη την Ελλάδα προχώρησε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Μετά την γενικευμένη κατακραυγή, το υψηλό πολιτικό κόστος που προδιαγραφόταν για την κυβέρνηση αλλά και τον κίνδυνο καταψήφισης  ο υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι αποσύρει το άρθρο 50 που απαγορεύει την δόμηση σε αγροτεμάχια

μικρότερα των 4 στρεμμάτων, που χαρακτηρίζονταν αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας. «Κρίνεται σκόπιμο το άρθρο αυτό να αποσυρθεί και να επανέλθει ώστε να μην έχουμε πολίτες που αισθάνονται ότι κάπου αδικούνται» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Νωρίτερα, σφοδρή κριτική στην επίμαχη διάταξη είχαν ασκήσει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται πως όπως έγραψε και το protothema.gr με το συγκεκριμένο άρθρο οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, χάνουν το δικαίωμα να ανεγείρουν κτίσματα σε περίπτωση που το οικόπεδό τους είναι μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, που αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο.

Μέχρι σήμερα οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο. Με τον τρόπο αυτό, ήταν εφικτή η οικοδόμηση ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστα απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καταγγέλλει πως χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα θα μετατραπούν, άμεσα σε απλά «χωράφια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους κατόχους τους, αλλά και για τον κλάδο της οικοδομής, που θα μπορούσε δυνητικά να προσδοκά σε κάποια έσοδα από την ανέγερση κτισμάτων σε αυτά τα ακίνητα. Παράλληλα, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για έναν ακόμα «παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση».

 

Πηγή: protothema.gr