Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 19:10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά από 5 μέρες ο χιονιάς υποχωρεί αφήνοντας προβλήματα και ταλαιπωρία






Μπορεί από σήμερα Πέμπτη να αλλάζει το σκηνικό του καιρού ωστόσο οι πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία που δοκίμασε για 7 ολόκληρες ημέρες την χώρα είναι τεράστιες.

Κάτοικοι αρκετών περιοχών ταλαιπωρήθηκαν από τη σφοδρή χιονόπτωση και τα προβλήματα που προκάλεσε στις μετακινήσεις, την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από την κατάσταση χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «σχετικά καλή» καθώς μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε τα εξής: «Σήμερα είναι η 7η μέρα κακοκαιρίας. Ελπίζουμε να είναι και η τελευταία, χωρίς να λέμε φυσικά ότι τα προβλήματα θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Η κατάσταση ωστόσο είναι σχετικά καλή, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά δηλαδή την κυκλοφορία στους δρόμους και στους κεντρικούς οδικούς άξονες».

Την άποψη αυτή ωστόσο δεν συμμερίζονται κάτοικοι αρκετών περιοχών όπως της Κύμης που αποκλείστηκαν για πολλές ημέρες, και της Αλόννησου και της Σκοπέλου που τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση ήταν τεράστια.

Προβλήματα προκλήθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως η Λάρισα, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, η Λαμία και η Θεσσαλονίκη, ενώ στον Έβρο οι περισσότεροι δήμοι κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Λάρισα: Προβλήματα στις μετακινήσεις, εγκλωβισμοί και απροσπέλαστοι δρόμοι
Σοβαρή κρίθηκες χθες η κατάσταση σε όλο το νομό Λάρισας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, των δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το μέτωπο της χιονόπτωσης ήταν έντονο ακόμα και μέσα στη πόλη, με το χιόνι να ξεπερνάει σε ορισμένα σημεία τους 30 πόντους, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί.

Ο δήμος από την πλευρά του έκανε λόγο για ιστορικό «χιονιά». Λόγω της κατάστασης προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και αρκετοί οδηγοί κινούνταν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο κέντρο της πόλης επιχειρούσαν 30 εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου και του στρατού.

Εντονη ήταν η χιονόπτωση και στα Τρίκαλα.

 

Καρδίτσα: 16 ώρες χιονόπτωσης
16 και πλέον ώρες σφοδρής χιονόπτωσης μετρά ο νομός Καρδίτσας στο σύνολό του, όπως αναφέρει το karditsalive, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, μια ημέρα που πλέον μπορεί να καταχωρηθεί ως ιστορική μέρα χιονιά για την πόλη της Θεσσαλίας.

Μια χιονόπτωση που έχει δώσει περί τα 50 εκατοστά χιόνι στα πεδινά, 70 εκατοστά στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα (800-900μ.) και ένα μέτρο σύμφωνα με τις πληροφορίες των οδηγών εκχιονιστικών μηχανημάτων στις δύο διόδους της Αργιθέας προς το υπόλοιπο νομό, σε Τύμπανο δηλαδή και Άγιο Νικόλαο (1500μ.)

 

Μάχη με το χιόνι για να ανοίξουν οι δρόμοι στην Ήπειρο
Μετά την προσωρινή ύφεση του χιονιά στην Ήπειρο,το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε και πάλι να πέφτει χιόνι στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και όλες τις ορεινές περιοχές.

Τα μηχανήματα των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας εργάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τους δρόμους, γιατί λόγω χαμηλών θερμοκρασιών το χιόνι παγώνει αμέσως. Στους δρόμους βρέθηκαν και οχήματα της Πυροσβεστικής, τα οποία συνέδραμαν σε περιπτώσεις αποκλεισμένων πολιτών που έπρεπε να μετακινηθούν σε νοσοκομεία.

Πολλά προβλήματα καταγράφηκαν σε χωριά γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα, όπου, όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, οι δρόμοι είναι κλειστοί. Ανάλογη ήταν η κατάσταση σε πολλές συνοικίες της πόλης των Ιωαννίνων. Οι πολίτες εξέφραζαν την αγωνία τους, γιατί, όπως έλεγαν, εάν δεν ανοίξουν οι δρόμοι θα επικρατήσει παγετός και θα αποκλειστούν για πολλές ημέρες. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους περισσότερους δήμους της Ηπείρου.

