Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:59
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά το σάλο η Δικαιοσύνη κάνει πίσω για το Μάτι -Θα συνεχιστούν οι έρευνες για ευθύνες Πηγή: Μετά το σάλο η Δικαιοσύνη κάνει πίσω για το Μάτι -Θα συνεχιστούν οι έρευνες για ευθύνες | iefimerida.gr






«Ανέκρουσε πρύμναν» η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να αποστέλλει παραγγελία στον διενεργούνται την έρευνα για το Μάτι, ζητώντας του να παραμείνει στο τιμόνι της έρευνας μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν χθες, πηγές της Εισαγγελίας διευκρινίζουν ότι η παραγγελία για έρευνα στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης δόθηκε για να είναι πιο ολοκληρωμένη η έρευνα και όχι για να σταματήσει η πορεία της.

Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, η παραγγελία δόθηκε ώστε να έρθει σε γνώση του προϊσταμένου Ηλία Ζαγοραίου και όχι για να ανακόψει την κλήση των υπόπτων. «Είναι στην κρίση του εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο κομβικό σημείο, που είναι οι εξηγήσεις των υπόπτων», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Με την ίδια παραγγελία της, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ορίζει ακόμα ότι ο Ηλίας Ζαγοραίος παραμένει στην θέση του έως ότου ολοκληρώσει την έρευνα για το Μάτι, αν και θα πάψει από τον ερχόμενο μήνα να είναι προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, καθώς έχει ήδη οριστεί ο αντικαταστάτης του.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου με παραγγελία της είχε ζητήσει να ενταχθεί στην ογκώδη δικογραφία και το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά την εντολή που έδωσε προ καιρού η γενική διευθύντρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαίρη Παπασπύρου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και πειθαρχικές ευθύνες.

Μόνο που η έρευνα αυτή θα καθυστερήσει, άρα και η κλήση των υπόπτων θα καθυστερήσει, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι στην ίδια έρευνα για τις πλημμύρες στη Μάνδρα το πόρισμα των ελεγκτών χρειάστηκε περίπου 8 μήνες για να παραδοθεί στα χέρια των εισαγγελέων.

Σήμερα, η Μαίρη Παπασπύρου είπε στο iefimerida.gr: «Σε 3 μήνες θα είναι έτοιμο το πρώτο πόρισμα. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες χωρίς ενδελεχή έρευνα σε διοικητικό επίπεδο. Συνεπώς, δεν γίνεται να προχωρήσει η προανάκριση γιατί υπάρχει κίνδυνος να διωχθούν άνθρωποι που δεν έχουν ευθύνη και να μη διωχθούν αυτοί που έχουν».

Η απόφαση της Ξένης Δημητρίου να παγώσει τις διαδικασίες για την έρευνα τυχόν ποινικών ευθυνών στο Μάτι είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: iefimerida.gr