 

Απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες του ΟΣΕ
Σε πολύωρη ταλαιπωρία υπεβλήθησαν εκατοντάδες επιβάτες αμαξοστοιχιών την Τετάρτη, με τρένα να καθηλώνονται εξαιτίας του ψύχους και άλλα να ακινητοποιούνται περιμένοντας τη διέλευση των πρώτων.

Το Intercity 53, με 300 επιβάτες, που ξεκίνησε στις 5 το πρωί της Τετάρτης από τη Θεσσαλονίκη έφτασε στις 10 το βράδυ στον προορισμό της, την Αθήνα, ενώ την ίδια πολύωρη ταλαιπωρία έζησαν και όσοι επέβαιναν στο Intercity 55- άλλα 300 άτομα- που ξεκίνησαν στις 10 το πρωί από τη Θεσσαλονίκη και αναμενόταν να φτάσουν στον σταθμό Λαρίσης μετά από τα μεσάνυχτα. Με μεγάλη καθυστέρηση αναμενόταν να  φτάσει όμως και το Intercity 56, που ξεκίνησε στις 2.15 από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο πρώτες αμαξοστοιχίες παρουσίασαν βλάβη στη μηχανή τους, ενώ η τρίτη καθηλώθηκε για 4 ώρες στην Τιθορέα, μέχρι να περάσει από το σημείο το Intercity 53.

Επιπλέον, περίπου 200 άτομα, που επιβιβάστηκαν στις 8 το πρωί της Τετάρτης στο τρένο από την Αθήνα προς την Καλαμπάκα, «καθηλώθηκαν» στα Παλαιοφάρσαλα, περιμένοντας να εξυπηρετηθούν με επόμενο δρομολόγιο.

 

Σταδιακή αποκατάσταση του ρεύματος σε Σκόπελο και Αλόννησο

Μετά από τις δύσκολες ώρες που έζησαν, μετά από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη χιονοθύελλα, από το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε σταδιακά η αποκατάσταση του δικτύου στη Σκόπελο και την Αλόννησο. Στα ορεινά των δύο νησιών παραμένουν εγκλωβισμένα άτομα, από το Σάββατο και έγιναν προσπάθειες προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτό, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας απεγκλώβισε δύο άτομα, αλλά και μία τετραμελή οικογένεια, από περιοχή της Σκοπέλου.

Δείτε εικόνες από την Σκόπελο:

 

Απόγνωση στην Κύμη
Απεγνωσμένοι είναι οι κάτοικοι στην Κύμη όπου το χιόνι μέσα στον οικισμό ξεπέρασε τα 2 μέτρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν πάγο δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπεύθυνο του ΕΚΑΒ στον νομό Ευβοίας ένα μωρό 3 μηνών στην  περιοχή  Κληματάρι υπέφερε από υποθερμία και ένα άλλο παιδάκι από σκωληκοειδίτιδα. Και τα δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

 

Φθιώτιδα: Μάχη να μείνει ανοιχτή η Εθνική Οδός
Ιδιαίτερα προβλήματα δημιούργησε η ένταση της χιονόπτωσης και στο εθνικό δίκτυο στη Φθιώτιδα

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλάβαιναν να απομακρύνουν το χιόνι από σημεία της εθνικής οδού όπου έπεφτε ασταμάτητα με συνέπεια η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας να αποφασίσει ότι να πραγματοποιείται η κίνηση σε σημεία της μόνο με αλυσίδες και για όλα τα οχήματα.

Ωστόσο και μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι ήταν πυκνό και είχε καλύψει κάθε σημείο.

 

Ανατολική Μακεδονία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν για 4 ολόκληρες ημέρες την ανατολική Μακεδονία με αποτέλεσμα η περιφέρεια να πραγματοποιήσει αυτοψία για τις περιοχές που κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την χιονόπτωση με αποτέλεσμα να αποκλειστούν ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ ήταν αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και με την πρόσβαση στο νοσοκομείο και τα μόνα οχήματα που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες ήταν αυτά του δήμου. Από νωρίς το πρωί, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου.

Δεν θα πραγματοποιηθούν και σήμερα, τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Έβρου, με αποφάσεις των δημάρχων.

 

Φωτογραφίες: EUROKINISSI /INTIME NEWS

 

Πηγή: iefimerida.gr